keskiviikko 24. joulukuuta 2008

HYVÄÄ JOULUA!

Toivotan kaikille täällä blogissani vieraileville oikein Hyvää Joulua!
Piparintuoksuisin terveisin Jaana

maanantai 15. joulukuuta 2008

Luottamuspaikat jaossa

Kaikki valtuustoryhmät käyvät kuumeisesti keskustelua luottamusmiespaikkojen jaosta. Paikkajako puheenjohtajien, lautakunta/hallitusjäsenien suhteen sekä nais- ja mieskiintöiden suhteen on selvillä eri puolueille, mutta nimistä ei ole vielä puhuttu. Myös minun mielipidettäni asiaan on tiedusteltu ja olen hieman meitiinän kannalla vielä. Minua kiinnostavat tekninen lautakunta sekä kulttuuri-nuoriso-liikuntalautakunta. Keskustan tulevan kauden valtuustoryhmässä vallitsee erittäin hyvä ilmapiiri ja olen kokenut sen erittäin myönteisenä. Siitä on hyvä ammentaa voimia tulevaan valtuustokauteen ja luoda yhteistyön voimaa päämäärätietoiselle ja tavoitteelliselle asioiden valmistelulle, eteenpäin viemiselle ja päätöksille. Muutosta äänestäjät ovat kaivanneet ja uskon, että sitä tulevat myös saamaan. Toivottavasti tämä muutos näkyy myös luottamusmiespaikkojen jaossa.

Nyt vielä iltakävely Valma-koiran kanssa ja sitten "yöpuulle". Huomenna koulussa odottaa 14 innokasta oppijaa innokasta opettajaansa. Käykäähän kurkkimassa toimintaamme ja ainakin Taavi-tontun reissuja osoitteessa http://ihastjarvi.vuodatus.net
Jaana

perjantai 12. joulukuuta 2008

Mietteitä...

Maanantai-iltana olin seuraamassa kaupunginvaltuuston kokousta. Portin velan takaus 2,75 miljoonaa tuli lisälistalla kokoukseen ja eri ryhmät olivat selvästi käyneet kiivastakin keskustelua asiasta. Keskustan ryhmän jäsenten mielipiteet ja kannat olivat asiasta erilaisia. Osa kannatti, soa ei. Oma mielipiteeni asiaan olisi ollut ehdoton ei, sillä kaupunki on useaan otteeseen viimeisten vuosien aikana tukenut Porttia ja se ei ole onnnistunut saneerausohjelmassaan. Riski on liian suuri, vaikka toisessa vaakakupissa on noin 320 ihmisen työpaikat. Toimitusjohtaja oli paikalla kertomassa tilanteesta ja vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin. Hän sai vastattavakseen ainoastaan yhden kysymyksen, joka liittyi häneen henkilönä. Ihmettelin sitä, että aika hatarin tieodin tehtiin taas jälleen tällainen "rahapäätös". Yrityksen strategiasta hän ei kertonut, toivottavasti sellainen on. Joka tapauksessa vanha valtuusto kopautti aikamoisia päätöksiä pöytään kahden viimeisen kokouksen aikana. Niissäpä haastetta tulevalle valtuustolle!!! Lisäksi valtuuston kokouksessa kiiteltiin kaupunginhallitusta ja kaupunginjohtajaa tämän vuoden alijäämäisestä tuloksesta. Mielestäni tässä ei ole mitään juhlimisen aihetta, sillä kaupunginhenkilöstö lomautuksillaan, vanhukset ja lapset peruspalvelujen alenemisella maksoivat tiukan hinnan tästäkin. Tämä on syytä muistaa myös.

tiistai 2. joulukuuta 2008

Kuulumisia

Jännittynein ja ehkä hieman toisiamme "tutkaillen" odottelemme luottamuspaikkaneuvottelujen tuloksia omassa ryhmässä. Valtuustoryhmäni palaveri asiasta on reilun viikon päästä ja olen toivomukseni lautakuntapaikoista esittänyt. Erittäin mielenkiintoista. Keskusta sai mielestäni hyvän neuvottelutuloksen muiden puolueiden kanssa.

Olen yllättynyt vanhan valtuuston investointien hyväksymisistä, kuten Hännin kenttä, Toriparkki, Koulutila III esity jne. Isoja asioita, jotka heitetään uuden valtuuston toteutettavaksi. Moni mikkeliläinen on tullut sanomaan, että tilanne ei näytä todellakaan hyvältä ja uudet valtuutetut joutuvat todella kovan paikan eteen ja ei käy kateeksi uusia valtuutettuja. Mielestäni nyt on syytä lopettaa tämä pohjamudissa rypeminen ja yritettävä löytää positiivisia puolia jokaisesta asiasta. Niitä on löydettävissä. Toki myönnän, että en olisi ollut kannattamassa Toriparkkia tähän kaupunkiin. Onko riittävästi selvitetty, että todellista ostovoimaa riittää jne. Mielenkiintoista asian kulussa oli kristillisten näkökannan suunnan vaihtuminen. Toki kaupunkikeskustaa täytyy kehittää, mutta myös maaseutua. Nän Mikkelin maaseutu-kaupunki Mikkelinä. Jotenkin suhtaudun joka tapauksessa, vaikka meitä kuinka manaillaan, asioihin luottavaisesti ja varmasti Mikkelin ja mikkeliläisten parhaaksi ja ehkäpä myös seutukunnan.

Tänään nautin ensimmäisen jouluateriani Kenkäverossa. Ruoka oli todella maukasta ja erityisen vaikutuksen minuun teki Kenkäveron oma makkara. Suosittelen! Kenkäveron miljöö on aivan ainutlaatuinen tunnelmaltaan ja putiikkeineen, unohtamatta Aittatontun tarinoita. Hyvää työtä jälleen Tarja Pyhähuhdalta! Joulumieli tuli kertaheitolla.

lauantai 22. marraskuuta 2008

Lauantaita!

Tänään oli uuden valtuuston koulutuspäivä. Päivä oli mielestäni erittäin hyvä anniltaan. Myös kaupungin johtavat virkamiehet olivat paikalla ja pääsimme pohtimaan Mikkelin vahvuuksia, kehittämistä jne. Työtapa oli ryhmätyö ja kouluttaja osasi viedä meitä konkreettisesti ja näppärästi eteenpäin. Paljon tuli ajatuksia ja toivon, että valtuutettujen ja virkamiesten kesken syntyy yhdessä tekemisen meininki. Lisäksi olennaisena osana on kuntalaisten kuuleminen jo valmisteluvaiheessa.

Oma tuntemukseni on odottavan innokas. Mediassa ja käytäväkesksuteluissa puhutaan paljon siitä, miten haastava valtuustokaudesta tulee ja kuinka uusilla päättäjillä on hankalaa. Mielestäni tämän alemmas ei taideta enää päästä tai ehkä päästään, mutta nyt on turha jäädä "rypemään" tähän tilanteeseen vaan on katsottava eteenpäin. Haettava uusia näkökulmia, muutosta entiseen, positiivista otetta ja hyvää tulee varmasti. Tähän uskon vakaasti ja aion olla vahvasti tässä TYÖSSÄ mukana.

Valtuustokoulutuksen jälkeen illansuussa orkesterimme Neloset oli soittamassa irlantilaismusiikkia Suomi-Englanti -seuran juhlissa Upseerikerholla. Olipas taas jälleen kerran mukavaa ja rentouttavaa soittaa ja tuottaa ihmisille iloa! Seuraavan kerran orkesterimme on "lauteilla" tulevana torstaina Hyvän mielen lauluillassa Rantakylässä. Nyt rauhotun lauantai-illan viettoon!

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Koulujen joulujuhlat

Hyvät lukijani!

Nyt haluan ottaa kantaa tähän julkisuusmyllyyn koulujen joulujuhlista, opettajien lomautuksista ja yleensäkin opettajien "morkkaamisesta" lehtien palstoilla. Uskon, että tässä kaupungissa olisi nyt paljon tärkeämpiäkin asioita kuin pyörittää keskustelua koulujen joulujuhlista. Tiedän, että ne ovat tärkeää monille perheille ja erityisesti lapsille. Monet koulut omien käytänteidensä ovat järjestäneet erilaisia tapahtumia joulunaikaan ja joulujuhlastakin on hyvin monenlaisia versioita pikkujoulusta joulukirkkoon tai itsenäisyyspäivän juhlaan. Koulut käyttävät myös eri yhteistyötahoja, kuten seurakuntaa juhliensa järjestämiseen. Isossa koulussa ei jokainen lapsi ei pääse esiintymään joka vuosi, kun taas pienessä koulussa jokainen lapsi esiintyy vähintään yhdessä esityksessä. Mielestäni jokaiselle koululle tulee antaa nyt työrauha. Tässä syksyssä on ollut ihan riittävästi haasteita muutenkin. Opettajia kohtaan ja heidän lomautuksia kohtaan noussut polemiikki on suurelta osin aiheetonta. Olemme ainoa ammattiryhmä tässä kaupungissa, joka lomautettiin osakseen loma-aikana. Toisekseen opettajia ei voi verrata tehdastyöläisiin, toimistotyöntekijöihin, sillä työnkuvamme on hyvin erilainen. Opettajat ovat vastuussa lapsen kasvamisesta, oppimisesta ja kehittymisesta yhteistyössä kotien kanssa. Lomautusket ovat mielestäni väärin, sillä ei auteta tätä kaupunkia saadaan vain pahaa mieltä ja valtavaa työtaakkaa aikaiseksi. Kaupunginhallituksen ohjeistus joulujuhlista oli tähän paikkaan aika erikoinen ratkaisu. Ihmettelen! Mutta jäänpä kuulolle ja kerron lisää, kun tiedän.

Ihastjärven koulun joulujuhla on Maaseurakunnan kirkossa ke 3.12.2008 klo 18. Tervetuloa mukaan jouluiseen hetkeen ja tunnelmaan!

sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Pitkästä aikaa...

Tervehdys pitkästä aikaa! Minulla on jälleen kerran ollut ongelmia tämän blogin kanssa (kirjautumiseni vanhentui jne. ja taitaa olla myös käyttäjässä vikaa!!) Mutta nyt näyttää toimivan. Ajattelin kertoilla ajatuksiani ja tapahtumia, joita tässä viikon aikana olen arkisessa aherruksessa kokenut.

Menin mukaan Vesaisten Etelä-Savon piirin syyskokoukseen ja kuinka ollakaan lähdin kokouksesta varapuheenjohtajan roolissa. Vesaisten keskeinen toiminta on lapsiperheiden toimintaa retkien, leirien, kulttuuri ja harrastustoiminnan muodossa. Vesaisten keskusliitto on ensi vuonna mukana projektissa nimeltä Anna aikaa-henkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Projektin tavoitteena on edistää lasten psyykkistä kasvua ja sosiaalisten suhteiden kehittymistä. Projekti tukee myös lapsiperheiden verkostojen rakentumista ja kannustaa perheitä yhdessäoloon ja -tekemiseen. Samalla vesaistoimintaan haetaan uusia menetelmiä, joilla saadaan lapsia ja lapsiperheitä kiinnittämään huomiota psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin. Nämä ja monet muut vesaisten toiminnan ajatusket nappasivat minut mukaansa. Kirjoittelen toiminnasta lisää heti, kun on jotain kirjoitettavaa ja kerron, kuinka toimintaan pääsee mukaan.

Tiistaina olin KELPO-hanke koulutuksessa Lappeenrannassa. Kelpo-hanke tarkoittaa, että uutta Opetushallituksen erityisopetuksen strategiaa "jalkautetaan" kuntiin, jolloin kunnat saavat hankerahaa ja muodostavat Kelpo-tiimin, joka ryhtyy asiaa viemään eteenpäin. Minulla on ollut ilo kuulua kolme kuukautta tähän tiimiin ja pohtia, miten ja mihin suuntaan erityisopetusstrategiaa perusoeptukseen linkitettynä Mikkelissä tulisi viedä. Samalla on päässyt perehtymään jo olemassa oleviin käytänteihin jne. Erittäin mielenkiintoinen hanke.

Keskiviikkoiltana olin Ihastjärven kylän kyläyhdistysken kokouksessa, jossa kyläyhdistys laati toimintasuunnitelmaansa tulevalle vuodelle. Aktiivista otettaa tuntuu olevan Ihastjärvi-lehden, tapahtumien ja retkien muodossa. Nostin kokouksessa esille kyläkoulun, jonka merkitys kylälle on suuri. Tällä hetkellä oppilasmäärä on viidenkymmenen molemmin puolin muutaman vuoden, mutta sitten tapahtuu notkahdusta. Kyläyhdistys päätti ryhtyä aktivoimaan maanomistajia myymään tontteja ja taloja, joissa ei asuta vakituisesti. Samalla aloitellaan koulun markkinointia. Katsotaan, miten lähtee kehittymään!

Tällä viikkolla tuli myös toiveiden esittämispyyntö luottamustehtäviä ja -paikkoja varten. Minua kiinnostaa tekninen tai sos.terv. lautakunnat, mutta katsotaan miten käy.

Rentouttavaa menoa vietin kaksissa hirvipeijaisissa. Olipas mukava keskustella ja vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa ja tanssahdella muutama valssi, toisin taisi polkkakin olla joukossa. Ja harmonikkanikin soi alkuillasta.

perjantai 7. marraskuuta 2008

Vastaus kommenttiin!

Ensiksikin halua sanoa, että on erittäin tärkeää, että tämä blogini on herättänyt ajatuksia, yhteydenottoja ja kommentteja. Arvokas arki, olipa se sitten vastoinkäymisiä täynnä tai onnellista menoa, on tärkeää purkaa, pohtia ja miettiä. Tämä blogini on myös syventänyt monia asioita itselleni, kun kirjoittelen niitä tänne ja olen vuorovaikutuksessa teidän kanssanne. KIITOS!

Nyt vastaan mietteitä ja ajatuksia tekstiini saamaan kommenttiin.

Kommentoija "anonyymi" nostat erittäin tärkeän asian esille- kodin ja koulun välisen yhteistyön, kodin kasvatusmerkityksen ja kiusaamisen ja peilaat niitä viimeaikaisiin tapahtumiin. Olen pahoillani, kun teidän perheenne on joutunut kokemaan koulukiusaamista. Kehotan teitä heti kääntymään opettajien puoleen ja etenemään kouluissa olevien kiusaamissuunnitelmien mukaan. Ehdottoman tärkeää on teidän käydä keskustelua (tunteet, toiminnat, ajatukset, itsetunto) lapsenne kanssa.Tiedän, että se voi olla hankalaa, pelottavaa, ahdistavaa jne. mutta se teidän on tehtävä, että kiusaaminen loppuu ja lapsenne saa itsetuntoonsa kohennusta. Toivon Teille voimia! Koulumaailmassa kaksitoista vuotta työskennelleenä haluan kertoa, että kiusaamista ei pidä sallia. Koulun toimintakulttuurilla vaikutetaan siihen, mitä sallitaan ja mihin puututaan. Tällä toimintakulttuurilla tarkoitan sitä, että sekä koulun henkilökunnan että oppilaiden kanssa on käyty yhdessä läpi käytänteitä, miten meidän koulussa toimitaan missäkin tilanteessa arjen koulutyössä. Koululle on siis muodostettu yhdessä sopien toimintakulttuuri, johon kaikki ovat sitoutuneet. Oppijoiden kanssa on mietitty, mitä kiusaaminen on, miten siihen puututaan, miten sitä ennaltaehkäistään jne. Yhteistyömuodot koulun ja kodin välillä on mietitty myös ja kirjattu ylös. Tärkeää on myös, että oppijat tietävät, että koulussa tarkkaillaan heidän toimintaansa ja siihen puututaan välittömästi. Myös asiasta puhuminen aika ajoin on välttämätöntä. Joka kouluaamu kysyn oppijoiltani, kuinka he tänään voivat tai mitä kuuluu. Usein he vastaavat, että "hyvää" ja sitten saatamme ryhtyä pohtimaan, että mikä on hyvää kuulumista. Välillä joku saattaa sanoa, että väsyttää tai on paha mieli jostakin asiasta. Siihen reagoimme heti ja samantien lähdemme etsimään yhdessä keinja siihen, että oppilas voisi paremmin. Tiedän, että vaatii lapselta paljon sanoa tällaisia asioita luokan kuulleen, mutta siihen on mahdollisuus ja siitä on muovautunut käytäntömme, että silloin sanotaan, kun on asiaa tai sanottavaa. Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan. Mielestäni tällaiset keskustelut ovat ajattelun kehittämistä ja toisesta ihmisestä välittämistä sekä yhteisöllisyyttä parhaimmillaan. Tärkeää on sekä kodin että koulun opettaa lasta/oppilasta asettumaan toisen asemaan-empatiaa sekä puhumaan avoimesti ajatuksistaan, teoistaan ja tunteistaan. Hyvin mietitty ja yhdessä pohdiskeltu toimintakulttuuri ehkäisee kiusaamista. Tästä pakko kertoa yksi esimerkki koulumaailmastamme-koulupäivän päätyttyä kotimatkalla on oppilailla taksissa ollut erimielisyyksiä, sanaharkkka ja pientä "tuuppimista". Eräs oppilas lähettää minulle tekstiviestillä viestin, että Jaana-ope miellä oli taksissa hässäkkä, voidaanko selvittää se heti huomenna. Ja tietenkin selvitimme ja viestin lähettjä oli itse ollut aiheuttamassa tätä "hässäkkää".

Kodin kasvatus näkökulmaan haluan sanoa sen, että kodissa aikuinen/huoltaja päättää lapsen asioista. Toki niistä yhteisistä asioista on hyvä kuulla ja neuvotella lapsen kanssa. Lapsella tulee olla rajat, mitä meidän kodissa ja perheessä saa tehdä ja mitä ei. Rajat eivät saa olla riippuvaisia aikuisten mielialoista.Vanhemmilla/huoltajilla tulee olla aikaa lapselle. Tuo aika on aitoa yhdessä oloa ja arkisia askareita. Lapsesta tulee välittää, huolehtia ja vastata hänen tarpeisiinsa, mutta hänelle täyttyy opettaa myös pettymyksiä ja niiden sietoa. Lasta tulee rakastaa juuri sellaisena kuin hän on.

Lapsi jota kannustetaan oppii luottamaan.
Lapsi joka saa osakseen kiitosta oppii arvostamaan.
Lapsi joka saa kokea reiluutta oppii oikeudenmukaisuutta.
Lapsi joka saa kokea ystävyyttä oppii ystävällisyyttä.
Lapsi joka saa kokea turvallisuutta oppii luottavaiseksi.
Lapsi joka on pidetty ja hellitty oppii tuntemaan rakkautta maailmassa.

Hyvää viikonloppua toivotellen Jaana

maanantai 3. marraskuuta 2008

Mietteitä ja ajatuksia!

En ole päässyt viime päivinä kirjoittelemaan, kun on ollut ongelmia tämän blogin kanssa, mutta nyt näyttää toimivan.

Olen pohtinut nuoren perheen arkista elämää viimeaikaisten tapahtumien johdosta. Perheet joutuvat nyky-yhteiskunnassa tiukoille. Vanhempien työssäkäynti ja siellä koetut haasteet, työn vaativuus ja urapaineet luovat perhe-elämään kiireen, stressin ja jaksamattomuuden ainekset. Nuoret perheet ovat hankkineet asunnon ja heillä on lainaa, joka pakottaa säännölliseen toimeentuloon. Lasten päivähoito, koulujärjestelyt tuovat lisähaasteita. Välttämättä päivähoitopaikkaa ei saadakaan läheisimmästä päiväkodista ja perhe joutuu esim. hommaamaan toisen auton. Aitoa aikaa lasten kanssa puuhasteluun ei vanhemmilla useinkaan ole. Lapsille juuri se arkinen arki toistuvine rutinein ja rituaalein on tärkeää. Nyky-yhteiskunta korostaa mielestäni kovia arvoja ja aineita, joita ovat raha, valta, tehokkuus, itsekkyys, kiire, pinnallisuus. Jos katsoo esim. televisiosta tulevia ohjelmia, niin niissä ihannoidaan juuri noita edellä mainitsemiani asioita. Media syöttää ja ohjaa elämäämme mielestäni liiaksi. Jokaisen olisi hyvä pysähtyä miettimään aina silloin tällöin, kuka minä oikeasti olen ja mihin olen menossa ja mitkä ovatkaan ne elämän tärkeimmät asiat. Kirjata vaikka ne ylös ja miettiä, miten toiminttaa, käyttäytymistään suhteuttaa noihin asioihin. Mielestäni myös nyky-yhteiskunnan tulee ottaa vastuu kansalaisistaan ja heidän hyvinvoinnistaan. Siinä yhteistä haastetta meille kaikille!

