perjantai 13. maaliskuuta 2009

Luottamushenkilökoulutuksen ajatuksia 13.3.

Eilisen iltapäivän ja illan olin luottamushenkilökoulutuksessa. KOulutuksen aihe oli seudullinen yhteistyö ja paikalla oli luottamushenkilöitä ja virkamiehiä Ristiinasta, Puumalasta, Mäntyharjulta, Pertunmaalta, Hirvensalmelta ja Kangasniemeltä. Koulutus oli läpileikakus eri hallinnon toimialojen seudullisen yhteistyön toimista ja kehittämisestä. Alustajina toimialoistaan oli eri virkamiehet- Mikkelin kehitysjohtaja Soile Kuitunen aloitti seudullisen yhteistyön historiallisella läpileikkauksella ja tämän päivän haasteila. Maria Närhinen kertoi sosiaali- ja terveystoimen PARAS-hankkeen loppuraportista ja uuden puitelain tulosta ja mitä muutoksia se aiheuttaa kunnissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Mikkelin seudun kuntien on tehtävä yhteistyötä sosiaali- ja terveystoimen palvelujen järjestämisessä asukkailleen. Yhteistyön muodot voivat olla kuntayhtymän tai esim. seudullisen lautakunnan perustaminen. Tämä vaatiikin sitten luotta,mushenkilöiltä ja virkamiehiltä tiivistä yhteistyötä ja vahvaa seudullista ajattelua. Haastavaksi tilanteen tekee sairaanhoitopiirin mahdollinen muutos ja miten laaja se on.
Mikkelin sivistystoimenjohtaja Heikki Hirvonen esitteli kulttuurin ja vapaa-ajan sekä koulutuksen seudullisen yhteistyön kuvioita ja haasteita. Väestöpohjamme muuttuu seuraavien vuosien aikana aika vahvasti yli 65-vuotiaiden osuuden kasvamiseen. Tämä tuo väistämättä monia muutoksia ja kehittämishaasteita kunnalllsieen päätöksen tekoon. Mielestäni tämän suuntainen väestöpohjan kehittyminen on nähtävissä myös positiivisena ja tartuttava siihen nimenomaan siitä näkökulmasta esim. palveluissa kulttuuri- ja vapaa-ajan puolella sekä sos.terv. toimessa. Miettimään jäin kovasti Mikkelin linjausta siitä, että laitoshoitoa puretaan nyt valtavalla tempolla ja tulevaisuuden näkymämme väestöpohjan suhteen ovat kuitenkin tällaiset. Tosin vanhusväestön kunto on parantunut ja ennaltaehkäisevässä työssä on avaimia tähänkin lukkoon. Ja jälleen olemme sen kysymyksen äärellä, miten suuntaamme varojamme järkevästi. Akuutein asia Mikkelissä on Suonsaaren ja Pankarannan vanhainkotien hoitohenkilöstön vajeen korjaaminen pikaisesti ja tämä tuleekin päätöksentekoon ensi viikolla.
Mutta seudullisesta yhteistyöstä kertoi myös Misetin (Mikkelin seudun elinkeinoyhtiön) toimitusjohtaja Kyösti Ylijoki ja toi varsin merkittäviä näkökulmia yritysten tulon haasteista seutukunnallemme, joista keskeisimpänä yritysten erilaiset taroeet esim. teollisuushallien ja työntekijöiden suhteen. Seutu tarvitsee elinkeinoja ja sitä kautta verovaroja, joista hyötyvät kaikki alueen kunnat.
Kommenttipuheenvuoroja eri alsutuksiin käyttivät lähikuntien kunnanjohtajat ja ne olivatkin hyvin positiivissävytteisiä ja kannustavia.
Kokonaisuudessan ilta oli erinomainen läpileikkaus seudullisen yhteistyön olemassaolevista toimista, kehittämisestä ja mahdollisuuksista. Tämä yhetsityö tarvitsee nyt yhteistyötä yli kuntarajojen, seudullista ajattelua ja asioihin tarttumista. Siinäpä sitä onkin. Tunnelmat tilaisuudessa olivat positiivisia ja nyt jää nähtäväksi, miten asia ja asiat lähtevät kehkeytymään.
Jaana

Ei kommentteja: