lauantai 22. marraskuuta 2008

Lauantaita!

Tänään oli uuden valtuuston koulutuspäivä. Päivä oli mielestäni erittäin hyvä anniltaan. Myös kaupungin johtavat virkamiehet olivat paikalla ja pääsimme pohtimaan Mikkelin vahvuuksia, kehittämistä jne. Työtapa oli ryhmätyö ja kouluttaja osasi viedä meitä konkreettisesti ja näppärästi eteenpäin. Paljon tuli ajatuksia ja toivon, että valtuutettujen ja virkamiesten kesken syntyy yhdessä tekemisen meininki. Lisäksi olennaisena osana on kuntalaisten kuuleminen jo valmisteluvaiheessa.

Oma tuntemukseni on odottavan innokas. Mediassa ja käytäväkesksuteluissa puhutaan paljon siitä, miten haastava valtuustokaudesta tulee ja kuinka uusilla päättäjillä on hankalaa. Mielestäni tämän alemmas ei taideta enää päästä tai ehkä päästään, mutta nyt on turha jäädä "rypemään" tähän tilanteeseen vaan on katsottava eteenpäin. Haettava uusia näkökulmia, muutosta entiseen, positiivista otetta ja hyvää tulee varmasti. Tähän uskon vakaasti ja aion olla vahvasti tässä TYÖSSÄ mukana.

Valtuustokoulutuksen jälkeen illansuussa orkesterimme Neloset oli soittamassa irlantilaismusiikkia Suomi-Englanti -seuran juhlissa Upseerikerholla. Olipas taas jälleen kerran mukavaa ja rentouttavaa soittaa ja tuottaa ihmisille iloa! Seuraavan kerran orkesterimme on "lauteilla" tulevana torstaina Hyvän mielen lauluillassa Rantakylässä. Nyt rauhotun lauantai-illan viettoon!

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Koulujen joulujuhlat

Hyvät lukijani!

Nyt haluan ottaa kantaa tähän julkisuusmyllyyn koulujen joulujuhlista, opettajien lomautuksista ja yleensäkin opettajien "morkkaamisesta" lehtien palstoilla. Uskon, että tässä kaupungissa olisi nyt paljon tärkeämpiäkin asioita kuin pyörittää keskustelua koulujen joulujuhlista. Tiedän, että ne ovat tärkeää monille perheille ja erityisesti lapsille. Monet koulut omien käytänteidensä ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia joulunaikaan ja joulujuhlastakin on hyvin monenlaisia versioita pikkujoulusta joulukirkkoon tai itsenäisyyspäivän juhlaan. Koulut käyttävät myös eri yhteistyötahoja, kuten seurakuntaa juhliensa järjestämiseen. Isossa koulussa ei jokainen lapsi ei pääse esiintymään joka vuosi, kun taas pienessä koulussa jokainen lapsi esiintyy vähintään yhdessä esityksessä. Mielestäni jokaiselle koululle tulee antaa nyt työrauha. Tässä syksyssä on ollut ihan riittävästi haasteita muutenkin. Opettajia kohtaan ja heidän lomautuksia kohtaan noussut polemiikki on suurelta osin aiheetonta. Olemme ainoa ammattiryhmä tässä kaupungissa, joka lomautettiin osakseen loma-aikana. Toisekseen opettajia ei voi verrata tehdastyöläisiin, toimistotyöntekijöihin, sillä työnkuvamme on hyvin erilainen. Opettajat ovat vastuussa lapsen kasvamisesta, oppimisesta ja kehittymisesta yhteistyössä kotien kanssa. Lomautusket ovat mielestäni väärin, sillä ei auteta tätä kaupunkia saadaan vain pahaa mieltä ja valtavaa työtaakkaa aikaiseksi. Kaupunginhallituksen ohjeistus joulujuhlista oli tähän paikkaan aika erikoinen ratkaisu. Ihmettelen! Mutta jäänpä kuulolle ja kerron lisää, kun tiedän.

Ihastjärven koulun joulujuhla on Maaseurakunnan kirkossa ke 3.12.2008 klo 18. Tervetuloa mukaan jouluiseen hetkeen ja tunnelmaan!

sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Pitkästä aikaa...

Tervehdys pitkästä aikaa! Minulla on jälleen kerran ollut ongelmia tämän blogin kanssa (kirjautumiseni vanhentui jne. ja taitaa olla myös käyttäjässä vikaa!!) Mutta nyt näyttää toimivan. Ajattelin kertoilla ajatuksiani ja tapahtumia, joita tässä viikon aikana olen arkisessa aherruksessa kokenut.

Menin mukaan Vesaisten Etelä-Savon piirin syyskokoukseen ja kuinka ollakaan lähdin kokouksesta varapuheenjohtajan roolissa. Vesaisten keskeinen toiminta on lapsiperheiden toimintaa retkien, leirien, kulttuuri ja harrastustoiminnan muodossa. Vesaisten keskusliitto on ensi vuonna mukana projektissa nimeltä Anna aikaa-henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Projektin tavoitteena on edistää lasten psyykkistä kasvua ja sosiaalisten suhteiden kehittymistä. Projekti tukee myös lapsiperheiden verkostojen rakentumista ja kannustaa perheitä yhdessäoloon ja -tekemiseen. Samalla vesaistoimintaan haetaan uusia menetelmiä, joilla saadaan lapsia ja lapsiperheitä kiinnittämään huomiota psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Nämä ja monet muut vesaisten toiminnan ajatusket nappasivat minut mukaansa. Kirjoittelen toiminnasta lisää heti, kun on jotain kirjoitettavaa ja kerron, kuinka toimintaan pääsee mukaan.

Tiistaina olin KELPO-hanke koulutuksessa Lappeenrannassa. Kelpo-hanke tarkoittaa, että uutta Opetushallituksen erityisopetuksen strategiaa "jalkautetaan" kuntiin, jolloin kunnat saavat hankerahaa ja muodostavat Kelpo-tiimin, joka ryhtyy asiaa viemään eteenpäin. Minulla on ollut ilo kuulua kolme kuukautta tähän tiimiin ja pohtia, miten ja mihin suuntaan erityisopetusstrategiaa perusoeptukseen linkitettynä Mikkelissä tulisi viedä. Samalla on päässyt perehtymään jo olemassa oleviin käytänteihin jne. Erittäin mielenkiintoinen hanke.

Keskiviikkoiltana olin Ihastjärven kylän kyläyhdistysken kokouksessa, jossa kyläyhdistys laati toimintasuunnitelmaansa tulevalle vuodelle. Aktiivista otettaa tuntuu olevan Ihastjärvi-lehden, tapahtumien ja retkien muodossa. Nostin kokouksessa esille kyläkoulun, jonka merkitys kylälle on suuri. Tällä hetkellä oppilasmäärä on viidenkymmenen molemmin puolin muutaman vuoden, mutta sitten tapahtuu notkahdusta. Kyläyhdistys päätti ryhtyä aktivoimaan maanomistajia myymään tontteja ja taloja, joissa ei asuta vakituisesti. Samalla aloitellaan koulun markkinointia. Katsotaan, miten lähtee kehittymään!

Tällä viikkolla tuli myös toiveiden esittämispyyntö luottamustehtäviä ja -paikkoja varten. Minua kiinnostaa tekninen tai sos.terv. lautakunnat, mutta katsotaan miten käy.

Rentouttavaa menoa vietin kaksissa hirvipeijaisissa. Olipas mukava keskustella ja vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa ja tanssahdella muutama valssi, toisin taisi polkkakin olla joukossa. Ja harmonikkanikin soi alkuillasta.