Hyvät lukijani!
Olipas varsin tiivis neljätuntinen kokous. Aluksi perehdyimme maankäytön-tulosalueeseen, joka käsitti kaavoituksen ja mittauksen. Henkilöstö esittäytyi ja kuulimme heidän työtehtävistään. Nämä esittelyt ovat olleet hyviä ja avanneet uudella tavalla teknistä toimea. Varsinaisesta kokouksesta päällimmäisenä jäi jälleen se, että viranhaltijoiden tulee pystyä valmistelemaan asioita tarkemmin luottamushenkilön päätöksen pohjaksi. Tänään tämä ilmeni mm. toripäällikön tehtävästä pyydettyjen tarjouksien pisteytystä ei oltu esitetty esityslistalla. Lisäksi mielestäni tarjouspyyntö oli hieman harhaanjohtava. Pyysin kokouksessa myös tarjoukset nähtäväkseni, mikä aiheutti viranhaltijoissa yllättäen hieman hämmennystä. Joku lautakunnan jäsenistäkin käytti puheenvuoron siitä, että meidän täytyy luottaa viranhaltijoihin valmistelussa. Mutta mutta uutena luottamushenkilönä haluan perehtyä asioihin mahdollisimman hyvin ja tehdä Mikkeliä kokonaisuutena ajatellen hyviä päätöksiä. Eikä tämä ole loukkausta tai epäluottamusta viranhaltijoita kohtaan vaan aitoa, nöyrää kiinnostusta päätettäviä asioita kohtaan ja niinkuin huomasin, kaikki ei ollut niinkuin oli esityslistassa annettu ymmärtää. Päätökseksi tuli tässä se, että käynnistetään sopimusneuvottelut Tero Puikkosen kanssa ja sen jälkeen sopimus tulee hyväksyttäväksi vielä lautakuntaan.
Vuolingon/Rantakylän asuinalueiden kaavat hyväksyttiin ja esitin pienen ihmisen näkökulmasta kysymyksen päivähoito/koulupalveluista, joita oli selvitelty päivähoidon esimiehen ja koulutusjohtajan kanssa. Hyvä! Eli uuden asuinalueen lähellä on varaus päiväkodille ja mahdollisille alaluokille. Rantakylän kouluun matkaa on asuinalueen kauimmaisesta tontista noin 2,5km. Nähtäväksi jää, millaista asuinkuntaa alueille tulee. Kokonaisuudessaan kaavasta saatiin erittäin hyvä esittely kaupungin arkkitehdin toimesta. Alueet ovat myös erittäin upeita ja hyviä rakennuspaikkoja korkeuseroineen ja rantamaisemineen. Hyvä, että tarjolle tulee tonttitarjontaa.
Katujen päällystystyöt vuosille 2009-2011 tarjousten perusteella otetaan Lemminkäiset Oy:ltä, joka oli tehnyt edullisimman tarjouksen.
Muut asiat menivät esittelijän päätösehdotuksen mukaisesti.
Jäin vielä miettimään päätöksentekokulttuurin muuttumista vai muuttuuko se. Sen muutosta mielestäni ainakin äänestäjät halusivat syksyllä äänestyksellään osoittaa ja nyt huomaan, mitä se tarkoittaa. Mutta nyt iltasadun lukuun ja unten maille. Huomenna työstämme marionettiteatteria, teemme esitelmiä ja askartelemme pääsiäistä.
Jaana
2 kommenttia:
Valmistelu tässä "toripäällikköhankkeessa" vaikuttaa toden totta hieman epäilyttävältä. Näin esitarjouspyynnön aikoinaan aiheesta kiinnostuneena ja sanoisin, ettei tarjousta olisi voinut jättää tietämättä yksityiskohtia Mikkelin torista ja toiminnan erityispiirteistä. Ja toisaalta, kun karsinnan pohjalta valituille toimitettiin tarjouspyynnöt, ei kyseessä enää oikeastaan ollutkaan muusta kuin suunnitelmien laatimisesta. Pisteytysperusteet, joilla valinta tehtiin olisi myös mielenkiintoista nähdä.
Jokin aika sitten maaliskuussa ilmestyneessa torikauppaa käsittelevässä Markkinaviesti-lehdessä on iso artikkeli Mikkelin toripäällikkövalinnasta. Haastateltavana on Mikkelin kaupungin hallintopäällikkö ja Tero Puikkonen, jotka kertoivat kiertäneensä mm. Lahden ja Kouvolan torit tutustuessaan torikaupan järjestämiseen. Jutusta jäi jo maaliskuussa periaatteellinen kuva, että Mikkelin "toripäällikkö" on valittu?!
Toki tarjouksen tekijän täytyy ottaa asioista selvää, mutta on hieman erikoista, että selvitystyö tehdään yhdessä kaupungin virkamiehen kanssa. Rumasti sanottuna tuleekin mieleen, onko tehtävä pedattu valmiiksi sopivilla ehdoilla tietylle yksittäiselle henkilölle? "Toripäällikön" valinnassa herättää mielenkiintoa myös se, että nyt tehty valinta kohdistuu torikauppiaaseen, torikauppiasyhdistyksen puheenjohtajaan, teknisen lautakunnan jäseneen ja muissakin aiheeseen liittyvissä luottamustoimissa vaikuttavaan henkilöön. Toki hän on asiassa varmasti tämäkin huomioon ottaen pätevä (ainakin torin käytännön organisointiin) - sitä ei käy kiistäminen - mutta entä jääviys?
Mitä tulee muiden kaupunkien toreihin ja niiden järjestelyyn, niin esimerkiksi Kouvolassa toritoiminnasta vastaa yhdistys, ei torilla tomiva kauppias. Samoin yhdistys hoitaa toria esim. Imatralla. Kaupunki hoitaa toreja lähikaupungeissa esim. Savonlinnassa ja Lappeenrannassa. Lahdessa "toripäällikkönä" toimii kauppiasyritys, mikä hoitaa päiväpaikkojen ja markkinoiden tilamyynnin ja muun organisoinnin, mutta ammattimaisesti torikauppaa harjoittavat tekevät vuosipaikkasopimuksensa kaupungin kanssa. Tällä Lahden mallilla estetään esimerkiksi se, että toinen ammatikseen torikauppaa harjoittava ei joudu kilpailullisesti epäoikeudelliseen asemaan, jos toinen vaikkapa samantyyppistä tuotetta myyvä kilpailija toimii torista vastaavanaa "päällikkönä". "Toripäällikköhän" voi päättää, että hän laittaa pitkän myyntitiskinsä torin parhaalle paikalle ja siirtään varteenotettavat kilpailijat torin huonoimmalle paikalle.
Tätä näkökulmaa miettiessä täytyy muistaa, että torin aktiiviset ammattikauppiaat tekevät torimyyntiä elinkeinokseen ja jopa työllistävät useita työntekijöitä. Tilannetta voisi kärjistetysti verrata kaupungin omistamaan kauppakeskukseen, jonka se antaisi yhdelle kauppakeskuksen kauppiaalle hoidettavakseen ja tämä saisi päättää vuokrasopimuksista, aukioloista ja markkinoinnista, sekä keräisi kaikenkukkuraksi vuokratulot itselleen. Mitenhän tuossa kävisi ja kenen etua ajettaisiin?
Torikauppiaat ovat yksilöllisiä, kuten liike-elämän henkeen kuuluu - ei heille voi tehdä yhtenäistä liiketoimintasuunnitelmaa tai yksinkertaista markkinointia! Tätä ei ehkä tule ajatelleeksi, kun torilta käy ostamassa kesäpäivänä kahvit ja mansikat. Yhtenäinen torin markkinointi on muutenkin haastavaa ja sen tulisi olla nivottuna tiiviisti kaupungin markkinointistrategiaan - olla parhaimmillaan jopa osa sitä (näin myös taloudellisen tehon maksimoimiseksi). Tästä olisi mielenkiintoista nähdä nyt valitun ehdokkaan esitys ja käytetty mainos- ja markkinointitoimisto. Suunnitelmanhan on oltava laadukas markkinointialan ammattilaisen laatima.
Mikkelin "toripäällikön" kilpailutus tulisi mielestäni järjestää uudelleen reilulla pelillä ja puhtaalta pöydältä. Ajan kanssa - tuskin tässä nyt niin kiire on. Tai ei ainakaa saisi olla. Näyttäisi siltä, että kyseessä on erittäin mielenkiintoinen, lähes riskitön bisnes vaikkapa markkinointiyrittäjälle, johon saadaan varmaan useita kilpailukykyisiä tarjouksia, kun osataan oikein pyytää. Malliksi voisi soveltaa vaikka Lahden mallia: valitaan "toripäällikkö" tai mieluiten yhdistys (sellainen sopiva taitaa jo Mikkelissäkin olla) vastaamaan torin ja markkinoiden päiväpaikkojen myynnistä ym. organisoinnista ja markkinoinnista, mutta jätetään torikauppaa elinkeinokseen vuosipaikoilla harjoittavat sopimuksen ulkopuolelle kaupungin hallinnon alaisuuteen. Tällöin vältytään selkeiltä eturistiriidoilta ja pidetään huoli siitä, että Mikkelin perinteinen torielämä antaa pohjan menestyvälle yksityiselle ja monimuotoiselle liiketoiminnalle. Jos päiväpaikkamyynti ei kata markkinoinnin kuluja, kaupunki voisi myöntää "toripäällikölle" (tai paremmin yritykselle/yhdistykselle, sillä eihän mittavia investointeja hoitava taho voi olla yksityinen henkilö) markkinointitukea esim. vuosipaikkalaisten vuokrista. Tällöin toimintaa kontrolloisi kaupunki. Vuosipaikkojen laskutus tuskin on iso projekti kaupungin taloushallinnolle.
Kauppiaat tekevät torin, ei "toripäällikkö" ja keinotekoinen suunnittelu.
Kiitos paljon loistavasta kommentistasi. Olen iloinen, että kommentoija on tuonut erittäin hyviä näkökulmia perusteluineen esiin. Tällaista vuoropuhelua olen jo hieman blogini sivuilla odottanutkin. Kommentoinpa nyt hieman takaisin. Tilanne asian käsittelyssä lautakunnan kokouksessa oli arveluttava ja itselleni myös se oli painostava. Painostavaksi sen teki osan lautakunnan jäsenten suhtautuminen asian käsittelyyn ja siihen, että pyysin tarjoukset pöytään tutkittavakseni. Sain osakseni naurun hörähdyksiä ja kommentteja siitä, että luottamushenkilöiden tulisi luottaa viranhaltijoiden valmisteluun. Niinkuin jo kirjoitinkin olen asiasta eri mieltä, sillä joka kerta kokouksessa on törmätty siihen, että asialistat ovat puutteelliset päätöksenteolle. Nyt sieltä puuttuivat pisteytyspisteet kokonaan ja myös perustelut niille. Samoin tuli esille, että torialueen kunnosta ja huollosta pidosta on mahdolista neuvotella ja kenties purkaa sopimus YIT kuntatekniikan kanssa. Tätä ei oltu mainittu tarjouspyynnössä ja tämä mielestäni muuttaa asiaa aika paljon. En myöskään ehtinyt perehtyä tarjouksen jättäneiden torin kehittämisideoihin kunnolla, sillä samalla kun tutkin tarjouksia minun piti kuunnella käytettäviä puheenvuoroja. Mutta tämä asia tulee vielä lautakuntaan uudelleen, kun sopimusneuvottelut on käyty. MIelenkiinnolla jään odottamaan, enkä aio välittää asiattomista naurun hörähdyksistä ja muista minuun kohdistetuista kommenteista, sillä 151 ihmistä luotti ja saa luottaa siihen jatkossakin, että mietin vain ja ainoastaan Mikkelin ja mikkeliläisten parasta kokonaisuuden huomioiden. Otan uutena valtuutettuna nöyränä vastaan rakentavia kommnetteja toiminnastani, mutta en niitä, joilla yritetään ohjata minua johonkin suuntaan ilman, että sille löytyy perusteita.
Lähetä kommentti