Ollaanko valmiita – koulu ja kunta?
Lakimuutokset perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin erityisopetuksen ja oppilashuollon osalta ovat muuttumassa. Paikallistasolla kunnissa noiden muutoksien tuomiin haasteisiin täytyy ryhtyä vastaamaan. Lapsiemme ja nuoriemme tulee jatkossakin saada maailman parasta opetusta ja käydä maailman parhaassa koulussa.
Meillä Mikkelissä työhön on tartuttu aktiivisin ja kehittävin ottein. On laadittu mm. oppilashuolenpidon käsikirjaa, pohdittu ja työstetty hyviä pedagogisia käytänteitä, eri hankkeiden kautta koulutettu opettajia ja koulun henkilöstöä lakimuutokseen ja tämä toiminta jatkuu. Tärkeää on yhä vain löytää keinoja siihen, kuinka erityisopetuksen erityispedagogista osaamista voidaan siirtää yleisopetukseen ja aineenhallintaan sekä samalla muokata koulujemme toimintakulttuureja kohtaamaan kaikki erilaiset oppijat. Kaikki tämä on tapahtunut erilaisten hankkeiden turvin. Hankkeet eivät kestä ikuisesti ja niiden turvin kehitellyt ja kehiteltävät hyvät toiminnalliset muodot tulee elää myös jatkossakin ja tämä vaatii ja edellyttää perusopetuksen rakenteiden, koulun toimintakulttuurin ja resurssoinnin uudelleentarkastelua.
Tulevassa talousarvion laadinnassa meidän tulee huomioida oppilasryhmien pienentäminen ja tukimuotojen mahdollistaminen kouluihin. Mikkelissä on tehty laajoja koulutilahankkeita ja ajatuksena on ollut pyrkiä seinien rakentamisesta opetuksen kehittämiseen. Nyt onkin aika lunastaa niitä lupauksia ja satsata lasten ja nuorten kouluviihtyvyyteen, jota tuo lainsäädäntökin edellyttää. Mikkelin tulee korottaa tuntikehystään ja turvata tukimuotojen , kuten koulunkäyntiavustajien saatavuus niitä tarvitseville lapsille. Jokaisella lapsella tulee olla mahdollisuus oppia, kasvaa ja kehittyä omassa lähikoulussaan omien edellytystensä mukaisesti. Lapsi on aina valmis ja niin tulee olla koulunkin, mutta tähän on löydettävä riittävät resurssit. Haluan korostaa erityisesti varhaista ja ennalta ehkäisevän tuen merkitystä pedagogisessa toiminnassa ja jopa yli hallintokuntarajojen yhteistyössä. Opetuksen eriyttäminen on ensisijainen keino ottaa huomioon oppilaiden erilaisuus. Eriyttämisessä opetusta muokataan mm. opetuksen sisältöjen, menetelmien, työtapojen ja tehtävien suhteen vastaamaan oppijan taito/tietotasoa. Koulupäivän tulee rakenteellaan, sisällöillään ja toimintatavoillaan luoda mahdollisuudet rauhalliseen työskentelyyn ja asioihin syventymiseen, yhdessä oppimiseen ja tekemiseen sekä oppimisen ilon ja mielekkyyden kokemuksiin.
Maailman parhaan koulun puolesta
Jaana Strandman
Luokanopettaja
Erityisopettaja
Koulunjohtaja
Kaupunginvaltuutettu
Teknisen- ja kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunnan jäsen
Mikkeli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti