keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Mielipidekirjoitukseni Länsi-Savo-lehdessä tänään

Kaupunkimme lapset, nuoret ja ikäihmiset talousarviossamme vuonna 2010

Kannan huolta kaupunkimme lasten, nuorten ja ikäihmisten hyvinvoinnista tulevana vuonna 2010 tuoden muutamia konkreettisia näkökohtia esille, jotka tulee hoitaa kuntoon.

Talousarviossa linjataan, että "Sosiaali- ja terveystoimen tehtävänä on järjestää kaupunkilaisille riittävät ja tarkoituksenmukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Sosiaali- ja terveystoimi tekee työtä kaupunkilaisten hyvinvoinnin (terveyden, turvallisen elämän, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn sekä oman elämän hallinnan) edistämiseksi. Ehkäisevä toiminta ja terveyden edistäminen ovat palvelujen suunnittelun lähtökohta. Palvelut järjestetään niin, että asiakkaat saavat tarpeen mukaiset palvelut oikea-aikaisesti. Kaupungin peruspalvelut ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen ydin." Mielestäni tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että erityistä tukea tarvitsevat lapset saavat tarvitsemansa tukipalvelut, kuten puheterapiaa ammattitaitoisen puheterapeutin ohjauksessa. Kaupunkimme toisen puheterapeutin virka on ollut auki useaan kertaan, mutta hakijoita siihen on ollut vähän. Syynä on huono palkkaus. Kaupungissamme on yli 70 lasta jonossa puheterapeutille puhepulmien vuoksi. Tämä asia on erittäin tärkeä hoitaa nyt kuntoon nostamalla puheterapeutin palkkaa tai ohjaamalla maksusitoumuksella lapsia yksityisille puheterapeuteille. Puheen ja kielen ongelmilla on merkittävä vaikutus lapsen myöhemmälle kehittymiselle, kasvamiselle ja oppimiselle sekä lapsen itsetunnolle. Ennaltaehkäisevä työ ja pulmiin puuttuminen riittävän ajoissa auttavat lasta parhaiten. Erityisopetuksen lainsäädäntö on muuttumassa ja sen huomioiminen jo tulevassa talousarviossamme on äärimmäisen tärkeää esim. tuntikehyskertoimen muodossa. Näin kaupunginhallitus on nyt esittämässäkin. Hienoa! Uusi lainsäädäntö korostaa erityistä tukea tarvitsevien lasten oppimista lähikoulussaan ja saaden sinne riittävät tukitoimet. Nuo tukitoimet ovat pieni ryhmäkoko, apuvälineet, avustaja, erityisopetukselliset opetuskäytänteet.

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi on ryhdytty tarkastelemaan ja kehittelemään erilaisia muotoja. Yksi näistä on Seniorisentteri (ikäihmisten neuvola)Hyvinvoinnin edistämiseksi syntynyt monia hankkeita, joista keskeisin on Kaste-hanke. Kaste-hanke kehittelee myös erilaisia toimintamuotoja. Hankkeen tavoitteena on osallisuuden lisääminen, syrjäytymisen vähentäminen, hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen, palvelujen laadun, saatavuuden ja vaikuttavuuden paraneminen. Hankkeessa on 62 kuntaa ja hankerahaa vajaa miljoona euroa. Hankkeen keskeisenä toimintana on pyrkiä hallitusti vähentämään laitoshoitoa ja tukemaan kotiasumista. Etelä-Savossa laitoshoitoa saavia on 6-8% ja tavoitteena olisi saada se 2-3%. Etelä-Savossa yli 75-vuotiaista 88% asuu kotona ja tavoite olisi 91-92%. Tässäpä haastetta hankkeelle. Mielestäni liian nopea aikataulu ei sovi tähän laitoshoidon purkamiseen, varsinkin jos toiminta - ja tukimuotoja ei ole mietitty loppuun saakka. Pankarannan laitoshoidon purkaminen on nyt tästä yksi esimerkki. Lisäksi tulee muistaa, että laitoshoitoa tullaan aina tarvitsemaan. Merkittävintä tässä on nyt se, että hanke ja ikäihmistyössä olevat kartoittavat yhteistyössä konkreettisesti kokonaisuuden Mikkelin ikäihmisten tilanteesta ja heidän tarpeistaan ja näin varmaan ollaan tekemässäkin tai jo osakseen tehty. Kotona asumisen tuki vaihtelee varmasti ja se tuleekin räätälöidä jokaiselle henkilökohtaisesti ja tarkistella sitä usein. Merkittävänä ryhmänä näissä kotona asumisen muodoissa on arvokasta työtä tekevät omaishoitajat, joille tukitoimien järjestäminen on ensiarvoisen tärkeää. Myös muita asumismuotoja, kuten pienryhmäkotiasumista ja perhehoito sekä palvelukotiasumista tulee kehitellä eteenpäin. Tärkeää olisi huomioida kuntouttava näkökulma ja näissä tiimeissä tulisi olla myös fysioterapeutin ammattitaito ja näkemys sekä ohjaus. Taas jälleen näiden kaikkien uusien toimintojen tiedottamisella on suuri merkitys, jotta näitä palveluja tarvitsevat osaavat löytää ne.

