perjantai 8. tammikuuta 2010

Maanvaihtokaupat

Viimeisen kahden päivän ajan on vahvasti paikallisessa lehdistössä ollut esillä kaupungin ja ykstyisen maanomistajan tekemät maanvaihtokaupat, jotka tehtiin viime keväänä. Yllättäen on ilmennyt, että molemmat osapuolet ovat tehneet hakkuita vaihtoalueillaan. Tätä ei kerrottu luottamushenkilöille päätöstä tehtäessä. Ja jälleen kerran, on syytä kysyä, miksi näin ei tehty? Allekirjoittanut on lukuisia kertoja saanut kuulla siitä, että kyseenlaistan virkamiesten toimia turhaan ja se on epäluottamusta. Näin on käynyt, kun olen esim. kokouksessa pyytänyt nähtäväksi tarjouspyyntöjä tai pyytänyt asioihin lisäperusteluja tai käynyt itse kohteessa esim. tienteko katsastamassa tilanteen. Uutena valtuutettuna olen kiinnostunut päätettävistä aisoista. Toki kaikkiin asioihin ei ehdi perehtyä kunnolla varsinkin, kun esityslistat saapuvat kolme-neljä päivää aikaisemmin, kuten tähän maanvaihtokauppa. Toisin sanoen nuo alueet olisi itse pitänyt kiertää. Mielestäni tässä onkin ydin se, onko toiminta ollut tiedostettua vai tiedostamatonta. Virheitä sattuu ja niistä opitaan, mutta jos tahallaan jätetään asioita kertomatta, se on tuomittavaa. Saapa nähdä kummasta tässä on kysymys. Lisäksi valittajia ja asioista selvää ottavia kritisoidaan voimakkaasti sekä lehdistössä että päätöksenteossa. Mielestäni demokratian tulee toimia ja luottamushenkilöiden tulee saada kyseenlaistaa kunnan/kaupungin toimintaa. Luottamushenkilöt antavat suuntalinjat, joita viranhaltijat toteuttavat ja jonka pohjalta sitten yhdessä toimintaa arvioidaan. Uusi valtuusto on aktiivinen ja innokas ja ensimmäinen vuosi on osoittanut, että kaupungin kelkka on kääntymässä myötätuuleen. Meillä on kuitenkin vielä paljon opittavaa toiminnassamme ja tässä on nyt yksi esimerkki siitä. Toinen esimerkki on Hänninkenttä. Jos meillä olisi yhteisesti sovittu toimintastrategia siihen, miten asioita valmistellaan, se voisi auttaa. Miten tuossa strategiassa huomioidaan kuntalaisen ääni? Mielestäni tämä useaan kertaan esille nostamani toimintakulttuuri on jälleen kerran keskeisin asia ja niin kauan kuin sen käsittelemiseen aina arvopohdinnasta lähtien ei käytetä aikaa, sen kehittymistä ei tapahdu. Kaupunkimme startegiassa asiakas/käyttäjälähtöisyys on vahvana esillä ja siksipä vuorovaikutustaidot nousevat myös merkityksellisiksi. Miten käymme vuoropuhelua kuntalaisten kanssa päätettävistä asioista?

Anonyymikommentoijalle kiitos! Seuraan aktiivisesti kirjoittelua energiayhtiöjärjestelystä ja mielenkiintoista siinä ovat juuri nämä eri näkökulmat. Hienoa, että ihmiset tuovat niitä esille. Myös Pöyryn kirjoitus asiasta oli hyvä. Tuota tori-isännöintiä on tarkkaan mietittävä ja saapa nähdä, miten se lähtee etenemään. Milloin ja millainen esitys asiasta on tulossa. Mitäs mieltä lukijat olette?

Nyt valmistautumaan kouluun lähtöön. Tänään ohjelmassa mm. lelutunti, jolloin oppilani saavat esitellä jokainen yhden joulu- tai synttärilahjansa ja sitten niillä yhdessä leikitään.

Hyvää viikonloppua ja luistavia latuja!
Jaana

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Länsi-Savo 8.1.2008
Olli Nepponen kysyy:
"Onko valtuustolle jäänyt esittelemättä päätökseen liittyviä seikkoja.?"

Kimmo Mikander vastaa:
"On harmillista, että seikkoja jotka ovat olleet tiedossa, ei ole päätynyt maanvaihtokirjaan. Niiden piti olla siellä, mutta ne eivät vain ole."
Näillä seikoilla Mikander tarkoittaa vaihtoelueella tehtyjä hakkuita. Hakkuut olivat tiedossa, mutta niitä ei merkitty vaihtokirjaan eikä niistä kerrottu valtuuoston päätöksentekovaiheessa.
Mikanderin mukaan kaupungilla ei ole tässä vaiheessa sytä reagoida. Hän muistutaa, että myös kaupunki teki omalla vaihtomaallaan hakkuita prosessin aikana.

Mikander jatkaa:
"Siinä mielessä olemme tasoissa. Kyse on noin 60.000 eurosta, mikä ei ole kokonaisuudessaan iso summa."

Koska Mikander myöntään virheen näin suoraan niin MIKSI ASIAA EI VEDETÄ TAKAISIN UUTEEN KÄSITTELYYN?
Tämä on pöyristyttävää ja käsittämätöntä sanailua!
Missä on moraali?
Eikö kaupunginjohtajan ainut tehtävä ole huolehtia kaupungin edusta?
Näyttää holtittomalle 60.000 sinne tänne.... Ei kukaan tuolla lailla omien yksityisten rahojen kanssa toimi, mutta kaupungin rahoilla voi tehdä mitä kukin virkamies haluaa.
Tavallisen kuntalaisen luottamus virkamiehiin ja valtuustoon on taas erittäin kovalla koetuksella!

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon toriasiaan minulla olisi tälläinen näkökulma tarjota:

Jaana hankipa käsiisi MIKKE ry:n toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodella 2010.
Lue se kannesta kanteen ja uskon, että saat aika kivoja vastauksia ja ideoita torikuvioon...

Esim. Etukansi
MIKKEN TOIMINTA-AJATUS: Mikke ry markkinoi ja kehittää Mikkelin keskustaa liiketoimipaikkana. Yhdistyksen toimenpiteistä päättävät jäsenet ja ne toteutetaan ammatimaisesti.

MIKKEN JÄSENET: Mikkelin kaupunkikeskustan yritykset, kiinteistönomistajat ja Mikkelin kaupunki.


Sivu 6. KAUPUNKIKESKUSTAN YLEISSUUNNITELMAN PÄIVITYS
-----
Yleissuunnitelmaa päivitetään, kun on saatu tietoa ja kokemusta vuosina 2010 ja 2011 valmistuvien hankkeiden (toriparkki, Hallituskatu, TORI, Sokos-korteli jne.) vaikutuksita keskustan liikenteeseen ja muuhun toimintaan. Hallitus ja toiminnanjohtaja järjestävät vuonna 2010 riittävän rahoituksen suunnitelman laadintaan ja kutsuvat kaikki jäsenyritykset mukaan suunnittelun ohjaukseen yhdessä kaupungin edustajien kanssa. Suunnitelun asialista laaditaan ohjausryhmässä.(Aiheita: henkilöauto- ja joukkoliikenteen sujuminen, kävelykatu ja jalkakäytävät, TALVITORIN TOIMINNALLISUUS, 2000 -luvun kehittämistoimien vaikutusanalyysi, perinteisten kauppakatujen vetovoiman lisääminen, katuvalaistus, kaupunkivalaistus, taidekeskus, asuintonttien lisääminen jne.)

Sivu 14:
MIKKE RY TARJOAA JÄSENYRITYKSILLE SEURAAVAT EDUT VUONNA 2010:
- maksuttomat aamukahvitilaisuudet torstaisin kahvila Solessa.
- Maksuton esiintyminen Mikkelin seudun City-Opas-matkailukartassa (painos 80.000 kpl)
- Maksuton esiintyminen Lahjojen illan mainonnassa
- Kuusi maksutonta uutistiedotetta keskustauustuksesta ja kaupunkitapahtumista
- Mahdollisuus yritysesittelyartikkeliin Mikkeli-lehden kesä- ja joulunumerossa omakustannushinnalla.

Torin sunnuntaiaukiolokin on jo järjestyksessä JÄTTIKIRPPISTEN muodossa.

Ym. ym.

Mikke ry:n jäsenenä on suoraan jo ainakin 4 torikauppiasta. Käsittääkseni Mikkelin torikauppiasyhdistys ry on myös jäsen, koska torikauppiasyhdistyksen puheenjohtaja on hallituksen jäsenenä.

Torialueen kunnossa- ja puhtaanapidon hoitaisi varmasti YIT-Kuntatekniikka mielellään.

Kaksi valmista ja ammattitaitoista yritystä!

Tuntuu hurjalle jos tähän pitäisi perustaa joku päällekkäis "tori-isäntä"-malli.

Mikkelin kaupungin yleisrahoitus Mikelle on 65.000 e.
Mikkelin tori tuottaisi varmasti Mikelle ja YIT-Kuntatekniikalle ihan helposti vuokrien muodossa rahoituksen omalta osaltaan.

Kiitos ajastasi!
Pirteitä päiviä Sinulle!