maanantai 29. kesäkuuta 2009

Teknisen lautakunnan asialista 30.6.2009

No niin kurkistetaanpa teknisen lautakunnan asialistaan. Varsin mielenkiintoiselta näyttää: teknisen toimen vuoden 2008 vuosikertomus merkitään tiedoksi. Jännintä tässä on, että vuosikertomusta emme ole saaneet esityslistan mukana vaan ehdotuksessa on, että se jaetaan kokouksessa lautakunnan jäsenille. Tämä on jo toistamiseen näin ja kohtahan tämä vuosi 2009 on jo mennyt. No mutta tutkitaan tilannetta kokouksessa. Toisena merkittävänä asiana on Mikkelin kaupungin visio ja strategia-teknisen toimialan näkemykset. Tekninen lautakunta on käsitellyt strategiaa kahdessa seminaarissa ja viimeistely on tehty virkamiestyönä. Pohtimista strategiassa vielä riittäisi esim. ammattimainen ja innostava esimiestyö -osiossa mittarina on esimiesten kouluttaminen ja tavoitetasossa JET-koulutuksen laajentaminen kevennettynä. Mielestäni ammattimaiseen ja innostavaan esimiestyöhön tarvitaan muutakin, mutta antaapa olla. Hyvää on se, että koulutusta tapahtuu ja sitä kautta kehittymistä itse kullakin. Kolmantena hyväksyttävänä asiana on Graanin ja Saksalan rannan yleissuunnitelma. Suunnitelma vaikuttaa hyvältä ja siinä noudatetaan ja huomioonotetaan satamalahden hyväksytty yleiskaava.

Anttolan Veeranvuorella on vapaita tontteja ja mittaus ja kiinteistö -yksikkö esittää, että ne myydään alennusmyynnillä 1000e/kpl. Ostajalta ei perittäisi lohkomiskuluja. No tämä ainakin varmasti innostaa rakentamaan. Tontit ovat vielä sataman ja kylän läheisyydessä. Esityslistalla on rivitalotonttein varaaminen Pillipiiparinkujalta sekä tontin myyminen Arinakadulta Savon kuljetus OY:lle. Listalla on pari vesiosuuskunta-avustusta. Vesiosuuskunta Vesihiiden rakennustyön avustaminen 148467e Rämälä-Hiirola välillä ja Koivikon vesiosuuskunta ja huoltolinja Kovalasta Vanhalaan ja Kyrönpellon alueelle. Ehtona määrärahojen myöntämiselle on lausunnossa mainitut ehdot ja se, että vesiosuuskuntien avustamiseen saadaan tarvittavat määrärahat. Hyvää tässä on se, että ehdot ovat tarkat ja kaupunki valvoo toimintaa ja tietenkin se, että alueella olevien asukkaiden vesiasiat tulevat kuntoon.