Nyt on kaupunkimme päättäjillä ja viranhaltijoilla lupausten lunastamisen paikka ja konkreettisin toimin osoittaa, mitä nuo strategiamme korulauseet tarkoittavat käytännössä lasten, nuorten ja ikäihmisten elämässä, heidän arvokkaassa arjessaan.

Jaana Strandman (kesk.)
Kaupunginvaltuutettu
Rehtori
Vanhusneuvoston jäsen
Mikkeli

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Hyvää Isänpäivää!

Minulle tämä isänpäivä on haikea, sillä oma isäni nukkuu Keiteleen hautausmaalla. Setäni on toimittanut sinne puolestani kynttilän, kun en päässyt tänä viikonloppuna itse paikalle. Isänpäivän vieton tunnelmaan pääsin kuitenkin oppilaideni ja lapseni Tuomaksen kanssa perjantaina työstäessämme isälle muistamisia, joita olivat, kortti, runo, lahja (pipari). Kylläpäs kuulin hauskoja ja mukavia juttuja isistä. Toivotan kaikille isille, ukeille ja vaareille hyvää Isänpäivää!

Tässä viikonvaihteessa avautui myös uusi kauppakeskus Mikkeliin. Olen pari kertaa päässyt piipahtamaan sinne ja sanoisin, että viihdyin. Vaateliikkeitä on tullut runsaasti lisää ja samalla se tuo kilpailua. Itse tosin ostan niin harvoin vaatteita, että minun kannattamanani nuo vaateliikkeet olisivat pian konkurssissa. Jätskibaari oli aika mukava ja siihen näytti riittävän jonoa koko ajan. Pohtimaan jäin kovasti kauppakeskuksen kannattavuutta. Toivottavasti ostovoimaa riittää ja lähikunnista ihmiset suuntaavat ostosmatkansa yhä useammin Mikkeliin. Jukka Pöyry peräsi viikonvaihteen Mikkelin kaupunkilehdessä Mikke ry:n Janne Viitamiehen ja luottamushenkilöiden lupaamia 500 henkilön työpaikkoja. Paljonkohan uusia työpaikkoja mahtaa Akseliin syntyä? Jäänpä mielenkiinnolla seuraamaan tilannetta.

Mikkeli on tekemässä ylijäämäisen (3milj.euroa) tuloksen myös tänä vuonna. Tämä antaa hieman pelivaraa ensi vuoden talousarvioomme, jossa erityisen hyvä on se, että tuntikehystä perusopetuksessa nostetaan. Ylijäämä johtuu varmaankin osakseen alhaisista koroista, mutta myöskin tiukasta ja jatkuvasti seurattavana olevasta taloudenpidosta. Toki voimme kysyä myös sitä, olemmeko säästäneet jo liikaakin joistakin peruspalveluista tai tietoisesti jättäneet täyttämättä tiettyjä tehtäviä esim. puheterapeutin virka? Tätä keskustelua jatkamme ensi maanantain 16.11. valtuuston talousarviokokouksessa.

Nyt puen jumppatamineet päälleni ja liikahdan Ladylineen jumppaan. Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa!
Jaana