keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Tämän päivän kuulumisia!

Nyt täytyy kyllä vetää sanoja takaisin. Tietohallinnon pojat hoitelivat näppärästi yhteydet ja koneet kuntoon.

Pohjoisen alueen rehtorikokouksessa käsittelimme tänään sivistystoimen hallintosääntöä ja toimintasääntöä. Lähinnä keskustelua aiheuttivat luonnoksissa neuvottelukuntien olemassaolo, sivistystoimen alaisten lautakuntien (opetuslautakunta ja kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakuntien) esittelijät eli ketkä toimivat kokouksissa esittelijöinä ja valitseeko toimialajohtaja alaisensa vai ovatko ne lautakuntien tehtäviä? Myös muutamia sanamuotoja ja lauseita oli sellaisia, että niiden tarkoitusta ja merkitystä täytyy tarkentaa. Myös Haukivuoren ja Anttolan aluejohtokuntien ratkaisuvaltaa pohdittiin esim. lukuvuosisuunnitelmien hyväksyjinä? Valtuustoon tulee tämä hallintosääntö maaliskuussa ja nyt mielestäni tärkeää saada kuulla sivistystoimen alaisia tulosyksiköitä ja heidän lausuntojaan.

Tänään koulussa olimme uimassa ja sisäliikunnassa harjoittelimme isompien kanssa lentopallon sormi- ja hihalyöntiä sekä pienten kanssa pallonkäsittelyä. Olipas mukavaa ohjata ja opettaa liikuntaa kunnon salissa. Pienen oppilaani lause asiasta oli, että Jaana-ope, milloinkahan me saisimme meidän koululle tällaisen salin. Sitäpä toivon minäkin, sillä kyllä opetus ja oppiminen on aivan erilaista kunnon tiloissa ja kunnon välineillä. Siihen ei vain kaikilla peruskoululaisilla ole smanvertaisia mahdollisuuksia, mutta ehkäpä meillä on jotain muuta, mikä edes vähän korvaa näitä puutteita. Toki teen ja teemme kyläyhdistysken ja neuvottelukunnan kanssa töitä sen eteen, että Ihastjärven koulu ja kylä saavat liikuntasalin ja peseytymistilat.

Mutta palaan vielä maanatai-iltaiseen valtuuston kokoukseen ja takauksiin. Etelä-Savon radio lähestyi minua eilen asian tiimoilta ja nappasivatkin haastattelun. Lienekö eilen tullut tuutista ulos. Haluan vain yhä todeta, että asioilla on monia puolia ja yrittäjyyden tukeminen on tärkeää, mutta mielestäni Mikkelin olisi pitänyt tehdä päätös olla myöntämättä takauksia yrityksille, ehkä ainaostaan vaan omaan konserniin kuuluville. Mielestäni se olisi ollut selkeä linjaus. Nyt sitä taas odotellaan, mikä on seuraava yritys, joka on takausta vailla. No ei tästä nyt enää sen enempää.

Nyt jumpalle ja kotiaskareisiin!
Jaana

maanantai 9. helmikuuta 2009

Valtuuston kokous ohi!

Huh! Olipas iltapuhde!!
Nyt kaupunginvaltuusto mielestäni linjasi yrityksille antamiaan takauksia. Kyseessä oli siis Mikkelin Laatuleipomon takaus. Tein asiaan kaupunginhallituksen esitykselle vastaesityksen ja sitä kannatettiinkin (Timo Hirvonen), mutta lopullisessa äänestyksessä esitykseni hävisi. Kiitos niille yhdeksälle valtuutetulle, jotka olitte samaa mieltä kanssani. Esitykseni oli, että takausta ei myönnetä. Perustelen asiaa edelleen sillä, että kaupungilla ei ole pelisääntöjä siitä, miten yrityksien takauksissa menetellään, mutta mielestäni tämän iltainen päätös osoittaa, että valtuutetuilta puuttui tahto pistää stoppi yrityksien tämänsuuntaiselle tukemiselle. Paljon käytettiin puheenvuoroja pelisäännöistä ja linjauksista, mutta jatkossa tulemme varmasti saamaan taas eri yrityksien takauksia päätettäväksemme. Kaupungin tehtävä ei ole taata tappiollisia yrityksiä, joiden tulevaisuus on epävarma, kuten Mikkelin Laatuleipomo. Ihmettelen, miten pari yksityistä sijoittajaa lähtee takaamaan miljoonalla tätä yritystä. Toki toivon, että Laatuleipomo lunastaa ne tuotannon laajentamisen lupauksensa ja reilut 60 työpaikkaa. Mikkeli voi olla yrittäjäystävällinen ja on sitä ollutkin tonttitarjonnassa, rakentamisessa. Tämäniltaisessa päätöksessä harmittaa myös se, että kaupungin tuet vääristävät yritysmaailman kilpailua. Kritisoin vahvasti myös sitä, mitä aiemminkin kirjoitin eli miten kaupunki seuraa takaamiensa yrityksien työllisyysvaikutuksia jne. Paljon on vielä tekemistä ja asioiden avaamista sekä linjauksista sopimista.
Muut esityslistan asiat eteneivät suurinpiirtein esityksien muaksiesti, ainoastaan maapoliittiseen ohjelmaan valtuustoryhmämme lisäsi ponne omarantaisetn tonttien kaavoittamisesta ja se hyväksyttiin, toki äänestyksen jälkeen vasta. Samaan maapoliittiseen ohjelmaan Jari Lahti halusi liitettävän maisemointi ja maiseman arvokkuuden säilyttämisen. Hyviä ponsia molemmat!
Tämä päivä muutenkin oli säpäkkä, sillä koulullani vieraili Tietohallinnon miehiä tuomassa "uusia" koneita, eikä yhteydet tuleet vielä tänään kuntoon. Ihmettelen sitä, että he tulevat, milloin sattuu ja odottavat, että olen silloin käytettävissä. Perustyöni on oppilaideni opetus ja jos aikoja ei viitsitä sopia etukäteen, saattaa olla, että joutuu odottamaan tunninkin, että voin keskustella. Tiedonkulku on tässä kaupungissa edelleen vaikeaa, vaikka on kaikki mahdolliset viestimet käytössä. Mielenkiintoista katsoa tätä kaupungin menoa myös työntekijän näkökulmasta eri hallinnonpalveluja käyttäen.
No tulipas tästä nyt negatiivinen juttu, mutta innolla odotan tietoa siitä, mitä tänään Ruralia-instituutti ja kyläyhdistys ovat saaneet kehittämisillassa pohdittua kylän kehittämiseksi.

Palataan ja viestitelkääpä lukijani ajatuksianne minulle päin!
Jaana

Kaupunginvaltuuston kokous

Kaupunginvaltuuston asialistalla maanantain 9.2.2009 kokouksessa on kaupunginvaltuuston kokouksista tiedottamien, joka siirrettiin viime kokouksessa uudelleen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. Mielestäni kolmen lehden tiedottaminen on ok eli Mikkelin Kaupunkilehit, Länsi-Savo ja Vapaus. Kaksi jälkimmäistä taitaa olla hieman poliittisestikin suuntautuneita, joten mielestäni Kaupunkilehden mukaanotto oli perusteltua. Lisäski se on ilmaislehti, jonka monet saavat viikonloppuisin kotiinsa tai sen voi noutaa useimmista lähikaupoista. Kaupunkilehden mukaanotto tuo 500e lisäkustannukset, mutta ei tätä tiedottamista tässä kaupungissa taideta koskaan liiaksi tehdä.

Tänään valitaan edustajia pelastuslautakuntaan, Etelä-Savon maakuntaliiton edustajainkokoukseen, Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän valtuustoon, Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän valtuustoon ja asetetaan kaupungin kehittämis- ja konsernijaosto. Näistä on eri puolueryhmissä yhteisesti keskusteltu ja varmasti henkilöt näihinkin tärkeisiin paikkoihin on selvillä. Osa näistä on ylikunnallisia paikkoja. Viikontakaisessa Keskustan valtuustoryhmän kokouksessa minut valittiin valtuustoryhmämme varapuheenjohtajaksi ja varajäseneksi ESE Oy:n.Mielestäni on hyvä, että valtuustoryhmämme antaa tilaa myäs meille nuorille, uusille valtuutetuille.