Tänään asioidessani K-Raudassa jäin miettimään sitä, miten tärkeää asiakaspalvelussa on asiakkaan kohtaaminen. Miten myyjä tai kassaneiti sen lyhyen hetken aikana on kontaktissa asiakkaaseen. USein pelkkä ystävällinen hymy ja tervehtiminen jo riittävät hyvään mieleen, joka kantaa koko loppupäivän. Mielestäni lähimmäisen kohtaamisella arkisissa toimintaympäritöissä on merkitystä. Näin pienelläkin voimme jokainen aloittaa.

Ja sitten muutama sana politiikasta: paikkajakoneuvottelut käynnistyvät varmaankin tällä viikolla. Eri ryhmittyvät miettivät sopivia ehdokkaita eri paikkoihin lautakuntiin, puheenjohtajiksi, hallitukseen ja muihin toimielimiin. Toivottavasti äänestäjien antamia äänimääriä kunnioitetaan kunkin ehdokkaan kohdalla. Mielenkiintoista tulee olemaan. Sunnuntain Keskustan valtuustoryhmän kokouksessa käsittelimme vuoden 2009 talousarviota ja erityisesti investointiosaa. Monenlaista korjattavaa ja hankittavaa olisi, mutta nyt tulee pitää tiukasti kiinni tuloista ja menoista ja siitä, että ne ovat tasapainossa. Tästä aiheesta myöhemmin lisää...

Nyt alkaa silmät painua kiinni ja on aika käydä katselemaan unia...
Hyvää Yötä! Jaana

perjantai 31. lokakuuta 2008

KIITOS!


Kiitoskahvit juotiin tänään ja teitä äänestäjiä, tukijoita ja kannattajia oli sateesta huolimatta mukavasti paikalla. Kaunis kiitos kukkasista ja lahjoista, joita sain sekä keskusteluistanne. Kiitos myös tuttavalleni, joka laittoi minulle sähköpostitse Tommy Tabermanin ajatuksia sivistyneestä sydämestä "Hellyys, suvaitsevaisuuus, ymmärtäväisyys ja puhdas pyhä viha kaikkea vääryyttä kohtaan ovat sivistyneen sydämen tunnusmerkkejä. Sivistynyt sydän on kuin palava pensas keskellä erämaata. Se valaisee pimeänkin päivän, antaa uskoa, toivoa ja voimaa."

Ystävällisin terveisin Jaana

keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Tervetuloa kiitoskahville!

Keskusta järjestää kiitoskahvit pe 31.10.2008 klo 9.00-12.00 torilla. Tervetuloa!
Minä olen paikalla, sillä koulullani on torstai-iltana Halloween -iltakoulu ja siksi perjantai on vapaa koulutyöstä.
Aurinkoterveisin Jaana

tiistai 28. lokakuuta 2008

Vaalien jälkeisiä tunnelmia!

Kiitos vielä kaikille äänestäjilleni, tukijoilleni ja kannattajilleni. Te olette mahdollistaneet minun tehdä tätä erittäin mielenkiintoiseksi osoittautunutta työtä. Olen eilisen päivän aikana saanut runsaasti onnitteluja viestein ja soitoin. Toivon jatkossakin, että otatte minuun yhteyttä eri asioissa. Näin pysyn kokonaiskuvassa hyvin mukana. Vaaleissa kävi niinkuin kansa halusi. Muutoksen tuulet puhalsivat ja uusia valtuutettuja tuli 32 Mikkelinkin valtuustoon. Eilisessä tarkastuslaskennassa vielä Pekka Kakriainen joutui luovuttamaan paikkansa Petri Pekoselle. Mielenkiintoiseksi tämä kokonaistilanne tulee paikkajaossa (lautakunnat, hallitus ja muuta puheenjohtajuudet jne.). Jään kuulolle odottelemaan, milloin ryhmät kokoontuvat ja ryhdytään tositoimiin. Mielestäni Keskustan valtuustoryhmä näyttää hyvältä ja uskon yhteistyön sujuvan. Lähden valtuustotyössäni myös siitä, että yhteistyötä tehdään paljon yli puoluerajojen, sillä meillä täytyy olla yhteisöllisyyttä Mikkelin parhaaksi, ei puolueiden parhaaksi.

Kiitollisin terveisin Jaana

sunnuntai 26. lokakuuta 2008

UUSI VALTUUTETTU!!!!

KAUNIS JA SUURENMOINEN KIITOS KAIKILLE TUKIJOILLENI JA KANNATTAJILLENI!
Nyt alkaa työ ja toivon, että yhteistyömme jatkuu.

Jaana

lauantai 25. lokakuuta 2008

Torilla ja Graanilla oli vilskettä

Olipas kiivasta vaalityötä jokaiselta puolueelta tänään torilla. Äänestäjiä kalasteltiin makkaroilla, ilmapalloilla, omenoilla, kahvilla ja pullalla. Vaalien loppukiri on ohitse ja nyt jännittämään ja odottamaan huomista äänestysvilkkautta ja illalla tuloksia. Minulle tämä kunnallisvaaliretki on ollut mielenkiintoinen, uusia tuttavuuksia avaava ja syventänyt käsityksiäni Mikkelin tilanteesta. Vaikka arvelinkin kovasti vaaleihin mukaan lähtöäni, olen taas yhtä kokemusta rikkaampi. Kiitos kaikille niille, jotka olette tulleet rohkeasti juttelemaan tai joita minä olen lähes "väkisten" esitteideni kanssa lähestynyt. Keskustelut niin "nokikkain" kuin sähköpostissakin ovat olleet avartavia ja minulle on virinnyt ajatuksia ja ideoita, mitä Mikkelissä tulee tehdä. Toivottavasti pääsen Teidän avullanne niitä tuomaan esille ja toteuttamaan. Nyt vaan uurnille ja mikäli tarvitsette kyyditystä Keskustan vaalikyyti palvelee numeroissa 015-163822, 0440-276334 ja huomenna illalla vaalivalvojaisia voi tulla viettämään Keskustan piiritoimistolle Porrassalmenkadulle. Olen siellä klo 19.30 alkaen. Tervetuloa!

Mukavaa lauantai-iltaa!
Jaana

perjantai 24. lokakuuta 2008

Rokkalan kaupalla

Iltapäivän/illan aikana olin Rokkalan kaupalla vaalityötä tekemässä yhdessä Markuksen ja Matin kanssa. Markus jakoi karkkeja ja Matti omenoita ja minä vaalimainoksiani. Työnjako ei tarkoittanut sitä, että hyödynsin miesten herkut ja nappasin äänestäjät. Yhdessä hyvällä yhetistyöllä tarjosimme nuorekkaita ehdokkaita äänestäjille! Mukavaa ja mielenkiintoista menoa! Kiitos Matti ja Markus! Se, mikä mielestäni nyt äänestäjissä näkyy on valtava muutoksen hakeminen. Toivottavasti äänestäjät myös sen tuovat äänestäessään näkyviin. Liikeellä oli myös aika monta sellaista, jotka eivät yleensä käy äänestämässä, mutta aikovat nyt mennä. Merkille pantavaa oli myös se, että ihmiset toivat niitä omia kokemiaan epäkohtia esille ja se onkin ihan ymmärrettävää. Katson kuitenkin, että Mikkelin tilannetta tulee pystyä katsomaan kokonaisuutena ja linkittää siten palasia eri sektoreilla yhteen. Tämä vaatii myös toimintaa yli puoluerajojen yhteisöllisesti. Siinpä haastetta! Kiitos kaikille niille, jotka jäitte haastelemaan kanssani.

Nyt otan kuuman kylvyn, sillä vilu yllätti...
Huomiseen!!
Yst.terv. Jaana

Kommentti puoluesihteeri Jarmo Korhosen artikkeliin Opettaja-lehdessä

Tänään ilmestyneessä Opettaja-lehdessä Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen suhtautuu jyrkän kielteisesti opettajien lomautuksiin ja pitää lomautuksien vaikutuksia koululle tuhoisina heikentäen mm. opettajien kasvatusmotivaatiota. Tämä samainen ilmiö on nyt Mikkelissäkin jo nähty. Monet opettajat ovat sanoneet tekevänsä vain sen, mitä kuuluu eikä yhtään mitään ylimääräistä. Motivaatio on monilla poissa. (Ja taas olen lomautusasiassa) Korhonen ottaa kantaa myös koulujen ja päiväkotien ryhmäkokoihin, jotka tulisivat hänen mukaansa olla sellaisia, että opettajalla on riittävästi aikaa kullekin oppilaalle. No tähän voin sanoa, että luokat ja ryhmät ovat hyvin heterogeenisia. 14 oppilaan luokka voi olla opettajalle yhtä haastava kuin 30 oppilaan luokka. Ryhmät tulisi muodostaa niin, että oppilaantuntemus opettajalla olisi hyvä ja yhteistyössä moniammatillisesti mietittäisiin kukin ryhmä erilaisten oppilaiden tarpeiden mukaisesti. Toki myös määrä olisi merkittävä näkökulma.

Korhosen kanssa samaa mieltä olen siitä, että koulun merkitys lapsen ja nuoren kasvulle, kehittymiselle ja oppimiselle on suuri. Koulusta luodaan pohja hyvälle elämälle ja sen käyvät kaikki suomalaiset lapset. Tämän vuoksi koulun resurssien tulee olla kunnossa.

Koulun kokoon Korhonen ottaa kantaa seuraavsti: "Sopiva koulun koko vuosiluokilla 1-6 on sellainen, jossa kukin opettaja tuntee jokasien koulun oppilaan." Tässäpä Mikkelillekin miettimistä oeptuslautakunnan tekemään päätökseen Vanamon-Siekkilän-Kalevankankaan koulun yhteenliitämisestä. Mihin ollaan menossa? Tiedämme, miten asioiden pitäisi olla, mutta teemme toisin.

Jarmo Korhonen kommentoi myös koulujemme paikoin erittäin huonoja työskentelyolosuhteita ja oppimateriaaleja. Näin todella on Mikkelissäkin, varsinkin pohjoisen alueen kouluilla. Huono ilmanlaatu, homeet, puuteelliset toimintatilat jne. hankaloittavat kasvatus- ja opetustoimintaa. Ilahduttavinta, mitä Korhonen painottaa on kodin kasvatusvastuuta ja syrjäytymisen ehkäisyä. Tässäpä työsarkaa opetuspuolella. Aion vahtia valtion kunnille antamia tukia, mihin ne käytetään. Ensi vuoden valtion talousarvioon on ehdotettu 16 miljoonan euron valtionosuuslisäystä ryhmäkokojen pienetämiseen. Katsotaanpa (toivottavasti olen myös asiaa päätöksentekijänä eteenpäin viemässä), miten tämä hoidetaan Mikkelissä.

Blogissani vieraileville!

Mikäli Sinulla, joka vierailet täällä blogissani, ei ole vielä hyvää ehdokasta sunnuntain vaaleihin. Nyt on!
Jaana
Tänään pe 24.10. olen klo 15- K-kauppa Rokkalan piha-alueella
Huomenna la 25.10. 9- Graanissa ja Mikkelin torilla
Su 26.10. on Teidän vuoronne mennä äänestyspaikoille äänestämään!

torstai 23. lokakuuta 2008

Loma(utus)

Kolmas lomapäivä takana tai siis itse asiassa lomautuspäivä. Näin sitä osallistutaan kaupungin säästötalkoisiin. Tämän kuun palkastani loma-aikana lahjoitin 500e kaupungin yhteiseen pussiin. Eikä siinä mitään, jos tietäisin, että se menee esim. omaishoitajalle tai jonkun lapsen henkilökohtaisen avustajan palkaamiseen. Mutta eipä taida mennä. Olen useaan kertaan jo eri yhteyksissä tuonut esille sen, että en hyväksy lomautuksia. Mikkelin kaupunginhallituksen jäsenet yksimielistä päätöstä tehdessään eivät varmaan ymmärtäneetkään, millaisia kauas kantoisia vaikutuksia päätöksellä on. Nyt nimittäin työmäärä on valtavasti lisääntynyt, esim. rehtorit ovat päässeet tekemään Itä-Suomen lääninhallitukselle selvityksen, miten opetus on toteutettu lomautuksien aikana. Lisäksi olemme suunnitelleet kaikki lomautuspäivät, järjestelleet opetusta, luoneet uskoa opettajiimme, lapsiin ja vanhempiin. Avustajatilanne on todella tiukka, avustajia ei ole saatu henkilökohtaista avustajaa tarvitsevillekaan ja luokkakoot ovat joissakin kouluissa todella suuret 34 oppilastakin. Lisäksi työvoimatoimisto on asettamassa kaupungille (tätä ei ole tuotu vielä ilmeisestikään julki) 6-9kk karenssin työllistämistuella ja työmarkkinatuella palkattaville henkilöille. Sama tilanne on varmasti joka sektorilla. Mutta eniten lomautukset kirpaisevat suoralla yhteydellä juuri lapsia, nuoria ja vanhuksia sekä heidän parissaan toimivia ja työtääntekeviä henkilöitä. Uupumista on tapahtunut ja tulee tapahtumaan. Tuleeko tästä sitten säästöä vai ei, sen haluan nähdä. Mikkeli menettää mainettaan työnantajana.

No nyt tuli "marmatettua". Yritän kääntää ja löytää aina joka asiasta positiivisia puolia tai näkökantoja, mutta tämä on kyllä sellainen asia, että on vaikea löytää. Ehkäpä minun on parasta nyt siirtää ajatukset pois tästä lomautuksesta ja ryhtyä "lomalle".

keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Tänään Graanissa

Jälleen olin vaalityötä tekemässä, tällä kertaa Graanin liikekeskuksen edessä. Ennakkoäänestys on päättynyt ja vielä reilut 70% mikkeliläisistäkin on äänestämättä. Tämän päiväisen ihmisten jutustelun perusteella osalla ei ole vielä ehdokasta mietittynä. Gallupit lupaavat tiukkaa taistelua kolmen suurimman puolueen kesken. Jännäksi menee! Hyvin vahvasti esiin nousivat jälleen kerran kaupungin päättäjien tekemät päätökset liikenneympyrän rinkulasta, balettilipuista, toriparkista jne. Näitä vertailtiin vanhusten, lasten ja nuorten saamiin peruspalveluiden tasoon. Tämä on ymmärrettävää ja jokainen kuntalainen tekee omia johtopäätöksiään myös äänestyskopissa. Graanissa jopa veikkailtiin, että 30 istuvaa valtuustopäättäjää vaihtuu. Mielenkiintoista katsoa ja ennenkaikkea kokea tämä ehdokkaana olon näkökulmasta!

lauantai 18. lokakuuta 2008

Jaana mökiltä...

Saavuin/saavuimme jälleen kerran viettämään viikonloppua mökilleni. Täällä saan nukuttua erittäin hyvin, sillä mökkini on keskellä "erämaata", lähin naapuri kolmen kilometrin päässä. Myös lapseni Tuomas pitää kovasti täällä olosta ja tänään he onnistuivat avomieheni Ossin kanssa pyypillillä kutsumaan luokseen pyyn ja sillehän kävi sitten huonosti. Huomenna syömme pyypaistia.

Mutta ajattelin kirjoitella myös siksi, että olen ilahtunut saamastani sähköposti- ja tekstiviesteistä. Sähköpostissa muutamat äänestäjät ehdokkaan valitsemiseksi ovat kyselleet tarkemmin näkemyksiäni ja ajatuksiani heidän mielestään tärkeisiin asioihin. Näitä ovat ollet mm. kantani veroprosentin nostoon (vastasin EI),lomautuksiin (vastasin EI ENÄÄ IKINÄ) kaupungin omaisuuden myymiseen(vastasin KYLLÄ) sekä erityistä tukea tarvitsevien lasten opettamiseen ja heidän oppimisympäristöihinsä (tiedän aika tarkasti tämänhetkiset koulujen olosuhteet ja niitä on pystyttävä parantamaan niisä kouluissa, jossa ongelmia on, toki meillä on paljon hyvääkin esim. ammattiatitoinen opetushenkilöstö). Kaikki tärkeitä ja mielenkiintoisia aiheita. Mielestäni on erittäin hyvä, että äänestäjät lähestyvät ehdokkaita kysymyksillään. Kokonaisuudessaa tämä kolmisen viikon vaalirupeama tähän asti on ollut erittäin mielenkiintoista ja antoisaa. Minulle on tullut vahva tunne siitä, että haluan olla tekemässä arvokasta arkea tasapuolisesti kaikille mikkeliläisille!

Nyt alkaa hämärtämään ja on aika sytyttää kynttilöitä valaisemaan iltaamme ja laittaa saunan uuni "tulille". Mukavaa lauantai-iltaa!

torstai 16. lokakuuta 2008

Tunnelmia torstai-iltana 16.10.2008

Tänään menossa monenlaisissa tilanteissa, mutta sykähdyttävintä päivässä oli yhden pikku oppilaani tulo kouluun hymyilevänä. Saavuttuaan luokseni hän kaivoi reppunsa sivutaskusta minun kuvani ja kertoi löytäneensä sen lehdestä ja ihmetteli kovasti, mitä numero tarkoittaa. Kerroin hänelle, mitä se tarkoittaa.

Opetustuntieni jälkeen riensin rehtorikokoukseen, jossa käsiteltiin koulutilatyöryhmä3 uutta esitystä eilisiltaisen kuulemistilaisuuden saldona. Tuo esitys oli vielä menossa tämän päiväiseen opetuslautakunnan kokoukseen. Kokouksessa ei ollut esittää lukuja, millaisia säästöjä saadaan? Onko kaikki asiat huomioitu, kuten opetustilojen riittävyys, erityistä tukea tarvitsevien lasten opetus jne. jne. Käsittämätöntä asioiden valmistelua. Koulutilatyöryhmällä on ollut noin reilun puolen vuoden aikana mahdollisuus kuulla asianosaisia rehtoreita koulutilojen selvittelyissä, mutta se ei kuunnellut. Mikander oli luvannut viime vuonna loppuvuodesta, että työryhmään pääsee joka alueelta joku rehtori. Näin ei kuitenkaan käynyt ja tulos on nyt tässä. Viimeisin esitys oli tullut eilen illalla ja tänään se on ilmeisesti opetuslautakunnassa siunattu. Kuitenkin kyse on isoista asioista keskustan alueella ja etenkin sen pienen mikkeliläisen tulevaisuuden toivon koulupolusta ja oppimisympäristöstä. En hyväksy tällaista päätöksentekoa. Tämä on varoittava esimerkki siitä, miten päätöksiä ryhdytään tekemään.

Nyt kritisoin vahvasti sitä toimintatapaa, millä ja miten päätöksiä tehdään. Tosiasia on se, että lapset vähenevät noin 500 lapsella vuoteen 2012 menessä ja jostain silloin on myös kouluja vähennettävä. Aina ei voi vähentää kyläkouluista vaan keskustan aluekin on otettu tarkasteluun. Tällä hetkellä näyttää, että koulumme ovat hieman väärissä paikoissa alueiden kaavoituksien suhteen. Tässäkin tulisi ehdottomasti tehostaa teknisen toimen ja opetustoimen välistä yhteistyötä. Tietenkin tässä koulutoimen tilanteessa harmittaa myös päällä olevat lomautukset ja jo tehdyt tuntikehysleikkaukset. Opetustoimi on kyllä mielestäni säästänyt aivan riitävästi ja varsinkin vielä ne koulut, joilla on ihan fyysissä opetustiloissakin monia puutteita juoksentelevista hiiristä ilmastointiin. Haasteellista menoa! Mutta nyt iltasatu kutsuu.... Tatun ja Patun unikirja-suosittelen-

Hyvää yötä!
Jaana

tiistai 14. lokakuuta 2008

Mikko-markkinoilla 14.10.2008

Olipas mielenkiintoista! Vietin koko päivän Mikko-markkinoilla ja tapasin monia erilaisia ihmisiä. Muutosta selvästikin haetaan ja uusia ajatuksia ja tekoja päätöksentekoon. Toivottavasti uusi valtuusto olisi nyt sellainen! Osa tapaamistani henkilöistä oli närkästynyt ja ei luottanut siihen, että mitään muutosta tulee. Ajattelen ja loin uskoa heihin, sillä eihän nyt tällaisenkaan tilanteeseen voida jäädä. Eteenpäin on mentävä ja yritettävä ajatella positiivisesti, sillä jokaisessa asiassa on myös positiivisia puolia, kun vain osaa ne kaivaa.Tapasin myös erään nuoren miehen, joka innostui ajatuksistani niin, että perusti minulle heti sivuston facebookiin. Olen kiitollinen hänelle!

Huomisesta lähtien jokaisella mikkeliläisellä on mahdollisuus olla mukana luomassa tätä uutta muutosta ja positiivisen aktiivista otetta ja reippaita päätöksiä yhteiseksi hyväksi käyttämällä äänioikeuttaan.
Tervemenoa äänestämää hyviä ehdokkaita ja mikäli et ole vielä sellaista löytänyt tervetuloa huomenna markkinoille!
Jaana

lauantai 11. lokakuuta 2008

Ajatuksiani lauantai-iltana 11.10.2008

Yleisönosaston kirjoitukseni olikin julkaistu jo tämän päiväisessä Länsi-Savossa. Olen ollut tämän päivän hirvimetsällä kotiseudullani Keiteleellä. Sain pari mielenkiintoista soittoa lehtiartikkelista. Toinen niistä kritisoi kirjoitukseni lasten ja nuorten sekä vanhusten peruspalvelujen saatavuuta. Hänen mielestään ketään ei ole jätetty ja kaikki ovat saaneet peruspalvelut. Ennen ei tarvittu koulunkäyntiavustajia ja selvittiin hyvin. Mutta nyt meidän täytyy muistaa se, että kunnan/kaupungin perustehtävä on taata kaikille kuntalaisille lakisääteiset peruspalvelut. Yhteiskuntarakenne on muuttunut vuosikymmenien kuluessa, joten mielestäni ei voida käyttää fraaseja "näin on tehty ennenkin" tai "kyllä ennenkin pärjättiin". Ne peruspalvelut Mikkelissä ovat horjuneet lomautuksien vuoksi. Puhelinsoittaja piti kuitenkin hyvänä, että olin rohkeasti tuonut asioita esille ja erityisesti kommentoinut piiri pieni pyörii -systeemiä. Hän toivotti onnea vaaleihin. Myös toinen soittaja oli kuulostelemassa, minkä ikäinen olin ja mitä minulla oli vielä tarkemmin sanottavana. Kiitos kommentoijille ja soittajille. Tänään puhelinkeskustelut tosin olivat hieman hankalia hirvipassissa oloni vuoksi. Emme muuten saaneet yhtään hirveä, mutta näköhavaintoija oli kyllä parista lehmästä ja kolmesta vasasta. Hirviä on kyllä niin paljon, että ihan hirvittää. Huomenna uudella yrittämällä ja onnella!

perjantai 10. lokakuuta 2008

Länsi-Savon Lukijat -palstalle tuleva tekstini viikolla 43

Hyvät mikkeliläiset!

Nyt on aika toimia. Mielestäni Mikkeli tarvitsee tekijöitä ja päättäjiä,
jotka tekevät päätöksiä kuntalaisia kuullen ja pysyvät perusteltujen ja
rohkeidenkin päätöksiensä takana aidosti. Katson, että kiisteltyä
toriparkkia ja muita kaupungin ”sponsoroimia” hankkeita ei voida
Mikkeliin tässä taloudellisessa tilanteessa rakentaa niin kauan kuin
lapsemme, nuoremme ja vanhuksemme eivät saa niitä peruspalveluita, jotka
heille kuuluvat. Kehittämistä täytyy tapahtua, mutta on tarkkaan
mietittävä, mitä kehitetään ja mihin suuntaan juuri nyt. Lomautukset
eivät auta kaupungin taloudellista tilannetta, vaan ovat vain
tekohengitystä ja saavat henkilöstön voimaan pahoin ja peruspalvelujen
tason lähes laittomaksi. Kaupungissa tarvitaan rakenteisiin puuttumista
ja kriittistä tarkastelua mm. henkilöstössä. Kaupungin tulee luopua
kiinteistöistään ja omaisuudestaan, joilla saadaan velkataakkaa
pienemmäksi. Hyvä-veli-sisko järjestelmät, kateudet, yhden suvun
hallitsemat systeemit täytyy haudata ja lähteä aidosti yhteiselle
asialle nostamaan Mikkeliä ylös. Meidän tulee ottaa itse vastuu ja pystyä
päätöksien tavoitteelliseen suunnitteluun ja toteutukseen, ilman
konsultteja. Me kyllä tiedämme, mitä Mikkeli tarvitsee eri sektoreillla
ammattitaitoisten työntekijöiden ansiosta, jos vain haluamme tietää.
Kaupunki tarvitsee nyt jos koskaan positiivista ilmettä ja otetta ja
uskoa ja luottamusta parempaan joka taholla, jota toivottavasti uusi
valtuusto tuo tullessaan ja pystyy levittämään sitä myös henkilöstöönsä
ja kuntalaisiin. Hyvät mikkeliläiset kannustan Teitä uurnille antamaan
äänenne rohkeille uudistusmielisille ja reippaille ehdokkaille ja
ajatuksille.

Jaana Strandman
Rehtori
kunnallisvaaliehdokas keskusta (sit.)
Mikkeli

Menossa...

Olen keskustelemassa ja kuulemassa ajatuksia, mielipiteitä ja kertomassa oman kantani eri asioihin seuraavissa tilaisuuksissa:
Ke 22.10. klo 14-18 Graanin liikekeskus Keskustan teltta
Pe 24.10. klo 15-18 Rokkalan kaupan piha-alueella
La 25.10. klo 9.00-13.00 Mikkelin torilla Keskustan vaaliteltta sekä Graanissa

Tervetuloa tapaamaan!

lauantai 27. syyskuuta 2008

Kunnallisvaalinumerot on arvottu, olen 323

Yhteystiedot

Kiitollisena otan vastaan mielipiteitäsi, ajatuksiasi ja kokemuksiasi. Kommentoin ja vastaan niihin mahdollisimman pian.
puhelimitse 050-9100540
sähköpostitse jaana.strandman@mikkeli.fi
voit käydä blogissani jaanastrandman.blogspot.com

keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Arvokkaan arjen asialla!

Haluan tuoda esille kaikessa toiminnassani jokapäiväisen arjen merkitystä ihmiselle. Arki tulee nähdä arvokkaana perheissä kotona, kouluissa ja työpaikoilla. Arjen arvokkuuteen kuuluvat hyvinvointi, joka tarkoittaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvää oloa ja sen näkymistä hänen ympäristöissään. Tähän arjen arvokkuuteen päästään huolehtimalla toinen toisistamme yhteisöllisesti. Kuntien päätöksenteossa se tarkoittaa sitä, että kunnan tärkein tehtävä on tuottaa laadukkaita peruspalveluja tasavertaisesti kuntalaisilleen.

Mikkelissä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli tulen valituksi valtuustoon tulen pitämään ääntä ja huolta ihmisen hyvinvoinnin tukemiseen liittyvistä asioista, joita ovat:
- perheen ja kodin tukeminen, perhe ja koti on yhteiskunnan kivijalka (perheiden kotipalvelu, lapsen kotihoito todelliseksii vaihtoehdoksi,vanhemmuuden tuen kehittäminen, omaishoidon tuki, vanhusten virikkeellinen arki ja välittäminen)
- lapsen ja nuoren koulu ( varhainen puuttuminen lapsen tai nuoren kasvun ja kehittymisen tukemiseen, ryhmäkoot pienemmiksi, koulunkäyntiavustajia niitä tarvitseville lapsille ja nuorille, kouluterveydenhuolto ja oppilashuolto kuntoon)
Suunnitelmallinen lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen yhteistyössä kunnan ja eri sektoreiden ja järjestöjen kanssa. Päätöksenteossa ja toiminnassa tulee arvioida lapsiin ja nuoriin kohdistuvat välilliset ja ja välittömät vaikutukset. Lapsivaikutusten arvioinnin tulee olla säännönmukainen osa päätöksenteossa ja etenkin valmisteluprosessissa.
- työpaikoilla (työntekijöitä riittävästi, työolosuhteet asianmukaisiksi, työn arvostaminen, esimies- ja johtamistaidot tärkeitä)

Avoimen ja positiivisen ilmeen ja otteen luominen, kuntalaisten mukaanottaminen päätöksenteon eri vaiheissa ja tiedottaminen, yhteistyöllä yhteiseksi hyväksi

Mikkelin on katsottava kriittisesti rakenteitaan ja puututtava niihin, suunniteltava tarkasti, mihin rahaa laitetaan ja ohjataan-mikä on kaikkein tärkeintä. Meidän on itse otettava vastuu toiminnastamme.

Minä



Olen Jaana Strandman 36-vuotias, Tuomaksen äiti, kasvatustiet. maisteri, luokanopettaja, erityisopettaja ja rehtori. Toimin tällä hetkellä opetustyössä Ihastjärven koululla.
Harrastan monipuolista liikuntaa, harmonikan soittoa Neloset-tanssiorkesterissa sekä jänis- ja hirvenmetsästystä.
Mottoni: Elämän tärkeimmät asiat nähdään ja tehdään sydämellä!

Olen kotoisin Keiteleeltä. Peruskoulun jälkeen lähdin Iisalmeen lukioon. Lukion jälkeen toimin yhden vuoden vanhainkodissa virikeohjaajana ja laitosapulaisena. Tämän antoisan ja opettavaisen vuoden jälkeen opiskelin koulunkäyntivustajaksi ja liikunnanohjaajaksi. Pääsin 1993 Kajaanin opettajankoulutuslaitokseen opiskelemaan luokanopettajaksi ja sain ensimmäisen luokanopettajan pestin Pertunmaalta. Kahdeksan vuotta sitten kunnallisvaaleissa minut valittiin Pertunmaan kunnanvaltuustoon, kunnanhallituksen varajäseneksi, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajaksi ja Pertunmaan edustajaksi Päijät-Hämeen koulutuskonserniin. Pertunmaalla toimin lisäksi OAJ:n Pertunmaan paikallisyhdistyksen hallituksessa sihteerinä usean vuoden ajan. Muutama vuosi sitten opiskelin Jyväskylän yliopiston erityispedagogiikan laitoksella erityisopettajaksi. Erityisopettajakoulutukseen hakeuduin niiden monien erityistä tukea tarvitsevien lasten vuoksi, joihin myös oma lapseni kuuluu. Näin pystyn auttamaan/ohjaamaan ja opettamaan erilaisia lapsia yhä paremmin. Nyt olen mikkeliläistynyt ja toimin Ihastjärven kyläkoululla luokanopettajan/rehtorin työssä ja nautin siitä. Joka päivä näen onnistumisen elämyksiä ja kokemuksia, kasvamista ja kehittymistä ja se palkitsee. Elämäntapa-työni vastapainoksi soittelen harmonikkaa Neloset-musiikkiviihdeorkesterissa, kuntoilen käymällä lavatansseissa ja LadyLine-kuntokeskuksessa sekä metsästän hirviä ja jäniksiä ja harrastan Valma-koirani kanssa ajokoiratuomaritoimintaa. Olen kahdessa metsästysseurassa jäsenenä Mikkelissä Peisinkorven Erässä ja Keiteleellä Vuonamon Raikussa. Rakkaat harrastukseni saavat minut joka kerta hyvälle mielelle ja siksi vähintään pari kertaa viikossa hakeudun niiden pariin. Ja sitten pieni mainos- Neloset-orkesteri tilattavissa erilaisiin tilaisuuksiin arjesta juhlaan.

Perheeseeni kuuluu avomieheni Ossi, Metsäliiton metsänhoitoesimies, ja lapseni Tuomas 9 vuotta, reipas ja iloinen koululainen, sekä puhtaita lakanoita rakastava Valma-koira. Harrastamme yhdessä luonnossaliikkumista ja metsästystä, erämaamökkeilyä, lautapelejä, herkuttelua sekä reissaamista asuntovaunullamme. Ensi kesän suunnitelmissa on kiertää vaunun kanssa Eurooppaa.


tiistai 23. syyskuuta 2008

Tervetuloa!