tiistai 1. kesäkuuta 2010

Yhteisöllisyys, käyttäjälähtöisyys ja osallisuus

Tänään olen useaan otteeseen puhunut eri henkilöiden kanssa yhteisöllisyydestä, käyttäjälähtöisyydestä ja osallisuudesta. Nämä kaupunkistrategiassammekin vahvasti esille nousevat tavoitteet vaativat mielestäni avaamista. Mitä ymmärrämme näillä termeillä?

Asiakaslähtöistä toimintakulttuuria tulee opettaa ja kehitellä koko ajan eteenpäin, että se alkaa tuottaa tulosta ja tuotosta. Silloin, kun ihminen/toimija kokee työskentelynsä, mielipiteensä tärkeäksi ja häntä kuunnellaan tai hänen toimintaansa arvostetaan, hän toimii hyvin yhteisöllisesti. Asiakaslähtöinen toimintatapa vaatii avointa ja reilua kanssakäymistä, konkreettisia toimia, päämääriä. Merkityksellistä on myös vuorovaikutustaidot ja toisen ihmisen ”ottaminen haltuun”. Tällä tarkoitan sitä, että tuetaan ja arvostetaan sekä toimintoja suunnitellaan ja toteutetaan palveluja tarvitsevien henkilöiden tarpeesta heitä vahvasti kuunnellen ja yhdessä heidän kanssaan kehittäen ja osallistaen.

Haluammeko toimia ja muuttaa toimintakulttuuriamme käyttäjälähtöiseen suuntaan? Se vaatii asennetta ja asioiden uudenlaista ajattelua. Se voi joskus olla jopa tuskaista, kun pääsee luovasti pohtimaan ja miettimään, miten jonkun asian voisi tehdä toisin aktivoiden kanssaihmiset.

Tämä käyttäjälähtöisyys on asia, joka meidän tulee juurruttaa kaupunkimme toimintakulttuuriin. Jokaisen hallintokunnan ja yli hallintokuntien kaupunkiorganisaatiossamme tulee miettiä, miten asioita voidaan tehdä tästä näkökulmasta yhdessä.

Ja nyt valmistautumaan huomiseen Kenkävero-päivään. Koko koulumme retkeilee ja tutustuu huomenna Kenkäveroon, Mikkeli-puistoon ja Kaihulle. Luvassa on puutarhatietoutta, lintujen bongausta, kivimaalausta, retkieväiden nauttimista ja ongintaa. Allekirjoittanut vastaa onginnasta. Nähtäväksi jää, kuinka monta koukkua irrotetaan tällä kertaa, mitä mielenkiintoisimmista paikoista... :) Saalista on varmasti luvassa, niin hyvät syötit meillä on!!!

Jaana

Ei kommentteja: