keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Valtion ensi vuoden budjetti ja työttömyys

Mielenkiinnolla seurasin eilisiä uutisia valtion ensi vuoden budjetin laadinnan aloittamisesta. Valtiovarainministeriö linjasi budjettia ja sanoma on, että menotasoa ei lasketa, vaikka tulopohja romahtaa. Tämä tarkoittaa velanottoa. Kansaneläkkeisiin, työttömyysturvaan, vammaiseläkkeisiin ja muihin kansaneläkeindekseihin sidottuihin tukiin ei kajota. Työttömyys on arvioitu 10,5% ja veroprosentin nosto ei ole päällimäisenä. Elintarvikkeiden arvonlisäveroa on tarkoitus alentaa 5%.Keskeinen sisältö esitellään tänään. Mielenkiintoiselta näyttää, mitä nämä linjaukset vaikuttavat kuntatasolle.

Mielestäni erinomaisen hyvää linjauksessa on, että tukiin ei puututa. Veroprosentista tullaan käymään monissa kunnissa kovat väännöt vielä syksyn aikana. Toivon ja uskon, että Mikkelin ei tarvitse nostaa veroprosenttiaan. Positiivisia uutisia tipahtelee uusista työpaikoista ja tämänkin aamun lehdessä oli Itä-Suomen veroviraston pääpaikaksi tulossa Mikkeli.Tiukkaa tulee olemaan, mutta jotenkin minulla on sellainen "kutina", että Mikkelin tilanne vaikuttaa siedettävältä. Talouskatsauksen saamme varmaankin seuraavassa valtuuston kokouksessa syyskuussa. Tämän hetkinen hallintokuntien yhden prosentin säästövelvoite on voimassa, mutta opetus puolella sitä on vaikea lähetä tavoittelemaan. Jokaisena vuonna on jo säästetty ja tuntikehyksiä leikattu, kouluja lakkautettu jne. Mutta kuulostellaan, mitä tuleman pitää. Tarkalleen en tiedä, mitä säästötavoite tarkoittaa sos.terv. puolella, mutta varmasti hankalaa on löytää säästöjä sielläkin.

Merkittävää kuntien kannalta on nyt myös se, miten kunnat pystyvät vastaamaan työttömyyteen. Soittelin mielenkiinnosta työvoimatoimistoon, josta minulle kerrottiin kesäkuun 2009 tilanne. Mikkelin tämänhetkinen työttömyysaste on 11,1% ja Etelä-Savossa 10,8% ja on odotettavissa, että se pysyy samanlaisena. Erityisesti nuorisotyöttömyys on noussut, joka on huolestuttavaa. Mikkeli on maksanut sakkoa työmarkkinatuella olevista työnhakijoista eli pitkäaikaistyöttömistä vuonna 2008 1,6milj.e. Ja tämän kuluvan vuoden tilanne näyttää samalta.Se on todella paljon. Mielestäni ne kunnat, jotka nyt pystyvät satsaamaan työttömiin työnhakijoihin, heidän uudelleenkoulutukseen ja positiivisen otteen löytymiseen, menestyvät. Mikkelissäkin on tarjolla monia koulutusmahdollisuuksia. Myös pitkäaikaistyöttömän itsetunnon nostamiseen, aktiivisuuteen ja innokkuuteen pitäisi löytää "lääkkeitä". Konkreettisia toimia positiivisella ja innostavalla otteella tarvitaan nyt. Yhteistä tahtotilaa ja aktiivista elinkeinopolitiikkaa mikkeliläisten yrittäjien kanssa yhteistyössä tulee edistää. Tulee kehitellä erilaisia projekteja esim. Kyyjärvellä oli kylätalkkarit jne. Erilaisia malleja on varmaan monissa kunnissa, joita soveltamalla ja tutkimalla varmasti löytyisi lisää ideoita koko Etelä-Savoon. Tästä tulee puhua enemmän päätöksenteossa ja pohtia, mitä olisi tehtävissä. Melkein ehdottaisin jo, että vaikka puolella tuosta maksettavasta sakkosummasta kehitellään työpaikkoja. Jotenkin tämä on nurinkurista. Kommentoikaapa ja ideoikaa!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Valtio toimii kerrankin oikein. Lamassa ei leikkauksia/veron kiristyksiä tehdä vaan silloin elvytetään ja kun hyvä aika tulee niin silloin leikataan ja kiristetään. Näin pitäisi tehdä myös muulloin kuin lama vuosien jälkeen (tietysti ei niin rajusti eli ottaa hyvinä aikoina säästöön lama-aikojen varalle. No joo kiva nähdä miten Mikkelissä... Mut tsemppiä Jaana arvokkaaseen työhösi!!