lauantai 30. tammikuuta 2010

Energiayhtiökuvioita...

Torstaina Länsi-Savo on lähestynyt koko valtuustoa sähköpostitse ja pyytänyt vastaamaan muutamiin energiayhtiötä koskeviin kysymyksiin. Länsi-savo tehnee lehteensä jutun valtuutettujen tämänhetkisestä tietämyksestä ja näkökulmista. Kysymyksinä olivat suurin piirtein nämä (en kirjoittanut niitä enkä tarkkoja vastauksiani muistiin):
1. Pystytkö tämänhetkisillä energiayhtiöjärjestelyistä saamillasi tiedoilla tekemään päätöstä aiesopimuksesta?
Vastasin: en pysty
2. Pitääkö energiayhtiöfuusioon ottaa kolmas osapuoli?
Vastasin: En osaa sanoa
Tähän en osaa sanoa, sillä minua on asiassa hämmentänyt se, miksi esitetään vain yhtä mallia, niin kuin Mainiosotessakin. Savonlinnna on jo ilmoittanut, ettei hyväksy kolmatta osapuolta ja Pertunmaa ja Kangasniemi eivät ole hyväksymässä aiesopimusta. En tiedä, miten eri kuntien edustajat nyt muuttavat mielipiteitään, vaikka Kyyhkylä-kokouksesta kuntien johtoporras lähti hyvin yksissä tuumin.
3. Mitä mieltä olet sähkön siirtohinnan korotuksesta ESE:n verkkoalueella?
Vastasin: Mielestäni sähkönhinnan korotus on tietenkin huono asia. Voimmeko päättäjinä tehdä päätöksen sähkönhinnan korottamisesta energiayhtiön muodossa yksittäisen asiakkaan/kuntalaisen ja tuotantolaitoksien puolesta? Mikä on asiakkaan kuluttajasuoja ja oikeus kilpailuttamiseen? Mitkä ovat tulevaisuuden näkökulmat energiayhtiöfuusiossa esim. tulo- ja yhteisöverojen muodossa sekä korkojen suhteen?

Tarkkaillaanpa tilannetta ja seurataan eri kuntien päätöksentekoa ja keskusteluja tästä ja samoin mainiosotesta.

Kommentoikaa!

Jaana

Kaupunginvaltuuston kokouksen esityslista

Kaupunginvaltuusto kokoontuu ma 1.2.
Asialistalla on valtuuston ja hallituksen kokousaikataulut kuluvalle vuodelle. Valtuustoaloiteen käsittely Graanin liikekeskuksen posti-, pankki- ja apteekkipalveluista. Olen ehdootomasti niiden kannalla Graaniin. Apteekkihan sielä jo toimii, mutta posti- ja pankkipalvelut eivät. Alue on muodostunut merkittäväksi kasvualueeksi ja myös matkailijoita pysähtyy liikekeskuksessa paljon. Listalla on eron myöntäminen Risto Dufvalle oeptuslautakunnan jäsenyydestä. Noin huipulla toimivan jääkiekkovalmentajan aika ei taida riittää luottamustehtävien hoitamiseen.

Päätösehdotuksena on lunastaa Suur-Savon sähkö Oy:n osakkeita Jaalan kotiseutusäätiöltä ja ostoon tarvitaan lisämäärärahaa 1890000e. Osakkeita on 540kpl ja hinta 3500e/kpl. Näin kaupungin omistusoikeus yhtiössä nousisi 9,7%:sta lähes 12%:iin. Viime vuonna yhtiö maksoi osinkoa 60e/osake.

Listalla on joukko asemakaavan muutoksia, joita on jo käsitelty teknisessä lautakunnassa. Mielenkiintoisin noista maankäytöllisista asioista on Moision-Kyyhkylän alueen maankäytön linjaukset ja suunnittelutyön käynnistäminen. Päätösehdotuksena on kaupunginvaltuusto myöntää 150000 euron suuruisen lisämäärärahan käytettäväksi Moisio-Kyyhkylä -alueen Master Plan -suunnittelutyöstä aiheutuviin kustannuksiin kaupunkisuunnittelun asiantuntijapalveluihin. Jään usein miettimään ja pohtimaan sitä, mikä on se kriteeri, milloin kaupunkimme viranhaltijoiden ammattitaito ei riitä ja päädytään konsultteihin. Olen sitä mieltä, että ensisijaisesti tulee käyttää kaupunkimme viranhaltijoita ja sen jälkeen vasta konsultteja. Haluanpa selvitellä viime vuoden tilastoja siitä, kuinka paljon kaupunkimme käytti rahaa konsultteihin?

Ennen kaupunginvaltuuston kokousta valtuutetut on haastettu kehonkoostumuksen mittaukseen ja aionpa osallistua. Kerron sitten, missä kunnossa kehoni on.

Koulutuksessa opittua

Pari päivää olen ollut KELPO-hankekoulutuksessa ja opetusalan EDUCA-messuilla Helsingissä. Oli erittäin innostvaa ja mukavaa EDUCA:ssa kuulla opetualan uusimpia tuulia - tutustua uuteen teknologiaan, oppimisympäristöhin ja materiaaleihin. Olin liikkeellä myös sillä mielellä, että keskustelen kouluni hankesuunnitelmasta. Kaikille joille kerroin hankesuunnitelmasta ja tulevaisuden koulun toimintakeskusajatuksesta innostuivat asiasta valtavasti. Voiko olla totta, että jonnekin suunnitellaan uutta kyläkoulua ja Mikkelimme sai jälleen mainosta! Antoisiksi nuo koulutukset muodostuivat myös siksi, että kollegoitani oli mukana ja pääsimme vaihtamaan rauhassa monia opetuksellisia näkökulmia. Tuo KELPO-hanke on erityisopetuksenhanke ja koulutus keskittyi tällä kertaa oppimaan ohjaamiseen ja erilaisiin opetuksellisiin vinkkeihin ja muotoihin. Miten nykykoulussa voidaan huomioida erityistä tueka tarvitseva oppija lähikoulussaan? Eduskunnassa tuota uutta erityisopetuksen lakiuudostusta lähdetään piakkoin käsittelemään ja ne muutokset, mitä lakiin on tulossa ovat merkittäviä. Jokaisen kunnan tulee erityisen tarkasti pohtia esim. luokkakokoja, tukipalveluja, opettajien rekrytointia. Painopiste tulee olemaan siinä, että jokainen lapsi/nuori saa oppia omassa lähikoulussaan olipa hänellä sitten erityisiä pulmia tai ei. Uutta laki tuo mukanaan myös tuen järjestämiseen - yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki, joita arvioidaan pedagogisella arviolla ja selvityksellä. Näistä kaupunkimme kehittelee lomakkeistoa. Lisäksi KELPO-hanke kouluttaa opettajia ja rehtoreita tämän lain muutoksien huomioimiseen. Mielestäni asennoituminen ja erityistä tukea tarvostevan lapsen kohtaaminen ovat keskeisiä ydinasioita. Erilaisuus tulee huomata ja hyväksyä ja opettajan tehtävä on kehittää luovia ratkaisuja pedagogiaan. Toki resurssit tulee opetuksen järjestäjän saattaa kuntoon. Tämä on sellainen asia, jota meidän on syytä tarkoin pohtia tulevien vuosien talousarvioissa ja erinomasien hienoa, että tuntikehystä saatiin tälle vuodelle lisää.

Jaana