Tämän päivän Länsi-Savossa yleisönosasto kirjoituksessa Kirsi Paasonen kirjoittaa laiturihässäkästä. Ja jälleen kerran ihmettelen suuresti sitä toimintakulttuuria, mikä kaupungissamme vallitsee. Paasosen mukaan virkamiehet ovat kertoneet asiasta eri henkilöille eri versioita. Hyvä tiedonhallintatapa on ontuvaa ja avoimuus puuttuu. Tässä laiturihässäkässä ja torikaupanvalvojahässäkässä on hyvin paljon samanlaisia piirteitä.
Nämä asiat ovat eräiden luottamushenkilöiden ja virkamiesten mielestä pieniä asioita ja näitä vähätellään, mutta olen sitä mieltä, että nämä ovat juuri niitä asioita, jotka ovat kuntalaisille tärkeitä ja joilla sitä kaivattua kuntalaisten mukaan ottamista päätöksentekoon lisätään. Kaupungissamme on menossa suuria ja mittavia kehittämishankkeita nimenomaan keskustan alueella ja niillä on suuri merkitys kaupunkimme vetovoimaisuudelle ja palvelutasolle. Mutta perustason toimintakin on oltava kunnossa, mikäli haluamme menestyä ja sitähän me haluamme. Kunta on kuntalaisia varten. Luottamushenkilön tärkein tehtävä on valvoa toimintaa. Kuntalain §32 kertoo, että luottamushenkilön tulee edistää kunnan ja sen asukkaiden parasta sekä toimia luottamustehtävässään arvokkaasti tehtävän edellyttämällä tavalla.
Kun kritiikkiä tulee, asiaa pitää selvittää ja toimintaa muuttaa. Silloin tapahtuu kehittymistä. Kunnallinen itsehallinnon idea on, että kaikilla on yhteinen vastuu asuinpaikkakunnan kehityksestä ja hyvinvoinnin turvaamisesta, virkamieshallinnolla ei tätä toteuteta.
Toimintakulttuuri ja erityisesti toimivan vuorovaikutuskulttuurin saaminen olisi nyt se keskeisin kehittämisen tarve tässä kaupungissa nimenomaan sisäisen toiminnan kannalta. Tuolla toimintakulttuurin pohtimisella ja kirjaamisella voitaisiin saavuttaa jopa niitä säästöjä. Organisointi on myös yksi merkittävimmistä seikoista, jota tulee miettiä. Kaupungin henkilöstön kehittämiseen tarvitaan jämäkkää otetta ja mielestäni jonkun on otettava siitä päävastuu selkeämmin. Sitä ei voi antaa konsultin tehtäväksi, niinkuin nyt monia asioita annetaan. Tuo konsulttien käyttäminenkin tässä kauungissa tulisi miettiä tarkasti, milloin sitä oikeasti tarvitaan ja mihin sitä tarvitaan. Meidän on itse otettava vastuuta toiminnastamme ja sen kehittämisestä.
Palveluiden järjestäminen asukkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaisesti edellyttää vahvaa, toimivaa ja olosuhteiden muutoksiin nopeasti vastaavaa kunnallishallintoa.
Nyt kukkapenkin tekoon ja perennojen istutukseen.... sitten harmonikkaharjoitus, sillä huomenna 4.7. orkesterimme on soittamassa Ihast´torilla Rokkalan kaupan piha-alueella ja illalla hääkeikalla Anttolassa. Tervetuloa Ihast´torille!
2 kommenttia:
Juuri näin! Pidä pintasi Jaana, helppoa se ei tule olemaan - mutta muista:
Kaikki Sinun tukijasi ovat kuin tähtiä, et aina näe heitä mutta aina he ovat lähelläsi tukemassa ja kulkemassa rinnallasi kohti tervettä ja avointa Mikkeliä!
Milloin Puikkosen tehtävä torikaupanvalvojana alkoikaan? Ajattelin vaan, kun jo länkkärissä niin isoin elein asioista tiedottaa. Ihmetyttää sekin, että miksi torivalvojaksi valittiin sellainen henkilö jolla on jo töitä muille jakaa? Tänä päivänä työttämänä olisi varmasti päteviä ihmisiä torivalvojankin työhön.
Ihan vaan ihmettelen...
Lähetä kommentti