Ja sitten viimeisenä asiana jälleen torimyyntitoiminta. Ensin käsittelemme asiasta tehdyt valitukset Kuopion hallinto-oikeuteen ja markkinaoikeudelle. Valitukset on tehnyt torikauppias Jukka Ahonen. Valitukset ovat kumoutuneet, sillä lautakunta ei hyväksynyt edellisessä kokouksessa 2.6.2009 torimyyntisopimusta. Mielenkiintoisin on viimeinen pykälä, jossa hyväksyttävänä on ostopalvelusopimus torikaupanvalvonnasta Tero Puikkosen kanssa. Ensiksikin en ymmärrä, miksi tämä nyt jälleen tuodaan tällaisessa muodossa lautakuntaan. Ikäänkuin vängällä nyt halutaan Tero Puikkonen tehtävää hoitamaan. Mielestäni tässä on nyt jälleen sitä "piiri pieni pyörii" -meininkiä. Lautakunta teki edellisessä kokouksessa päätöksen valmistella ja kilpailuttaa torimyyntitoiminta uudelleen ja nyt sitä ei syystä tai toisesta tehdä. Lisäksi listan liitteenä ei ole koko sopimusta. Toisin sanoen, lautakunnan jäsenenä en tiedä, mistä olen päättämässä. Tässä kohdassa on liitteenä torikauppiaiden vetoomus Tero Puikkosen puolesta. Mielenkiintoista tuossa vetoomuksessa on se, että aika moni sen allekirjoittaja on kuukausipaikkalainen ja siinä ei taida olla yhtään marja- ja vihannesmyyjää. Ostopalvelusopimus olisi vuoden mittainen ja arvoltaan 1248e/kk ja se käsittäisi torikaupanvalvonnan. Mietin myös sitä, miten torimyyjä voi toimia torikaupanvalvojana objektiivisesti kaikki tasapuolisesti huomioiden? Lisäksi mietin, miten torin kehittäminen edistyy? Mietin myös miksi, Mikke ry. ei hoitaisi tätä hommaa, sillä kaupunki avustaa Mikkeä noin 60000e/vuosi. Pohdin myös sitä, eikö kaupungin sisältä löytynyt henkilöä tähän tehtävään ja kyseenalaistan ostopalvelunkäytön? Kunpa minäkin saisin huomenna koulunkäyntiavustajaehdokkaita haastatellessani ottaa koulunkäyntiavustajan koululleni ostopalveluna alan yrittäjältä. Nyt valitsen avustajaa työllistämistukikelpoisista, joka on määräys. Kaupungin tulee käyttää työllistämistukikelpoisia henkilöstöä valitessaan, näin minulle on kerrottu. No tämä ei nyt ole ihan sama asia, mutta kuitenkin haluan herättää keskustelua siitä, millaiset käytännöt on eri toimialoilla ja mielestäni koulunkäyntiavustaja on aivan yhtä tärkeä ammattikunta kuin torikaupanvalvojakin.Hauskaa oli myös se, että Länsi-Savo lehti kirjoitti tästä jo eilisessä lehdessään. Jälleen haluan korostaa, että nämä ovat omia pohdintojani ja mielipiteitäni, joihin etsin vastausta ja varmasti lisää erilaisia näkökulmia tulee huomisessa kokouksessa tämänkin pykälän osalta päätöksenteon pohjaksi. Ja olen ollut yhteydessä myös oman ryhmän jäseniin asian tiimoilta ja he tietävät näkemykseni ja ajatukseni. Samoin olen keskustellut muutaman lautakunnan jäsenen kanssa asioista. Jalkaudunpa huomenna torille ja tutkailenpa tilannetta vaikkapa pienen gallupin muodossa. Kiitos myös asiaa kommentoineet lukijani. Jään odottamaan huomiseen iltapäivään lisäkommentteja, joten kirjoittakaapa. Huomenna lisää!!
Terveisin Jaana

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Torivalvoja ja torin ylläpitäjä ovat synonyymit toisilleen, asia käy selväsi ilmi 1.5.2009 voimaantulleesta toritaksasta.
Toritaksa kannattaa käydä hyvin huolella läpi, sillä taksasta käy ilmi myös monta muuta hyvin tärkeää seikkaa esim. kuka myöntää yömyyntiluvat jne. jne. Tutkikaapa teknisessä lautakunnassa hyvin huolella kuka on ylin toimia Mikkelin torilla 1.5.2009 voimaan tulleen toritaksan mukaan; tekninen toimi (hallintopäällikkö) vai torin ylläpitäjä (torikaupanvalvoja)? Voimassa oleva toritaksa on valmisteltu 9.12.2008 siten, että torin toiminta on ulkoistettu kokonaan 1.5.2009 alkaen. Näin ollen kaupungin sisältä tai työllistämistuella palkattu henkilö ei tule kuuloonkaan, koska taksa suo äärettömän suuren valtaoikeuden toritoimintaa kohtaan. Taksa on muotoiltu niin, että teknisellä lautakunnalla ei ole tälläkään hetkellä mitään sananvaltaa toria koskeviin asioihin, vai onko?

Anonyymi kirjoitti...

Mitähän salaista tai yllättävää tietoa tuo toimintakertomus sisältää kun se halutaan ohittaa ihan olan kohautuksella? Voisikohan tässä toimintakertomus -episodissa puhua jo jonkun virkamiehen työtehtävän laiminlyönnistä? Eikö kunnallislaissakin ole jotain aikatauluja asialle määrätty ja ohjeistettu? Kumileimasimen asema on teklalla näköjään ollut ja taitaa tulla olemaankin.

Anonyymi kirjoitti...

Minun ehdokkaani torikaupanvalvoja/ylläitäjä/isännäkksi on pysäköinninvalvojien esimies Markku Haimilahti. Hän on rehti ja rehellinen mies ja tarpeeksi jämäkkä hoitamaan toria koskevia asioita ja olemaan linkki toriyrittäjien ja Mikkelin kaupungin välillä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen ollut pitkään toriasiakas ja aina ostanut tuotteeni samalta viljelijältä. Tänä kesänä yllätyin,kun luottoviljeliäni koju ilmestyi torille varhain kylmästä alkukesästä huolimatta. Mieleeni ei juolahtanukaan,että tuttu koju olisi vaihtanut omistajaa ja näin minä höppänä ostin muun maan mansikoita välittäjän kojusta. Myöhemmin kuulin,että viljelijäni on lopettanut ja nyt tämä puikkonen myy hänen paikalla hänen kojusta ilman,että ilmoittaa kenen myymälä on. Moni meistä mummeleista edelleen luulee,että koju on tutun ja turvallisen viljeliän. Mielestäni on huijausta ettei avoimesta ja rehdisti kerrota kuka on pisteen omistaja. Mielestäni tuollainen toiminta ei tue sitä,että hän kykenisi olemaan puolueeton,rehellinen ja avoin tori-isännän tehtävässä.

Sivusta seurannut kirjoitti...

Taas aika erikoista toimintaa teknisessä lautakunnassa. Mikä merkitys lautakunnalla on, jos asioista päätetään ilman asiapohjaa ja tietoa (kuten vuosikertomus ja torimyyntitoiminta)?

Kun katsoo Mikkelin kaupungin sivuilta teknisen lautakunnan kokouskutsua ja viimeistä kohtaa torimyyntitoiminnan "väliaikaisesta ostosta" niin ei voi kuin ihmetellä. Tästähän voisi joku kilpailija tehdä jo rikosilmoituksen! Onko asioita taas valmisteltua avoimesti? Ja kuten Jaana jo totesitkin, tuo liitteenä oleva kauppiaslista näyttää äkkinäisenkin silmään siltä, ettei siinä juuri ole sellaisia kauppiaiden nimiä, joita itse torilla päivittäin asioidessa tapaa. Helppohan adressiin on nimi laittaa, mutta monikohan kauppiaista on ymmärtänyt tarkoituksen? Näinköhän leipomovaunun kauppias olisi laittanut listaan nimen, jos viereisen vaunun kauppiaasta tulisi torivalvoja? Varsinkin kun olen kuullut, että uusi toritaksaohje antaa torivalvojalle oikeudet siirtää esim. kilpailija toiselle paikalle - ja miksei hän sitä käyttäisi?

Hyvä Jaana - asioita täytyy kyseenalaistaa! Rohkeaa ja oikeansuuntaista toimintaan kehittyvän kaupungin hyväksi! Toivottavasti tässä tulee rakentavaa keskustelua, järkevä päätös ja aletaan kunnolla miettiä, miten toria oikeastaan tulisi kehittää ja millaisen yhteistyökumppanin kanssa. Olisiko kuitenkin yhdistys, kuten Mikke ry tässä paras? Eiköhän sieltä löydy sitä peräänkuulutettua "organisointi ja neuvottelutaitoa" paremmin kuin yksittäiseltä yrittäjältä, jota lautakunnan esityksessä toivotaan.

Anonyymi kirjoitti...

Toritakasa on tullut voimaan 1.5.2009 ja taksan suomat oikeudet ovat olleet voimassa jo 2 kk.
Eli jos tekn.ltk tänä iltana tai muulloin valitsee torikaupanvalvojan (torin ylläpitäjän) se tarkoittaa, että

VALITTU HENKILÖ
- vuokraa vapautuneet paikat
- rahastaa 1-3 kk paikat
- irtisanoo vuokrasopimukset torilla
- myöntää luvan kukkien ja arpojen myyjille kierää torilla ja sen ympäristössä eri tapahtumien aikana.
- jos vuokramies rikkoo taksassa lueteltuja vuokraehtoja, hänellä on oikeus irtisanoa spimus heti lakkaavaksi.
- voi vuokrata torin tai torin osan muulle tapahtumajärjestäjälle, jolloin toriyrittäjien vuokrasopimukset eivät ole uudelleen vuokratulla torin osalla tai torin alueella voimassa. Korvaavia myyntipaikkoja ei järjestetä eikä vuokraa hyvitetä.
- myöntää yömyyntiluvat
- päättää torikauppiaille tarkoitettujen pysäköintipaikkojen vuokrauksesta ja laatii niistä käyttöoikeussopimukset
- päättää sähkön hinnasta torikauppiaalle.

Kuukausi ja vuosivuokrat maksetaan taksan mukaan kaupungin tilille.

TÄMÄN ILLAN KOKOUKSESSA
Päätösehdotuksessa tekinen toimi oikeutetaan tekemään lopullinen sopimus, Tero Puikkosen kanssa. Tuleeko silloin voimaan vielä,
Sopimuskauden alkamisesta lähtien oikeus saada kaikki toripaikkojen vuokrauksesta sekä inva-WC:n käytöstä kertyvät tulot. Vastaa omalla kustannuksellaan seuraavien tehtävien hoitamisesta:
- tori-isäntänä toimiminen, johon sisältyy myös toritapahtumien ohjaaminen ja organisointi
- torin myyntialueen kunnossa- ja puhtaanapito, johon sisältyy myös jätehuolto ja mahdollisten torikalusteiden hankinta ja kunnossapito
- takuuvuokrien ja sähkön käytöstä perittäiven maksujen periminen ja tilittäminen kaupungille
-kirjanpito
- toiminnan kehittäminen ja markkinointi.

