torstai 4. kesäkuuta 2009

Rehtoreiden "hyttyspäivässä"

Tänään kokoonnuimme rehtorijoukolla perusopetuksesta lukioon pohtimaan yhteisiä asioita perinteisille hyttypäivillemme. Tosin hyttysiä ei kyllä näkynyt. Asialistallamme oli monia asioita ja yksi vaikeimmista oli jälleen säästöjen etsiminen kaupunginhallituksen määräyksestä. Opetuslautakunta oli jo ottanut kantaa asiaan ja lautakunnan päätös oli, että säästöjä ei ole mahdollista toteuttaa. Samalla linjalla oli ehdottomasti myös rehtorijoukkomme. Olemme juuri selvinneet rankasta lukuvuodesta tuntikehyssäästöineen ja lomautuksineen, kun pitäisi taas jälleen jostain nyhtää koulutuksen tulosalueelta 427000e. Se on kohtuuton vaatimus vaarantamatta perusopetusta. Säästöjä oli esitetty toteutettavaksi koulutuksesta, kuljetuksista, kalustosta ja erillistehtävistä. Nuo erillistehtävät ovat mm. luokanvalvojan tehtäviä, av-välineiden ja kokoelmien hoitotyötä, kirjastotyötä ja ne ovat virka- ja työehtosopimuksessa mainittuja tehtäviä ja ne ovat sidottu tuntikehykseemme. Tuo tuntikehys on sellainen asia, johon ei missään tapauksessa saa puuttua enää, mikäli tässä kaupungissa aiotaan kouluja ja opetusta pitää. Toin tänään esille myös sen tosiasian, että meillä on sivistystoimessa ristiriita, sillä toimialajohtaja esittää säästöjä ja lautakunta, rehtorit ja koulutusjohtaja ovat eri mieltä. Lisäksi jotain kertoo myös se, että toimialajohtaja ei ole paikalla tällaisessa tilaisuudessa, jossa käsittelemme näitä asioita sekä sivistystoimenstrategiaa. Todellakin toisena asiana pohdimme strategiaa, jota lautakunta ja sivistytoimenjohtoryhmä olivat jo hyvin työstäneetkin. Teimme sinne koulutuksen näkökulmasta muutamia lisäyksiä ja tarkennuksia, lähinnä laadukkaan perusopetuksen ja siihen liittyvien resurssien merkityksestä koko koulutussektorille. Pohdimme myös kannustinjärjestelmiä, joista merkittävin voisi olla henkilökohtainen lisä, joka otettaaneen syksyllä käyttöön. Kokonaisuudessan strategiatyöhön oli aika vaikea orientoitua säästökeskustelun jälkeen.

Kolmantena asiana pohdimme sivistystoimen toimintasääntöä ja kaupungin hallintosääntöä ja sieltäkin löytyi muutamia korjailtavia ja tarkennettavia asioita. Tosin molemmat säännöt oli jo hyväksytty valtuustossa ja lautakunnassa. Tämän jälkeen pohdimme koululaisten kilpailukalenteria, joista päätimme esittää, että maastojuoksu ja jalkapallo olisivat syyslukukaudella ja yleisurheilu ja suunnistus kevätlukukaudella. Näin ne jaksottuisivat paremmin koulujen arkeen. Mielestäni hyvä idea ja mahdollistaa myös pienten koulujen osallistumismahdollisuutta paremmin. Viidentenä asiana oli kuluneen lukuvuoden arviointia. Varsin monella rehtorilla nousi esiin raskas ja väsyttävä lukuvuosi lomautuksineen ja säästöineen, koulujen henkilöstön lisääntyneet sairauslomat, koulujen oppilaiden levottomuus ja
pitkät työpäivät. Mutta selvittiin kuin selvittiinkin ja uuden lukuvuoden suunnittelu on jo alkanut ainakin lukujärjestyksien muodossa. Toivotan kaikille opettajille ja rehtoreille sekä koulujen henkilöstöille rehtouttavaa kesää! Olette ja olemme lomamme ansainneet!

Tässä tämänpäivän saldoa aamusta iltaan. Lisäksi sain Länsi-Savon toimittajalta soiton koskien torimyyntiyrittäjän valintaa, joka oli siis teknisessä lautakunnassa tiistaina. Ilmeisesti huomenna on juttu lehdessä asiasta.
Jäädäänpä mielenkiinnolla aamun lehteä odottamaan.


Tämän pienen pupun yllätin ja se oli ilmeisesti ensimmäistä kertaa yksin ympäristöään tutkimassa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä, tuntikehys on jo raavittu alas ja sitä ei ole enää tarpeen raapia piiruakaan alas päin.