perjantai 19. kesäkuuta 2009

Hyvää keskikesän juhlaa- Juhannusta!

Syvälahden tanssilavan juhannuskokko

torstai 18. kesäkuuta 2009

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadinnassa

Täällä kesäyössä kirjoittelen ajatuksiani ja kokemuksiani....
Olen päässyt mukaan työryhmään, joka laatii lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Tämä suunnitelma on osa terveydenedistämis- ja hyvinvointisuunnitelmaa, joka valmistuu 2010. Se on myös yksi starteginen tavoite kaupungin valtuuston hyväksymässä strategiassa. Pohjana tälle suunnitelmalle on ollut kouluterveyskysely ja seudullinen kysely netin kautta sekä lapsille että vanhemmille. Kerronpa lyhyesti niistä asioista, jotka suunnitelmapalaverissa nousivat esiin ja ne muodostunevat tavoitteiksi ja strategisiksi päämääriksi:
- Varhainen puuttuminen ( palvelut, joita lapsi ja nuori tarvitsee, kun hänen kehittymisensä, oppimisensa ja kasvamisensa tueksi.) Tällaisia palveluja ovat esim. puhe- ja toimintaterapiapalvelut, neuvolapalvelut, nuorisopalvelukeskus. Näiden palvelujen tulee olla riittäviä ja helposti saavutettavissa. Tästä voin jo sanoa, että haastetta tulee riittämään. Tällä hetkellä kaupungissamme on vain yksi puheterapeutti ja jonossa on 78 lasta. Tämä ei ole oikein ja sitä aion selvittää ja ajaa seuraavaksi vahvasti. Toimintaterapeuttia kaupungilla ei ole lainkaan, vaan se hoidetaan ostopalveluna ja läheskään kaikki tarvitsevat eivät sitä saa. Nämä ovat niitä asioita, joita ei missään tapauksessa saisi laiminlyödä. Näillä on suuri merkitys lapsen kehittymiselle, kasvamiselle ja oppimiselle sekä "kivijalan" perusta. Myös kotipalvelu nähtiin tärkeänä ja ennaltaehkäisevänä.
- Liikunnan merkitys arkiliikunnan merkityksen korostaminen, toimivien lähiliikuntapaikkojen olemassaolo sekä liikuntakerhot . Liikunnalla on monia positiivisia yhteyksiä lapselle ja nuorelle. Liikunta auttaa ylipainon hallinnassa. Ylipaino nousi kouluterveyskyselyssä merkittäväksi seikaksi, johon tulee puuttua. Liikunta edesauttaa itsetunnon vahvistumisessa ja se tuottaa usein onnistumisen elämyksiä ja kokemuksia. Liikuntaharrastuksella on myös yhteisöllisyyden ja osallisuuden merkitys. Mielestäni koulultani ja Ihastjärven kylältä löytyy muillekin kokeiltava esimerkki siitä, kuinka koulun blogi toimii kokoonkutsujana jalkapallopeleihin tai pyöräretkiin. Oppilailla on blogiin salasanat ja voivat lisätä sinne, milloin haluavat kokooontua yhdessä harrastamaan koulun kentälle. Mukana on myös useita vanhempia, mikä tekee asian vielä arvokkaammaksi. Mutta tällaisia omaehtoisestikin tapahtuvia yhteistyössä tehtäviä liikunnallisia toimia täytyy kehitellä edelleenkin. Liikunta- ja nuorisotoiminta on kehitellyt liikuntapassi -ajatusta, josta kuulemme varmaan lomien jälkeen lisää.
- OSallisuuden lisääminen lapsille ja nuorille. Nuorisovaltuusto toimii aktiivisesti, mutta sen toiminnan kehitteleminen eteenpäin. Samoin on kokoontunut lastenparlamentti. Heitin ajatuksen ilmaan, että voisiko lapsilla ja nuorilla olla kummivaltuutettu. Kummivaltuutettu voisi kertoa lapsen kielellä tulevista kokouksien asioista ja lapset pääsisivät vaikuttamaan. Tätä olen kokeillut oman lapseni Tuomaksen kanssa. Esim. tiistain teknisen lautakunnan esityslistan kävimme yhdessä läpi ja hän antoi mm. sellaisen vinkin energiansäästöön, että miksi katuvalojen pitää palaa kesällä öisin. Siinähän voitaisiin säästää.
- Keskeisenä nousi esiin myös se, että lasta kuullaan aidosti arkisissa tilanteissa.

Kaikissa näissä asioissa tulee tehdä yhteistyötä yli hallintokuntien ja huomioida päätöksenteossa lapsen ja nuoren näkökulma.

Seuraava suunnitelmapalaveri on elokuun loppupuolella ja sinne toivoisi kyllä jo luottamushenkilöitäkin mukaan sekä koulutuksen alueelta enemmän väkeä. Hyvältä näyttää, kun vain nyt saamme vielä konkreettisemmaksi näitä asioita. Toki suunnittelun kuluessa nousee varmaan lisääkin asioita. Tästä on hyvä jatkaa!!

Jaana

tiistai 16. kesäkuuta 2009

Teknisessä lautakunnassa ti 16.6.

Ja jälleen keskusteltiin toriasiasta. Minusta tämä on kyllä paisunut jo liian isoksi keskustelunaiheeksi ja mielestäni tähän keskusteluun nyt vaikuttaa, että on niin vaikea päästä yli sellaisesta päätöksestä, jossa on lautakuntamme jäsen mukana. Ikäänkuin meidän pitää "psyykata" nyt häntä. Aivan yhtä hyvin voisimme keskustella kivimurskaamo-asiasta, jossa mielestäni olisi paljon enemmän keskusteltavaa ja pohdittavaa nimenomaan arvomaailmamme suhteen ja strategiamme mukaisen linjauksen huomioimisesta kaupunkilaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Käytinkin eilen puheenvuoron siitä, että päätöksien mukaan on elettävä ja niistä ei saa suuttua ei viranhaltijat eikä lautakunnan jäsenet. Hyvät käytöstavat tulee muistaa, vaikka kuinka tuohduttaa. Kaupunginvaltuusto uusiutui ja se oli äänestäjien tahto ja se näkyy myös lautakuntatyöskentelyssä. Luottamushenkilöt ovat aktiivisia ja haluavat selvittää asioita ja tämä toimintakulttuuri on vain viranhaltijoidenkin hyväksyttävä. Lisäksi korostin sitä, että me luottamushenkilöt katsomme asioita erilaisesta näkökulmasta jo ammattitaustamme ja arvomaailmankin suhteen ja mielestäni se on vain vahvuus ja tuo juuri sitä mielenkiintoista kirjoa työskentelyyn. Itse olen ainakin huomannut, että se ainakin kehittää myös minun ajattelua. Kaikesta on löydettävissä positiivisia näkökohtia, kun vain ne haluaa löytää.

Myönteistä eilisessä kokouksessa oli se, että tekninen johtaja toi kokouksen lopussa esille jo tulevan kokouksen asioita pähkäiltäväksi. Hyvä! Hyvä! Tämä on osoitus jo siitä toimintakulttuurin muutoksesta, mitä nyt luottamushenkilöiden taholta edellytetään.

Itse kokouksen keskeisimpiä asioita olivat hiihtomaa ja BMX-radalle Rantakylään myönnettiin määräraha vuosille 2009 ja 2010 noin 25000e. Maa-ainekset on ajettu Hänskin kentältä ja suureksi osaksi toiminnassa on mukana talkooväkeä ja Mikkelin Hiihtäjät. Tätä urheilu/liikuntapaikkaa voivat hyödyntää kaikki kaupunkilaiset ja koululaisryhmät.
Katujuna alkaa liikennoimään jälleen Mikkelin kaduilla 22.6. alkaen uusitulla junalla. Kunassa on myös kaupunki-info. Hieno juttu ja tervemenoa junailemaan. Hyväksyimme myös jouluvalaistuksen, jossa katupylväisiin tulee spiraalitähdet. Kaupunki vuokraa ne ja käyttökustannuksiltaan ne ovat erittäin vähän energiaa kuluttavat. Jouluvaloja tulee Maaherrankadulle, Hallituskadulle ja Porrassalmen kadulle. Mikke osallistuu myös kustannuksiin, samoin keskustan yrittäjät. Lisäksi päätimme tonttivuokrauksien ja varaamisien käynnistämisestä Savisillassa ja Rantakylässä.

Seuraava teknisen lautakunnan kokous on ti 30.6.

maanantai 15. kesäkuuta 2009

Valtuustossa koettua!!!

Huh! Olipas iltapäivä! Tuoreita tunnelmia ja kommentteja: Keskustan valtuustoryhmässä sain "pyyhkeitä" toriasiassa toimimisestani. Mielenkiintoista tässä on se, että olen saanut asian suhteen pelkkää positiivista palautetta kaikilta muilta. No se siitä! Valtuuston kokous venyi kolme ja puoli tuntiseksi. Valtuuston jäsenet käyttivät paljon erittäin hyviä puheenvuoroja tilinpäätöksestä ja kaupungin visiosta ja strategiasta. Myöskin satamahanke sai kaavoituksen suhteen tuulta purjeisiin!

Eräs lehtitoimittaja kritisoi kokouksien pitkää kestoa ja sitä, että kaupunginhallituksen jäsenet käyttävät niin paljon muutospuheenvuoroja. Siinä on kyllä jotain perääkin, sillä päätösehdotus on hallituksen ehdotus valtuustolle. Tein tänään seuraavan esityksen strategiaan elinvoima ja vetovoimaisuus kohtaan: maaseudun kehittäminen, jossa tavoitteena toimivat lähipalvelut. Lisäksi Markku Kakriainen täydensi vielä tavoitetta, että maaseudulla huomioidaan myös kylien kehittäminen. Lisäksi strategiamuutoksia tuli mm. häiriökäyttäytyminen sanan poistamiseen. Se korvattiin erityis- ja erikoispalveluilla. Myös energiastrategian merkitystä nostettiin, samoin kuin terveyden edistämis- ja hyvinvointiohjelman toteuttamista eri hallintokunnissa. Erilaisia sloganvaihtoehtoja oli esillä useita ja niitä työstetään vielä eteenpäin.

Kaupungin tilinpäätöksestä, tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ja henkilöstöraportista käytiin aluksi ryhmien puheenvuoroja ja sitten yksittäisten valtuutettujen näkökulmia. Keskeisimpinä asioina nousivat esiin lomautukset ja niiden näkyminen sairaspoissaoloissa, talouden hyvä tulos, kehittämiskohteet, joita viime vuonna tehtiin ja tarkastuslautakunta sai positiivista palautettaa arviointikertomuksensa hyvästä laadinnasta.

Valtuuston kokouksen pöytäkirjaan kannattaa käydä tutustumassa tarkemmin kaupungin sivuilla.

Kokouksen jälkeen kaupunginjohtaja esitteli tämän hetken talouden tunnuslukuja ja hän piti edelleen kaupungin 1% säästötavoitetta edellytyksenä. Säästöjen tekeminen johtuu ansioverotulojen laskusta, ei menojen kasvusta. Saa nähdä, mistä sen eri hallintokunnant raapivat. Mielestäni meidän olisi katsottava nyt kokonaisuutena koko kaupunkia ja unostaa omat intressit. Onko meillä joitakin sellaisia ei-lakisääteisiä toimia, joista otetaan. Myös henkilöstömäärää esim. hallintotasolla on syytä pohtia kriittisesti. Miten on, tarvitaanko meillä kaupungissa jokaista asiaa selvittämään kallis konsultti? Meillä on valtavaa osaamista, on kehitysjohtaja, on toimialajohtajat, on kehittämispäälliköitä jne. Onko meillä organisoinnissa sellaisia puutteita, joilla olisi saavutettavissa tuo säästö osakseen? Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että lomautuksia ei hyväksytä ja juuri nostettua tuntikehystä ei alenneta.

Meidän tulee ahkerasti ponnistella uusien työpaikkojen saamiseksi ja ihmisien muuttamiseksi Mikkeliin!

Pohditaan taas huomenna....

sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Tulevan viikon ohjelmaani

Tulevalla viikolla ohjelmaani kuuluu maanantaina valtuuston kokous, tiistaina teknisen lautakunnan kokous ja keskiviikkona olen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadinnassa. Kirjoittelen näistä ja muutamista muista mielenkiintoisista artikkeleista.

Palataan!
Jaana

Reissusta palattu!

Reissusta on palattu ja jälleen sähköpostin ja internetin äärellä. Olikin itse asiassa rentouttavaa olla yhteyksien ulkopuolella. Joskus meille kaikille tekee hyvää irrottautua niistä toimintarutiineista, joita arkiseen päiväämme kuuluu.
Lomamatkastamme haluan kommentoida yhteiskunnallisesti ja Mikkelinkin strategiaan liittyen sen verran, että keskityin tarkastelemaan palvelua. Lapseni Tuomas toi lähes jokaisessa paikassa esille sen, että olemme Mikkelistä. Minusta sekin oli oiva osoitus siitä, miten tärkeä kotikunta on lapsen näkökulmasta. Hän pohti sitä, että tunnistetaankohan meidät mikkeliläisiksi ja kerroin hänelle, että puheemme murre saattaa paljastaa, mistä päin Suomea olemme. Toinen näkövinkkeli tähän asiaan oli se, että kun meidät oli tunnistettu mikkeliläisiksi, jäin usein odottamaan vastareaktiota siihen. Tärkein asia, mikä usein tuli oli se, että meille toivotettiin hyvää lomaa sillä seudulla, missä liikuimmekin. Se tuntui hyvältä. Mainosslouganimme "parempaa palavelua saisit Mikkelissä" ei koske ainoastaan kunnallisia palveluja vaan se täytyy saada juurrutettua myös kaikkiin palvelualanyrityksiin ja henkilöihin kaupungissamme. Sillä, millaisen kuvan annamme Mikkelistämme, on suuri merkitys tänne tulijoille, matkailijoille ja mahdolliselle muuttajille. Yksi merkittävimmistä liikuntatapahtumista, Jukola, on juuri meneillään kaupungissamme ja siellä voimme kaupunkina osoittaa, että tällaisten massaliikuntatapahtumien järjestely onnistuu Mikkelissä. Eilen illalla ja viime yönä tunnelma kisa-alueella ja läheisissä metsissä oli kyllä kokemisen arvoinen. Uskomattoman hieno tapahtuma näin ensi kertalaiselle. Ja jälleen Tuomakseni sanonta "mennään Jukolaan tapaamaan ihmisiä" oli osoitus siitä merkityksestä, mikä Mikkelillä on. Kisa-alueella hän kannusti kilpailijoita "go, go!" ja "run, run!"-huudoilla ja päätti osallistua itsekin seuraavana vuonna. Siis ensi vuonnakin Jukolaan!!!

Lomamatkani aikana postilaattikkooni oli putkahtanut aikamoinen läjä tulevan maanantain valtuuston ja tiistain teknisen lautakunnan esityslistoja liitteineen. Ja kommentoinpa nyt hieman tarkemmin erittäin laajaa valtuuston esityslistaa. Asialistalla on kaksi Martti Juntusen valtuustoaloitetta. Ensimmäinen niistä koskee kaupunkimme talousarvion ja taloussuunnitelman "valmistusvian" ja käsittelyn uudistamista. Tässä Martti Juntunen haluaa, että asioita valmisteltaisiin paremmin, jotta talousarviot ja suunnitelmat eivät pettäisi niin pahasti ja teettäisi turhaa työtä. Talouspalvelut on antanut lausuntonsa asiasta ja sen keskeinen viesti on, että aikataulullisesti valmistelua on mahdoton kiristää ja nyt kaupungissa on otettu seurantajärjestelmä käyttöön, jossa kaupunginhallitukselle annetaan talouden tilannekatsaus joka kuukausi ja valtuusto sa katsauksen muutaman kerran vuodessa. Mielestäni tämä järjestely on tuonut ryhdikkyyttä talouden hoitoon ja valmisteluun. Toinen aloite koskee tulo- ja yhteisöveroselvityksen tekemistä, joka on mielestäni myös tärkeä näkökulma ja pohdittava asia ja myöskin tiedostettava. Tällainen tarkka selvitys vaatisi erillistä asiantuntijaa. Mielestäni nämä on tärkeä huomioida, mutta vielä tärkeämpää on, että teemme sen eteen töitä, että saamme tänne työpaikkoja ja lisää elinkeinoelämää.

Listalla on jäsenten nimeäminen seutufoorumiin toimikaudelle 2009-2012, kaksi tonttien uudelleenvuokrausta, kaksi kaavamuutosta (jotka käsitelty jo teknisessä lautakunnassa) ja satamalahden yleiskaavatarkastelu. Tuo satamalahden kehittäminen on todella ison luokan satsaus ja katsotaan nyt, mihin se johtaa. Lisäksi listalla on sisäisen tarkastajan toimen perustaminen, mikä on erittäin hyvä asia tämän kokoisessa kaupungissa. Toivon, että valittava henkilö todella puuttuu napakasti erityisesti näihin valmisteluprosesseihin. Ja lista jatkuu tilinpäätöksellä, henkiöstöraportilla, tarkastuslautakunnan arviointikertomuksella päättyen kaupunkimme visioon ja strategiaan. Mielenkiintoinen kokous tiedossa, mutta asiaa olisi vaikka kahteen kokoukseen. Tosin suurinta osaa asioista olemme jo useissa yhteyksissä pohtineet ja media tiedottanutkin. Tänään perehdyn näihin kaikkiin vielä tarkemmin.

Mukavaa sunnuntaipäivää!