Tervehdys pitkästä aikaa! Viime aikoina voimani ovat vieneet isäni saatteleminen viimeiselle matkalleen ja raju flunssa, jonka kourissa olen yhä edelleen. Ajattelin kirjoitella näkemyksiäni päivän polttaviin asioihin kaupunkimme päätöksenteossa.
Ensiksikin ihmettelen jälleen sitä toimintatapaa, jolla meitä valtuutettuja jälleen informoidaan tulevista asioista. Lehdestä olen saanut lukea sataman tonttikaupasta, Savcor-kuviosta, Pikkutorista ja vuokrauksesta sekä Hallituskadun porttirakennuksien myymisestä. Mielestäni nyt on kuitenkin niin isoista asioista kyse, että valtuutettujen informoiminen olisi ollut tarpeen. Maanantain 7.9. kokouksen asialistalla on todennäköisesti kaikki nämä asiat. Esityslista tulenee torstaina tai perjantaina ja aikaa asioiden perehtymiseen on siis muutama päivä ja se on liian vähän nyt.
Kommentoinpa siis lehtikirjoituksien perusteella näitä asioita. Pikkutorin vuokraaminen 100 vuodeksi Suur-Savolle on mielestäni aivan ihmeellinen. Miksi juuri sadaksi vuodeksi? Sehän on vain 14000e/vuosi ja jos siihen lasketaan tuolta ajalta inflaation tuomat vaikutukset niin summa ei ole todellakaan paljon. Vertaan hintaa esim. torikauppiaan paikkamaksuun, joka on esim 5000e/vuosi paristakymmenestä neliöstä. Esittäisin näillä tiedoilla, että vuokrasopimus olisi esim. 30 vuotta ja vuokrahinta laskettaisiin uudestaan. Ja jälleen kerran haluan korostaa sitä, että ymmärrän kauppakeskushankkeen ja liike-elämän näkökulmaa myös. Nyt vain on kysymys siitä, mikä on kaupungin tehtävä liike-elämän tukemisessa???
1,75milj. euroa porttirakennuksista kuulostaa kertamaksulta kovalta, mutta kun ajatellaan, että rakennuksissa on reilut 800neliötä. Rakennuksien neliöhinnaksi tulee 2187e/neliö. Keskustan kerrostaloasunnon neliöhinta vaihtelee tällä hetkellä keskustassa välillä 2500-3100e/neliö. Toki nämä ovat asuinkiinteistöjä, mutta liikekiinteistön neliöhinta voisi olla enemmänkin. Yritän nyt kovasti järkeistää tätä toimintaa.
Mielenkiintoinen on myös kiinteistöpaketti Savcor-yhtiön kanssa, joka käsittää Tuskun teollisuustilan ja satamatontin oston. Kaupungin omistama kehitysyhtiö Naistinki ottaisi hoitaakseen osan kaupungin kiinteistöomistuksesta ja niin täsyäkin. Kaupunki myöntäisi Naistingille 4,25 milj.euron takauksen. Varsinaisesti kaupungille ei tule velkaa, mutta kaupunkikonsernille kyllä. Vuokratuloista, joita on laskettu olevan 2milj. euroa tulee yhtiön maksaa veroa, joten ei kaikki ole tuottoa.
Mielestäni näillä lehdistä saamillani tiedoilla homma on kovin arveluttava. Jälleen kerran liike-elämä pyörittää kaupunkia miten tahtoo. Mietin yhtiötä, joka ei omista mitään maa-alueita tai kiinteistöjä. Sehän on valmis lähtemään ihan mihin vain. Luvattujen työpaikkojen hinnaksi tulee aika kova summa. Lisäksi kaupunki on ostamassa satama-alueen saastuneen tontin takaisin 300000 euron ylihinnalla siitä, millä Savcor osti sen aikanaan kaupungilta. Tiedän, että satamahankkeen etenemiseen tuo tontti on tärkeä saada, mutta mielestäni ei tuolla hinnalla.
Kuten huomaatte suhtaudun tuleviin päätettäviin asioihin hyvin kriittisesti, sillä kunnan perustehtävään ne eivät juurikaan kuulu. Lähes joka kerta valtuustossa on pohdittu liike-elämää ja yrityksien tukemisia ja takauksia. Arveluttavaksi sen tekee myös se, että kaupungin päättävissä elimissä on keskeiset liike-elämän yrittäjät. Nähdäänkö nyt, miten kaupunki toimii ja onko tämänlainen toiminta sitä, mitä halutaan. Nyt alkaisin jo toivoa, että alamme pohtia terveydenhuollon, opetuksen ja muiden peruspalvelujen toimintaa ja kehittämistä yhtä intensiivisesti.