Irtisanooko kaupunki tekemänsä sopimukset jätehuollosta, kompostoitisäiliöistä ja inva-Wc:n ylläpidosta niin pian kuin se on mahdollista.

KAUPPAHINTA EDELLÄMAINITUSTA:
Tämän sopimuksen tarkoittamasta luovutuksesta ei makseta rahallista tai muuta korvausta.

Em. tekstit ovat luettavissa voimassa olevasta Toritaksasta sekä sopimus "liiketoiminnan luovuttaminen" Tero Puikkoselle tekn.ltk 2.6.2009 liitteenä olevasta asiakirjasta.

Kannattaisiko ottaa edellinen Toritaksa voimaan samantien ja palata ihan oikeesti LÄHTÖRUUTUUN!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo torin kehittäminen näyttää olevan kestopuheenaihe. Eikö tähän asiaan kannattaisi ottaa kuultavaksi torikaupanvalvoja, joka on ansiokkaasti hoitanut valvojan toimea edellisen eläkkeellelähtemisen jälkeen? Onko todella tehtävä niin spesiaali, että vain yksi henkilö pystyy sen hoitamaan? Epäilenpä! Työllistämistuella palkattu henkilö 6 kk kerrallaan olisi sopivin tapa hoitaa homma, koska tuossa ajassa ei syntyisi mitään kytköksiä ja asiat tulisivat hoidettua tasapuoliseti niin kaupunkiin kuin toriyrittäjiin nähden.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä ehdotus tuo Mikke ry!

Toimiva organisaatio on jo valmiina:
Mikkelin Torikauppiasyhdistys ry on valittu hoitamaan torikauppiaiden etuja.
Yhdistyksen tilillä on noin 7.000,00 euroa torin markkinointiin, joka on tullut ns. EU-rahana. Yhdistyksellä on laajapohjainen hallitus, joka toimii todella tehokkaasti.

Mikke ry. kehittää keskustaa ja torihan on kaiken keskipiste. Mikke ry:n hallituksessa on paikka Torikauppiasyhdistys ry:n puheenjohtajalla. Tiedon kulku on täysin aukotonta ja markkinointi sekä kehittäminen toimii takuu varmasti.

Torikaupanvalvojan tulee olla Mikkelin kaupungin palveluksessa oleva henkilö, tai vähintään vaikka Varamiespalveun kautta hankittu, jotta rahastus toimii taksan mukaisesti, tilitys kaupungille ja tasapuolisuus eri toriyrittäjien välillä säilyy. Torikaupanvalvojan rooli on verrattavissa poliisin virkaan.

Miset hoitaa markkinointia maakunnallisella tasolla.

Lopppupäätelmä: MIKKELIN TORI TOIMII TODELLA HYVIN JA AIVAN TURHA ON KEKSIÄ POLKUPYÖRÄÄ JOKA ON JO KEKSITTY!

Anonyymi kirjoitti...

On kaupungille jätetty yksi tehtävä:

Suora lainaus "Sopimus liiketoiminnan luovuttaminen/tekninen lautakunta 2.6.2009 § 98/liite 2.
sivu 3.
"Kaupunki vastaa muiden pakkokeinojen kuin myyntipaikan irtisanomisen käytöstä. Kaupunki voi yrityksen pyynnöstä siirtää luvattomasti tai väärään paikkaan jätetyn ajoneuvon tai myyntivaunun pois torilta."

Anonyymi kirjoitti...

Sivusta seurannut j.n.e
Teklassa ei ole ihmeellistä toimintaa.Kaikki asiat mitä siellä käsitellään ovat tärkeitä ja päätöksiä ei tehdä ellei asia ole hyvin valmisteltu.Jokaisessa kokouksessa toimintaa valvoo lakimies.Perehtykää asioihin ja kommentoikaa vasta sitten,minusta nämä kommentit antavat vääristyneen kuvan asioista ,mm. vuosikertomus!se on edellis vuoden tapahtumat ja jäsenet voivat tutustua siihen kesän aikana,siihen palataan syksyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäys edelliseen kirjoitukseen.
Vuosikertomus 2008 siinä kerrotaan siis edellisen vuoden tapahtumista ja olemassa olevat tek.lautakunnan jäsetet EIVÄT ole olleet silloin jäseniä, niin mitä muutoksia he voivat siihen ylipäätään tehdä.
Ei edellisen vuoden päätöksiä voi uudet jäsenet mennä muuuttamaan heillä ei kaikkeen sentään valtaa ole. Mielen kiintoista on ollut seurata tämän lautakunnan työskentelyä,montakohan kertaa tämä lautakunta äänestää tämän vaalikauden aikana. Veikkaampa että joka kokouksessa. Onnea jokaiselle kokouksiin.

- jo eläkkeellä -