Maaseutukaupunki Mikkeli
Mikkeli on maaseutukaupunki, joka laajenee tulevaisuudessa. Mikkelin vahvuuksia ja elinvoiman avaimia ovat puhdas luonto, ruoka ja vesi, ainutlaatuinen vesien kirjoma miljöö. Kaksi yhteiskunnallista muutosta, koskettavat Suomea ja myös Mikkeliä voimallisesti seuraavien lähivuosien aikana.
Nämä muutokset ovat kasvun keskittyminen kasvukeskuksiin ja väestön ikääntyminen. Suomi on nopeasti jakautumassa ja siihen liittyy maaseutualueiden taantuminen. Mikkelissä ja Etelä-Savossa on erittäin laaja maaseutu. Mikkelin kaupunki on strategiassaan tavoittelemassa kuntaa, joka on elinvoimainen, asukkailleen mahdollisimman laajoja osallisuusmahdollisuuksia tarjoava maaseutukaupunki. Maaseudun ja ylipäätään kuntien elinvoiman turvaamiseksi on löydettävä uusia tapoja tuottaa ja järjestää palveluja. Tähän työhön tarvitaan uudenlaisia innovaatioita, uudenlaista yrittäjyyttä, omaehtoista toimintaa, yhteisöllisyyttä, elämänkaariajattelua ja yksityisen ja julkisen sektorirajojen rikkomista sekä voimakasta ilmiöpohjaista hallintokuntien välistä yhteistyötä. Kuntalaisille tulee tarjota mahdollisuuksia ja edellytyksiä omaehtoiseen itsetekemiseen, aktiiviseen hyvinvoinnin kehittämiseen ja vuorovaikutukseen muiden kanssa. Tämä merkitsee sitä, että kasvavan ikäihmisten joukon on pystyttävä asumaan pidempään kotona ja tutuissa ympäristöissä, joissa heidän toimintakykynsä voi säilyä hyvänä. Mikkelissä se merkitsee mahdollisuutta asua myös maaseudulla. Näitä konkreettisia ideoita voisivat olla esim. kyläkaavojen teko, palvelubussit kirjastoauton tai kauppa-auton yhteyteen, kyläkoulut/kylätalot toimintakeskuksiksi, vuorovaikutteinen televisio jne.
Mikkeli voi olla edelläkävijä uusien toimintamallien ja rohkeiden avauksien toteuttajana. Mikkelillä on mahdollisuudet rakentaa ja luoda muuallekin levitettävissä olevia malleja väljästi asuttujen alueiden vahvuuksien muuttamiseksi elinvoimaksi. Suomen parhaan kaupunkikeskustan ohella Mikkelissämme voi olla Suomen paras maaseutu.
Aluejohtokuntien, kyläyhdistyksien ja kaupunginosaseurojen toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksia tulee kehittää käyttäjälähtöisiin suuntiin ja roolittaa nämä seurat ja yhdistykset kaupunkiorganisaatioon. Keskeistä kehittämistyössä tulee olla yli hallintokuntien tehtävä yhteistyö ja peruspalvelujen tarjoaminen maaseudulla eri-ikäisille. Nämä edellyttävät uusia innovatiivisia ja luovia toimintarakenteita kaupunkimme hallintoon. Tästä tulee laatia selvitys/suunnitelma haja-asutusalueidemme toimintamalleista, joilla edistetään ja tuetaan ihmisten asumista ja hyvinvointia maaseudulla strategiamme mukaisesti. Suunnitelmassa tulee olla asiakaslähtöinen ja yli hallintokuntien tehtävän yhteistyön muoto.Tätä työtä varten tulee perustaa työryhmä tai liittää tämä osaksi aluejohtokuntamalli-työryhmän työtä.
Tästä asiasta allekirjoittanut ja Mikkelin Keskustan valtuustoryhmä jätti valtuustoaloitteen.
Jaana Strandman
Kaupunginvaltuutettu
Mikkeli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti