Hyvää alkanutta vuotta!
Uusi vuoteni alkaa onnellisissa tunnelmissa ja toivon sitä myös kaikille muille!
Uusi Mikkeli on syntynyt ja uudet haasteet yhä maaseutuvaltaisemman kaupunkimme ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Olen iloinen siitä, että maaseutu aletaan nähdä vetovoimatekijänä. Yksi merkittävä hanke on Ihastjärven koulukylässä toteutettava Koulu kylässä kylä koulussa -hanke, johon rahoitus on saatu Manners-Suomen Maaseuturahastosta. Tässä alla tietoa hankkeesta:
Koulu kylässä, kylä koulussa –hanke käynnistyi 1.11.2012. Hanke toteutetaan kolmella maaseutukylällä Mikkelin seudulla – Hirvensalmen kunnan Lahnaniemellä (Lahnaniemen koulu), Mikkelin kaupungin Ihastjärvellä (Ihastjärven koulu) ja Ristiinan kunnan Vitsiälässä (Vitsiälän kylätalo).
Hankkeen avulla selvitetään kyläkoulun / kylätalon mahdollisuuksia toimia kyläkokonaisuuden monipuolisena palvelu-, oppimis- ja toimintakeskuksena. Tavoitteena on kehittää uudenlainen maaseudun palvelutuotannon malli, jota voidaan soveltaa ja siirtää muille maaseutualueille.
Hankkeessa selvitetään yritystoiminnan harjoittamisen edellytykset sekä koulukylän/ kylätalon käytön normit, ehdot ja pelisäännöt siitä, mihin yritykset voivat koulukylää/kylätaloa käyttää. Hankkeessa selvitetään muiden toimijoiden roolit, vastuut ja edellytykset tuottaa palveluja koulukylässä/kylätalossa.
Hankkeessa selvitetään miten varmistetaan palvelutuotannon jatkuvuus ja katkeamattomuus tuotettaessa esim. hyvinvointipalveluja, ikäihmisten ennaltaehkäiseviä palveluja, kuljetus-, ateria- tai muita palveluja. Hankkeessa selvitetään pelisäännöt, oikea hinnoittelu, ihmisten tasavertainen kohtelu ja kaupungin toiminnan tehokkuus ja taloudellisuus. Hankkeessa tarkastellaan, miten Mikkelin seudun ja Mikkelin kaupungin elinvoiman kehittämisen kärkiä voidaan edistää ja toteuttaa kylätasolla koulukylästä/kylätalosta, ja luodaan toiminnalle pelisäännöt.
Hanke toteutetaan neljässä vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitetaan kylien palvelutarpeet ja koettu hyvinvointi. Toisessa vaiheessa kehitetään Ihastjärvellä muotoiltu koulukylän monitoimijakonsepti konkreettiseksi käytännöksi kyläkoulun arjessa. Testattavia ja jatkokehiteltäviä asioita ovat mm. hyvinvointiTV:n käyttö, hyvinvointibussityyppinen toimintamalli, ruokapalvelut ikäihmisille ja muille kyläläisille sekä hyvinvointiteemapäivät. Toimintamalli siirretään Lahnaniemen ja Vitsiälän kylille. Kolmannessa vaiheessa rakennetaan malli, jolla saadaan mahdollistajat, käyttäjät, kehittäjät ja soveltajat toimimaan yhdessä koulukylän / kylätalon palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa. Mukana ovat kylillä toimivat yritykset, järjestöt, yhdistykset ja seurat. Neljännessä vaiheessa laaditaan konseptin kustannuslaskelmat sekä kustannus- ja vaikuttavuusanalyysit. Näillä osoitetaan, onko konseptilla saavutettavissa tuottavuus- ja vaikuttavuushyötyjä ja miten kylien elinvoima näin toimimalla rakentuu.
Hanke toteutetaan ajalla 1.11.2012 – 31.3.2014. Hankkeen rahoittaa Etelä-Savon Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007 – 2013 –ohjelmasta. Hankkeen hyväksytyt kustannukset ovat 132 000 euroa.
Yhteydenotot ja lisätietoja:
Jaana Strandman
projektiasiantuntija, rehtori
Ihastjärven Koulukylä
Ihastjärventie 170, 50970 Mikkeli
jaana.strandman@mikkeli.fi, 044-794 5504
Pia Tuunanen
projektipäällikkö
Mikkelin kaupunki, Raatihuoneenkatu 8-10, 50100 Mikkeli
pia.tuunanen@mikkeli.fi, 050 – 311 7535
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti