torstai 18. kesäkuuta 2009

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman laadinnassa

Täällä kesäyössä kirjoittelen ajatuksiani ja kokemuksiani....
Olen päässyt mukaan työryhmään, joka laatii lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Tämä suunnitelma on osa terveydenedistämis- ja hyvinvointisuunnitelmaa, joka valmistuu 2010. Se on myös yksi starteginen tavoite kaupungin valtuuston hyväksymässä strategiassa. Pohjana tälle suunnitelmalle on ollut kouluterveyskysely ja seudullinen kysely netin kautta sekä lapsille että vanhemmille. Kerronpa lyhyesti niistä asioista, jotka suunnitelmapalaverissa nousivat esiin ja ne muodostunevat tavoitteiksi ja strategisiksi päämääriksi:
- Varhainen puuttuminen ( palvelut, joita lapsi ja nuori tarvitsee, kun hänen kehittymisensä, oppimisensa ja kasvamisensa tueksi.) Tällaisia palveluja ovat esim. puhe- ja toimintaterapiapalvelut, neuvolapalvelut, nuorisopalvelukeskus. Näiden palvelujen tulee olla riittäviä ja helposti saavutettavissa. Tästä voin jo sanoa, että haastetta tulee riittämään. Tällä hetkellä kaupungissamme on vain yksi puheterapeutti ja jonossa on 78 lasta. Tämä ei ole oikein ja sitä aion selvittää ja ajaa seuraavaksi vahvasti. Toimintaterapeuttia kaupungilla ei ole lainkaan, vaan se hoidetaan ostopalveluna ja läheskään kaikki tarvitsevat eivät sitä saa. Nämä ovat niitä asioita, joita ei missään tapauksessa saisi laiminlyödä. Näillä on suuri merkitys lapsen kehittymiselle, kasvamiselle ja oppimiselle sekä "kivijalan" perusta. Myös kotipalvelu nähtiin tärkeänä ja ennaltaehkäisevänä.
- Liikunnan merkitys arkiliikunnan merkityksen korostaminen, toimivien lähiliikuntapaikkojen olemassaolo sekä liikuntakerhot . Liikunnalla on monia positiivisia yhteyksiä lapselle ja nuorelle. Liikunta auttaa ylipainon hallinnassa. Ylipaino nousi kouluterveyskyselyssä merkittäväksi seikaksi, johon tulee puuttua. Liikunta edesauttaa itsetunnon vahvistumisessa ja se tuottaa usein onnistumisen elämyksiä ja kokemuksia. Liikuntaharrastuksella on myös yhteisöllisyyden ja osallisuuden merkitys. Mielestäni koulultani ja Ihastjärven kylältä löytyy muillekin kokeiltava esimerkki siitä, kuinka koulun blogi toimii kokoonkutsujana jalkapallopeleihin tai pyöräretkiin. Oppilailla on blogiin salasanat ja voivat lisätä sinne, milloin haluavat kokooontua yhdessä harrastamaan koulun kentälle. Mukana on myös useita vanhempia, mikä tekee asian vielä arvokkaammaksi. Mutta tällaisia omaehtoisestikin tapahtuvia yhteistyössä tehtäviä liikunnallisia toimia täytyy kehitellä edelleenkin. Liikunta- ja nuorisotoiminta on kehitellyt liikuntapassi -ajatusta, josta kuulemme varmaan lomien jälkeen lisää.
- OSallisuuden lisääminen lapsille ja nuorille. Nuorisovaltuusto toimii aktiivisesti, mutta sen toiminnan kehitteleminen eteenpäin. Samoin on kokoontunut lastenparlamentti. Heitin ajatuksen ilmaan, että voisiko lapsilla ja nuorilla olla kummivaltuutettu. Kummivaltuutettu voisi kertoa lapsen kielellä tulevista kokouksien asioista ja lapset pääsisivät vaikuttamaan. Tätä olen kokeillut oman lapseni Tuomaksen kanssa. Esim. tiistain teknisen lautakunnan esityslistan kävimme yhdessä läpi ja hän antoi mm. sellaisen vinkin energiansäästöön, että miksi katuvalojen pitää palaa kesällä öisin. Siinähän voitaisiin säästää.
- Keskeisenä nousi esiin myös se, että lasta kuullaan aidosti arkisissa tilanteissa.

Kaikissa näissä asioissa tulee tehdä yhteistyötä yli hallintokuntien ja huomioida päätöksenteossa lapsen ja nuoren näkökulma.

Seuraava suunnitelmapalaveri on elokuun loppupuolella ja sinne toivoisi kyllä jo luottamushenkilöitäkin mukaan sekä koulutuksen alueelta enemmän väkeä. Hyvältä näyttää, kun vain nyt saamme vielä konkreettisemmaksi näitä asioita. Toki suunnittelun kuluessa nousee varmaan lisääkin asioita. Tästä on hyvä jatkaa!!

Jaana

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On hienoa, että tuhon liikuntaan kiinnitetään huomiota. Mutta kyllä se vain on niin, että suurin vaikutus lasten liikkuvuuteen on kotona. Jos vanhempien välityksellä opitaan terveelliset elämäntavat, ne kannattavat myös aikuisuudessa, vaikka välillä olisi taukoa. Tämä pätee niin ruokaan kuin liikuntaan. Tämä kasvatustyö tehdään jo ennen koulun alkua. Toki tässä kasvatustyössä auttaa se, että lähellä on niitä ns. lähiliikuntapaikkoja, joihin perheet voivat mennä. Ei tarvitse viedä lasta liikuntakerhoon, kun koko perhe liikkuu yhdessä.