Jäänpä mielenkiinnolla odottelemaan esityslistaa!
Kommentoikaapa nyt ja kertoilkaa ajatuksianne näistä. Onko jollakin tarkempaa tietoa ja näkemyksiä.
Yst.terv. Jaana
7 kommenttia:
Tuosta Savcorin ja kaupungin välisestä tonttikaupasta, kauppakirjassa MYYJÄ puhdistaa saastuneen tontin.
Mutta kuten tässä kaupassa on selvästi nähtävissä TODELLISUUDESSA PUHDISTAMISEN MAKSAA OSTAJA - MAKSAMALLA YLIHINTAA 300.000!
Savcorin kiinteistö ja tonttikauppa ISO PUHALLUS!
Ilman teollista toimintaa ei saada kerättyä verovaroja kunnan peruspalvelujen tuottamiseen. Pelkillä julkisilla palveluilla ei tämä yhteiskunta pyöri. Myös Mölnlycke Health Caren kiinteistöt kaupungin omistuksessa, joten tasapuolisuuden takia Savcorille sama kohtelu.
Tasapuolisuutta on siis se, että kansainvälisten pörssiyhtiöiden kiinteistöt ostetaan kaupungille, mutta kaupungin itsenäiset sadat yritykset saavat pärjätä omillaan. Eikö rajan takanakin jossain vaiheessa kaikki rakennukset ja maat olleet yhteiskunnan omistamia. Seuraukset on nähty.
Eikö Suur-Savo olisi voinut vuokrata porttirakennukset kaupungilta liikehuoneiston vuokrasopimuksella. Kaupunki olisi saanut hyvän vuokratuoton. Eikö sen Naistinki Oy:n tarkoitus ole mm. huolehtia kaupungin omistamien kiinteistöjen vuokraamisesta. Hullua myydä, tuhlata rahat Savcoriin ja olla taas rahaton kaupunki.
Kuulostaa siltä, että keskustapuolueessa ei oikein tieto kulje hallituksen jäseniltä valtuutetuille. Tiivistäkään yhteistyötä ryhmässänne, niin myös valtuustoryhmässä olevat ihmiset tietävät asioista. Asioista saa myös tietoa, kun kysyy suoraan virkamiehiltä ja -naisilta. Ei sen nyt pitäisi olla sen vaikeampaa. Ymmärrän toki Jaana, että elämässäsi on viime aikoina ollut varmasti muutakin ajateltavaa kuin päivän politiikka. Voimia syksyyn!
Kiitos näkemyksistänne! Huomaan, että aika moni on samoilla linjoilla ja tämän päivän Länsi-Savossakin OSmo Rantanen kirjoitti mielestäni aika osuvasti liike-elämän ja kaupungin välisestä suhteesta.
Mielestäni tämän suuruusluokan asiat olisi voinut valtuutetuille kertoa jo heinäkuussa, jolloin niitä osakseen jo valmisteltiin. Sähköpostit kulkee, mutta erittäin harvoin niitä käytetään valtuutetuille tiedottamiseen valmisteluun tulevista asioista. Toki voi kysyä asioita valmistelevilta virkahenkilöiltä ja niin olen monissa asioissa tehnytkin. Tässä siis kehittämisen ja kehittymisen paikkaa. Keskustan valtuustoryhmä kokoontuu aina ennen valtuuston kokousta ja niin tekee nytkin ja siellä varmasti saan lisäinformaatiota ja perusteluita näille esityksille.
Haluan vielä korostaa sitä, että kehittymistä tulee tapahtua, mutta millä hinnalla ja mikä on se linjaus, miten paljon siihen käytetään kaupungin ja veronmaksajien rahoja? Mielestäni tämä on periaatteellinenkin kysymys ja arvovalinta. Noista arvoista ei ole kovinkaan paljon puhuttu ja kuitenkin on jo hyväksytty kaupungin uusi strategia. Koko työ olisi pitänyt aloittaa arvojen pohdinnalla ja siirtyä sitten konkreettiselle startegiapohdinnalle ja työstämiselle. Mutta tulevan syksyn ja talven aikana on tuo arvopohdiskelu tietääkseni tulossa. Hyvä!
Tasapuolisella kohtelula viittaan siihen, että kaupunki on päättänyt tukea Mölnlyckeä, Porttia, jne. - onko valittu linja oikein vai ei onkin eri asia. Mielestäni kaupungin sijoittamalle pääomalle (verorahoillemme) pitää saada tuottoa, jolloin tuki on kohdallaan. Tuen myöntämisen tulee perustua tuottavuuslaskelmiin ja tästä tulee luoda selkeät, avoimet pelisäännöt.
Lähetä kommentti