Kaupungin kehittämis- ja konsernijaostoon valitaan hallituksen jäseniä ja sen tehtävänä on valmistella kaupungin tulevaisuuden ja kehittämisen kannalta merkittäviä ja laajakantoisia strategisia asioita, kuten maankäyttöön, elinkeinopolitiikkaan, talouteen ja palvelutuotantoon liittyviä periaatteellisia ratkaisuja. Jaosto on varmaan ihan hyvä asia, mutta nyt täytyy sitten rueta ja kyetä näkemään ja siirtämään näitä käytännön tasolle ja toimiksi. Erialsiia työryhmiä jne perustetaan ja toivon, ettei nyt käy niin, että kokonaisuus unohtuu ja samoja asioita työstetään eri ryhmissä ja jaostoissa. Yhteistyö kokonaisuuden hyväksi linkittäen se arjen käytännöksi olisi nyt tärkeintä.

Lisäksi hyväksymme viime kokouksesta siirretyn maapoliittisen ohjelman ja vesihuollon kehittämissuunnitelman, joista saimme viime maanantain kehittämisseminaarissa vielä lisää infoa. Mielestäni ne ovat ok ja maapoliittisessa ohjelmassa tulee edelleen korostaa maa-aluieden järkevää hankintaa järkevällä hinnalla. Kokouksessa päätämmekin raakamaa-alueen ostosta Visulahdesta. Se on ehdottomasto ostettava, sillä tällä hetkellä kaupungilla ei ole yhtään tonttia tarjota omakotirakentamiseen Visulahdesta ja tällä maaostolla sinne saataisiin noin 50 tonttia. Lisäksi vielä huomioiden mahdolliset Visulahden ja Itä-Portin kehittämissuunnitelmat, joista on sitten keskusteltava erikseen.

Asialistalla tännä on myös pari asemakaavamuutosta. Toinen Mikkelin Pesula OY:n ja Tefi OY.n toimintaaedellytyksien parantamiseksi sekä valtatie 5:n perusparantamiseksi. ja toinen Kyyveden rantaosayleiskaavan muutos Ihastjärven kylän tilan Harjukoski osa, joka käsittää rakennuspaikan muutosta. Mielestäni molemmat kaavamuutokset ovat ok ja niihin ei ole tullut kielteisiä lausuntoja. Listalla on tontin uudelleenvuokraus kiinteistö Oy Mikkelin Kaapelikatu 3:lle ja teollisuustontin varaaminen Saku Romppaiselle perustettavan yhtiön lukuun ja tontin hinnoittelu. Nämä ovat mielestäni ok ja hyväksyttävä ja hinnatkin ok.

Kokouslistalla on asuntotonttien hintojen ja yleisten myynti- ja vuokrausperusteiden muutos, joka lyhykäisyydessään tarkoittaa hintojen korottamista 20%. Tämä asia käsiteltiin jo teknisessa lautakunnassa ja on mieelstäni perusteltua nostaa hintoja, jotta saadaan katettua hieman paremmin kuluja mm. kunnalliostekniikan osalta.

Ja siiten jälleen esityslistalla on omavelkaisten takausten myöntämistä Mikkelin Laatuleipomolle ja Vesihiisi vesiosuuskunnalle. Näihin jatkuviin takauksiin tulisi ottaa nyt selkeä linjaus kaupungin taholta. Kaupunki ei ole juuri lainkaan valvonut esim. vesiosuuskunnille myöntämiään takauksia. Tämä tuli ilmi reilu viikko sitten, kun keskustelin asiasta teknisen toimen virkamiehen kanssa. Ja toiseksi kaupungin on asetettava vaateita selkeäämin ja paremmin ja selvitettävä tarkoin eri yrityksien toimintaedellytykset ja visiot. En tiedä ja ihmettelen, miten tällaisiin asioihin ei ole kiinnitetty enempää huomiota. Jos omaa yksityistä talouttani hoitaisin noin olisi "konkurssi" tullut jo monta kertaa.

No tässäpä sitä taas oli, innolla kokousta odottaen. Tämä on mielenkiintoista ja haastavaa.
Jaana