torstai 24. joulukuuta 2009

Jouluiloa!


Toivotan iloa jouluun ja onnenpotkuja vuodelle 2010!

Meillä pukki kävi juuri ja toi minulle kellon. Kiitos Pukille! Tuomas sai toivomansa seitsemän pakettia ja ilo oli ylimmillään. Nyt nautimme jouluista menoa mummojen kanssa. Molemmat mummot saivat lahjaksi verenpainemittarit ja nyt on mittarit surisseet. Minun paineeni olivat 107/69. Hyvältä vaikuttaa ja nyt lomaillaan!

Jouluterveisin Jaana

torstai 17. joulukuuta 2009

Kuusijuhlassa

Tänä iltana oli kouluni kuusijuhla Ihastjärven metsästysmajalla. Tunnelma oli kuin entisajan joulujuhlissa. Esitykset olivat hienoja ja yleisöä oli paikalla lähes 100 henkeä. Tällaisesta tulee joulumieli ja -ilo. Yhteisöllisyydestä kertoi se, että useat kyläläiset halusivat osallistua juhlien lopuksi siivoukseen. Ja ennen juhlia metsästysseuran jäsenet kävivät lämmittämässä majaa ja näillä pakkasilla se ei ollutkaan pikku homma. Ihania ihmisiä! Kiitos!
Jäin miettimään sitä, millainen voima maaseudulla on? Millainen on maaseudun lapsi ja maaseudun koulu, kyläkoulu?

Seuraan samalla tässä A-studion keskustelua koulukiusaamisesta. Silloin kun kaikki tuntevat toisensa ja koulussa vallitsee yhteen hiileen puhaltamisen meininki sekä toimintakulttuuri, jossa kaikki ovat tärkeitä, arvostettuja ja kunnioitettavia koulukiusaamista ei esiinny.

Huomenna menemme luistelemaan jäähalleihin ja Jukuri-pelaajia on tulossa mukaamme ja jo nyt tiedän, että paluumatkalla bussissamme istuu joukko tulevia jääkiekkoilijoita. Lasten kanssa on hauskaa toimia!

Jaana

keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Teknisen lautakunnan kokouspäätöksiä

Teknisen lautakunnan asiat hyväksyttiin esittelijän ehdotuksien mukaisesti. Eniten keskustelutti siilon ja myllyn tontin kaava, jossa kaavoitusarkkitehti oli ansiokkaasti valmistellut kolme vaihtoehtoa. Niissä pohdititin siilon purkamista tai sen jättämistä. Kaavaluonnos eri vaihtoehtoineen lähtee lausuntokierrokselle ja asetetaan julkisesti nähtäväksi kuntalaisille. Kommentoikaapa tätäkin. Onko siilon torni Mikkelin maamerkki vai voisiko sen purkaa ja miltä tuo korttelialue näyttäisi?

Nyt luottamustehtävät jäävät joulutauolle ja tammi-helmikuussa palataan taas yhteisten asioidemme kimppuun. Silloin energiayhtiöjärjestely tullee ajankohtaiseksi ja mielenkiinnolla luin tämän päivän lehdestä savonlinnalaisten ajatuksia siitä. He suhtautuvat kovin varovaisesti.

8 yötä jouluun ja Tuomaksella on seitsemän lahjan toivomuslista. Minulle hän aikoi ostaa salmiakkikarkkipussin. Jess! Yksi varma lahja!

Mukavaa joulunodotusta!
Jaana

maanantai 14. joulukuuta 2009

Kokoustunnelmia ja teknisen lautakunnan huominen kokous

Olipas mielenkiintoinen valtuutetuille järjestetty energiayhtiöjärjestelyjen infotilaisuus ja valtuuston kokous. Omalta kohdaltani kokoukseen toi vielä lisäsäväyksen tv-kamera, joka kuvasi lähes koko valtuuston ajan toimintaani. Toimittaja halusi kuulla uuden kaupunginvaltuutetun tunnelmia ensimmäisestä valtuustovuodesta. Juttu tulee ulos huomenna tv2 alueuutisissa klo 19. Tuosta energiayhtiökuviosta en voi kerto vielä sen enempää kuin mitä lehdistä voitte lukea, mutta jotenkin minusta se vaikuttaa ihan kannatettavalta. Toki monia asioita on vielä kesken. Kerron heti täällä lisää, kun voin sen tehdä ja toivon teiltä lukijoiltani mielipiteitä ja näkökohtia asiaan.

Teknisessä lautakunnassa on varsin paljon asiaa huomenna. Suurin osa lista-asioista on asemakaavamuutoksia(Lotjasaari, Siilon ja myllyn tontti) ja katusuunnitelmaehdotuksia. Listalla on myös teknisen toimen maksut ja maksujen hinnoitteluperiaatteet, Hallituskadun terassien suunnitteluohje.

Siilon ja myllytontin asemakaavan muutoksen tavoitteena on luoda edellytykset kaupunkikeskustan kiinteistöjen kehittämiselle ajanmukasiiin tarpeisiin. Alue pyritään liittämään luontevasti matkakeskukseen ja rakentamattomien ja alikäytössä olevien tonttien rakentaminen mahdollistetaan. Puretaanko siilo vai keksitäänkö sille uusiokäyttöä? Lotjasaaren kaavatyön tavoitteena on monipuolistaa käyttöä virkistys- ja veneilypalvelujen alueena sekä saattaa liikennejärjestelyt vastaamaan todellista tarvetta. Mielestäni kaava vaikuttaa hyvältä.

Merkittävä pykälä kokouslistalla on myös Mikkelin kaupunkiseudun rakennemalli. Rakennemallin tavoitteena on luoda pohjaa kaupunkiseudun laaja-alaiselle kehittämiselle ja markkinoinnille, ylikunnalliselle ja kuntakohtaiselle maankäyttöpolitiikalle ja tonttipalvelulle. Tätä rakennemallia lähdetään työstämään hankkeen kautta ja lähikunnista mukana ovat Paras-lain mukaisesti Hirvensalmi ja Ristiina. Hankkeelle haetaan rahoitusta ja tällä korvataan kaupunkiseutusuunnitelma. Hyvältä näyttää!


Erityisen ilahduttavaa on mielestäni se, että Mikkelin kaupunki lahjoittaa tämänvuotiset ns. joulukorttirahat Etelä-Savon adhd-, autismi- ja dysfasiayhdistys ry:lle. Lahjoitettava summa on 2.500 euroa.

Pirteitä pakkaspäiviä!
Jaana

Kokousvalmistautumista

Perehtyessäni eilen vielä lisää valtuustonkokouksen asialistaan Hänninkentän ja Urheilupuiston kaavaan on mielestäni äärimmäisen hyvä, että Urheilupuiston kaava on otettu tästä kokonaisuudesta pois. Nyt ratkotaan siis vain Hänninkenttää. Hänninkentällä luistellaan jo ja taisipa Kampparit napata arvokkaan kotivoiton eilisessä pelissään. Asiasta on valitus ja sen vuoksi hieman mietin, onko tässä kiirehditty, mutta asioita on saatva eteenpäin. Olisiko tässä asiassa auttanut jo heti alunperin käyttäjälähtöinen, osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen pyrkivä toimintatapa, jossa yhdessä kentän naapurissa asuvien kanssa olisi suunniteltu tuo kentän kokonaisuus ja tarjottu jotain ekstraa heille.

Tutustuin myös vammaispoliittiseen ohjelmaan vuosille 2009-2012. Mielestäni ohjelma on erittäin hyvä ja luotan siihen, että me päättäjät ja viranhaltijat pidämme ohjelman teemat ja periaatteet tärkeänä mieelissämme toteuttaessamme kunnalsita päätöksentekoa. Erityisesti ohjelmaan liitetyssä asiakaskyselyn tuloksena palvelujen heikkouksina pidettiin järjestelmäkeskeisyyttä sekä palvelujen hankalaa ja vaikeaa saatavuutta. Myös palveluista tiedottamista pidettiin heikkona. Tällaiset perusasiat meidän on saatava kuntoon ja aina vain tuo heikko tiedottaminen nousee esiin. Mieelstäni meidän olisi laadittava tiedottamisen strategai ja pelisäännöt siihen, miten sitä toteutetaan.

Mielenkiintoiseksi tuon valtuustonkokouksen minun osaltani tekee vielä se, että YLEtv2 tulee tekemään ohjelman uuden valtuutetun vuodesta ja he ovat valinneet kohteekseen minut. Kerronpa rehellisesti ja avoimesti, miltä kuluva vuosi uutena kaupunginvaltuutettuna on maistunut.

Mukavaa pakkasaamua!
Jaana

lauantai 12. joulukuuta 2009

Kaupunginvaltuuston kokous ma 14.12.

Kaupunginvaltuuston kokouksen esityslistalla on tarkastuslautakuntaan ja Etelä-Savon pelastuslautakuntaan uusien jäsenien nimeämisiä eron ja kuoleman vuoksi. Lenita Toivakan valtuustoaloite tilapäisten käymälöiden hankkimiseksi Kirkkopuistoon. Siirrettäviä käymälöitähän Kirkkopuistossa on ollut, mutta pysyvämpiä ratkaisuja esitetään selviteltävän keskustan saneeraussuunnitelmien yhteydessä. Varsin mielenkiintoinen on Kehitysyhtiö Naistinki OY:öön sijoitettava 1,5 milj. euron pääoma, mikä edellyttää talousarvioon lisämäärärahan. Tällä turvataan Naistingin vakavaraisuus. Esityslistan teksti ei riitä kyllä minulle perustelmaan tätä riittävästi. Selvittelenpä lisää.
Listalla on teknisen toimen investointihankkeiden lisämäärärahat ja hankkeiden väliset määrärahasiirrot, joita käsittelimme jo teknsiessä lautakunnassa ja mielestäni ne ovat perusteltuja. Jääväsin lautakunnanssa itseni käsittelystä, sillä Ihastjärven koululle siirtyy suunnitteluun määrärahoja Raviradantien koululta.
Erittäin mielenkiintoinen on myös talouden toteutumisen seurantaraportti, jonka mukaan kaupunki on tekemässä 5,8 milj. euron ylijäämäisen tuloksen. Tämä on hyvä asia, mutta rahoituksen osalta tontti- ja kiinteistöomaisuuden hankintaan liittyvät merkittävät järjestelyt aiheuttavat sen, että kaupungin lainamäärä lisääntyy noin 5 milj. euroa vuonna 2009. Myöhenmmin tehtävillä järjestelyillä vuonna 2010 tulee lainamäärä palautumaan arvioiden mukaan täysimääräisesti tilinpäätöksen 2008 tasolle (153milj.euroa). Lisäksi tässä ylijäämäisesä tuloksessa on lainan matala korkotaso ollut edesauttamassa tulostamme.
Listalla on kiinteistötoimitusmaksutaksan hyväksyminen, jota käsittelimme myöskin teknisessä lautakunnassa. Uudessa taksassa hintoja korotetaan 2-3% ja nämä koskevat lohkomisia, maanmittaustoimituksia jne.
Varmasti keskusteluttavin pykälä kokouksessa tulee olmaan Hänninkentän asemakaavamuutos. Palaan tähän uudelleen. Kiitos kaikille, joilta olen saanut kommentteja asiaan liittyen. Kommentoikaa lisää.
Nyt lähden kutsuvieraana Valman kanssa metsästysseuran jäsenemme juhlajahtiin ja tarkoituksena olisi saada jänisajo käyntiin ja ehkä saalistakin ja illalla soittelemme orkesterimme kanssa 50-vuotisjuhlissa.

torstai 10. joulukuuta 2009

Työhyvinvointi

Tänään Mikkelin esimiesasemassa olevat oli kutsuttu kehitysjohtajan organisoimaan perspektiivipäivään työhyvinvoinnista. Päällimmäisenä jäi mieleeni tästä päivästä henkilöstön kuuleminen, avoimuus, osallisuus heitä koskevia asioita päätettäessä ja pohdittaessa. Pohdimme esimiestaitoja, mutta samalla yhtä tärkeänä hyvään työilmapiiriin vaikuttaa alaistaidot. Työilmapiiri ei synny ainoastaan johtajan toimesta vaan siitä ovat vastuussa kaikki työyhteisön jäsenet. Esiin nousi myös vuorovaikutustaidot sekä tunteiden osoittaminen työyhteisössä. Aina ei tarvitse olla mukava tulla työpaikalle. Kuka nyt siihen pystyisi! Omia tunteita, omia perheasioita ja niiden viemistä työpaikalle on syytä jokaisen miettiä ja pohtia. Työpaikalla tulee muistaa perustehtävä ja toteuttaa ammatillisesti työtä asiakkaiden hyväksi. Mielestäni tuo ammatillisuus on erittäin tärkeää. Kaikkien ei tarvitse olla parhaita ystäviä keskenään työajan ulkopuolella, mutta ammatillisesti heidän tulee olla parhaita ystäviä. Lopuksi meitimme juuri toteutetun henkilöstökyselyn käsittelyä ja hyödyntämistä. Mielenkiintoinen päivä, josta riittää pohdittavaa pitkään minun tapauksessani esimiehen roolissa ja toisaalta päättäjän näkökulmasta. Ollessani kaupungintyöntekijä pääsen kyllä aika pohjamutia myöten aistimaan kaupunkimme toimia ja miten strategiset linjauksemme lähtevät elämään. Koen tämän pelkästään positiivisena päätöksentekoa ajatellen.
Huomenna palaan valtuuston kokouksen esityslistan kanssa tänne!
Jaana

Marille kommentti


Kyllä Valmakin osaa. Nuo allaolevat ystävilleni tarkoitetut piparit olivat hävinneet pari päivää sitten ja syyllinen pienten kuulustelujen ja salapoliisitöiden jälkeen oli selvä-VALMAAAA!
Valma oli pentuna sellainen viikari, että useamman kuin kerran mielessäni kävi, että nyt tuo koiruus saa lähteä. Nyt hän on mitä uljain ja rauhallisin koirarouva, joka tietää puolesta sanastakin, mitä tarkoitan.
Terveisiä Sallille!

Hankeviidakossa

Hankeviidakossa Päätöksenteossa niin seudullisesti kuin Mikkelissäkin ja yhteistyönä on monia mielenkiintoisia hankkeita. Tämän aamun Länsi-Savo uutisoi MAINIO-hankkeesta, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita lähdettäisiin järjestämään seudullisesti. Ympärillä olevat pienet kunnat epäröivät ja ihan syystäkin, sillä kovin keskeneräiseltä homma vielä vaikuttaa.Koulutuksen puolella on useita hankkeita, joissa kahdessa olen mukana. Tänään rehtorikokouksessa saamme kuulla kaupunkimme kehittämispäällikön katsauksen hankkeista. KOvasti mietin habnkekiden vaikuttavuutta, tehokkuutta ja toiminnallisuutta sekä sitä, mitä hankkeista jää "elämään". Miten hankkeissa tehty kehittämistyö näkyy toimintakulttuureissamme jatkossakin. Olen huomannut, että monet hankkeet sivuavat toisiaan ja osassa jopa mietitään samoja asioita. Äärimmäisen tärkeää olisi koordinoida hankekiden yhteistyötä.Tänään ohjelmassani on kehitysjohtaja Soiel Kuitusen vetämä perspektiivipäivä esimiehille työhyvinvoinnista. Käsittelemme henkilöstökyselyjä ja niiden merkitystä ja jatkotoimia. Lisäksi tänään menen rehtorikokoukseen, jossa tuon hankekäsittelyn lisäksi käymme läpi koulutuksen käyttösuunnitelmaa tulevalle vuodelle sekä koulujen rakentamis/saneerauskuvioita. Illalla aion jälleen piipahtaa jumppaan.Mukavaa päivää! Jouluaattoon 14 yötä!Jaana

maanantai 7. joulukuuta 2009

Valma-koirani


Valma-koirani nappasi sulan kelin ykkösen, voitti viikonloppuna Juvan ja Mäntyharjun ajokokeet. Hän on nyt kaksoisvalio.
Tässä hän on pokaaleineen.

torstai 3. joulukuuta 2009

Joulumieltä!

Tässä tämänillan aikaansaannoksiani! Nämä sydämet ja possut lähtevät ystävilleni!

Energiayhtiöjärjestely

Kiitos kommentoijille ja vastaan teille seuraavasti: Jälleen kerran tämänpäiväisessä Länsi-Savossa oli kirjoitettu, että Mikkelin päättäjät puoltavat maakunnallista energiafuusiota. Mikkelin päättäjät eivät ole sama asia kuin muutama ryhmäpuheenjohtaja. Henkilökohtaisesti voin sanoa, että olen lehtitietojen varassa ja esityslistoilta olen yrittänyt "vakoilla" tilannetta, mutta keskustelemaan tästä en ole vielä päässyt. Mielestäni jälleen kerran törmäämme siihen toimintakulttuuriin, että asiat tiedotetaan jo ikäänkuin päätettyinä. Mitähän kuntalaiset ajattelevat saati sitten naapurikunnat, joille tämä energiayhtiöjärjestely on menossa vasta lausunnolle. Meillä on vielä paljon opittavaa tiedottamisesta ja siitä miten asioita valmistellaan. Tässä olisi yksi erittäin hyvä foorumin aihe jo vaikka heti tammikuulle. Peräänkuulutan taas niitä strategiamme keskeisiä suuntaviivoja yhteisöllisyyttä, osallisuutta, käyttäjälähtöisyyttä jne.

Itse asiassa mielestäni hyvää on se, että EON ei ole siinä enää mukana, mutta onko tämä kaikki vain "kikkailua". Siirretään rahaa pussista toiseen ja saadaan lukuja näyttämään hyvältä. Onko tässä järkeä ja mitkä ovat tämän fuusion vaikutukset pidemmällä aikavälillä? Jotenkin minusta tuntuu, että tämän kaiken maksavat kuntalaiset jatkuvasti kohoavina maksuina? Miten verkot on tarkoitus yhdistää? Miten kunnossa ja ylläpito järjestellään ja hoidetaan? Kysymyksiä piisaa. Hyvä lukijani kommentoikaapa ja tuokaa näkemyksiänne esille!

Nyt kiiruhdan nappaamaan viimeisen pellillisen pipareita pois uunista. Täällähän tuoksuu joululta!

Palataan!

keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Maaseutukaupunki Mikkeli -foorum

Tänään on klo 17.30 Kirjaston Mikkeli-salissa maaseutukaupunki Mikkeli -foorum. Olen siellä mukana panelisiten joukossa. Tarkoituksena on pohtia maaseudun identiteettiä, miten se luodaan? Etsimme keinoja kaupungin ja maaseudun väliseen yhteistyöhön ja kuulemme kuntalaisten näkemyksiä ja ajatuksia. Mielenkiintoinen ilta tulossa. Kerron huomenna lisää.

Energiayhtiövalmistelu näkyy aika voimallisena lehtien palstoilla. Tiedottaminen näyttää siltä kuin energiayhtiöfuusio olisi jo lähes tulkoon toteutettu. Nyt on kuitenkin niin, että valtuustot päättävät asiasta ja jälleen kerran kritisoin sitä tapaa, miten tässä menetellään. Me valtuutetut saamme lukea lehdestä, mitä tapahtuu milloinkin ja ikäänkuin tällä uutisoinnilla jo ajetaan koko päätös läpi. Odotan mielenkiinnolla niitä taustoja ja pitkän aikavälin sekä kokonaisuuden näkemyksiä, mitä tähän liittyy.

Hänninkentän kuvioon en ota sen enempää kantaa, sillä valitus on valitus ja kuntalaisilla on mahdollisuus niin tehdä. Hänninkenttä on ollut kaavassa puistoalueena ja hallinto-oikeuden tulkinta on, että puistoalue vaatii kaavamuutoksen, mikäli sinne rakennetaan liikuntapaikka. Toisaalta Hänninkenttä on ollut liikuntapaikkana ja siinä tarkoituksessa jo vuosikausia. Mietin usein, miten päätöksiä tulisi tehdä ettei syntyisi valituksia näin paljon kuin Mikkelissä. Toimintakulttuuri tarvinnee muutosta myös käyttäjälähtöisempään, osallistavampaan ja yhteisöllisempään suuntaan.

Tervetuloa mukaan Maasuetukaupunki Mikkeli foorumiin!
Jaana

maanantai 30. marraskuuta 2009

Huh, mitä menoa!

Minulla on ollut varsin vauhdikasta menoa viimeiset kaksi viikkoa! Varsinaisen koulutyön ohella on suunniteltu tulevaisuuden kyläkoulua Ihastjärven kylälle, orkesterillamme on ollut tiivis keikkatahti viikonloppuisin pikkujouluissa ja hirvipeijaisissa, olen viihtynyut myös ajokokeissa tuomarina ja Valman menestystä todeten. Valma-koirani nappasi lauantaina yhteislupaseurojen mestaruuden, mutta se sulan kelin ykkönen puuttuu yhä. Puput ovat olleet niin ovelia tai piilotelleet itseään niin taitavasti, että Valmalla on ollut tekemistä.

Mielenkiinnolla olen seurannut energiayhtiövalmisteluja. Onko se "kikkailua" ja näemmekö tulevaisuuteen esim. kymmenen vuoden päähän? Mitä se tarkoittaa elämässämme? Kommentoikaapa tätä energiayhtiökuviota!

Teknisen lautakunnan tiistain kokouksen asialistalla on teknisen lautakunnan talouden toteutuminen ja investointihankkeiden määrärahasiirtoja. Talouden ennuste näyttää talousarvioon verrattuna hieman positiivisempaa tulosta. Kuitenkaan 1% säästötavoitteeseen ei tulla pystymään.
Asialistalla on Pillipiiparinkujan rivitalotonttien varauksien raukeaminen ja varahnekilön nimeäminen Pirjo Mankin tilalle vammaisneuvostoon.
Tällä kertaa varsin lyhyt asialista.

Mukavaa joulunodotusta!

tiistai 24. marraskuuta 2009

Kaupunkimme menoa

Mikkelillä on positiivinen ote! Uudet yritykset ovat kiinnostuneita kaupungistamme, keskusarkisto muovaa paikkaaansa Mikkeliin, oppilaitoksemme etsivät yhteistyömuotoja koulutuskokonaisuuksien muodossa yrityksien kanssa ja keskustan kehittäminen vauhdittuu Suur-Savon investoinneilla. Hyvä näin, mutta edelleen kyseenalaistan peruspalvelujen toimivuuden ja perustehtävän. Siinä on vielä lukusiia epäkohtia, joihin meidän luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden on puututtava ja kehitettävä eteenpäin. Mielestäni on erittäin tärkeää huomioida jälleen kokonaisuus ja se, ettei yhteiskuntamme jakaudu kahtia. Miedän tulee pitää huolta kaikista asukkaistamme ja etsiä niitä hallintokuntarajoja ylittäviä toimia, joilla pystymme kokonaisuudet huomioiden tuottamaan palvelujamme kuntalaisten hyväksi. Haluan nostaa esille arvot, jotka ohjaavat toimintaamme. Kovasti olen viime aikoina pohtinut sitä, voiko ihminen olla sitä, mitä hän todellisuudessa on vai muovaako yhteiskuntamme sitä liikaa? Saako näyttää, että välillä on heikoilla ja tarvitsee tukea ja apua, voiko ihminen kertoa voivansa hyvin ilman, että se mielletään kehuskeluksi, pitääkö olla stereotypia korkeasta koulutuksesta, hyvästä työpaikasta, kauniista vaimosta/miehestä. Tässäpä muutamia kysymyksiä, joilla on merkitystä toimimisessamme. Mitä pidämme tärkeänä ja miten näämme nämä muutokset ja reagoiemme niihin? Ihmisten/kuntalaisten hyvinvointi on erittäin tärkeää huomioida ennataehkäisevästi pitkällä aikavälillä. Tässäpä aamumietteitä!
Hyvää päivän alkua!
Jaana

maanantai 16. marraskuuta 2009

Kaupunginvaltuuston kokousken jälkitunnelmia

Tämänpäiväisessä kaupunginvaltuustonkokouksessa vallitsi yksimielisyys käsiteltävistä asioista veroprosentista talousarvioon. Muutamia muutoksia talousarvioteksteihin lisättiin tai tarkennettiin. JOkaisen ryhmän puheenvuoroissa nousi esille lasten ja vanhusten hyvinvointi ja tahtotilaa nyt näiden asioiden eteenpäin viemiseksi nyt löytyy. Valtuusto keskusteli vilkkaasti Ihastjärven koulun suunnittelusta ja rakentamisesta. Valtuuston yhteinen tahtotila on, että Ihastjärven koulun hankesuunnitelma ja sen toteuttaminen toteutuu mahdollsimman pian. Tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä koulun tilat ovat huonokuntoiset ja opetussuunnitelman muaksien oeptuksen toteutuminen ei kaikkien oppiaineiden kohdalla toteudu tilojen vuoksi. Mielestäni on äärimmäisen hieno asia, että Mikkeli rakentaa uuden kyläkoulun - tulevaisuuden kyläkoulun, kylän toimintakeskuksen. Olen suunnattoman iloinen tästä akikkien mikkeliläisten maaseudun lasten ja ammattitaitoisen, työstään innostuneen henkilökunnan puolesta. Tiedossa on erittäin mielenkiintoinen projekti. Kiitos kaikille valtuutetuille tämän asian tärkeänä pitämisestä!

Kannatuspuheenvuoron käytin päivähoidon siirtymisestä opetustoimen puolelle. Alan uusimpien tutkimusten ja tulevan erityisopetusesn lainsäädännön mukaisesti päivähoito on hyvä olla opetustoimen alaisuudessa. Tällä on merkitystä lapsen kasvamis-, oppimis- ja kehittymispolun turvaamisessa joustavasti ja ennaltaehkäisevästi. Ymmärtääkseni päivähoidon hallintojhenkilöstö ei ole ajatuksen kannalla, mutta kentällä työskentelevät ovat toista mieltä. Valtakunnallisestikin tarkasteltuna hyvin monet kunnat ovat jo näin tehneet.

Kokonasiuudessaan valtuuston kokous oli mielestäni erittäin rakentava ja siitä jäi minulle hyvä tuntu. Tällä kertaa ei ollut eri ryhmittymillä politiikan teko vaan aito ymmärrys kuntalaisten tarpeista ja palveluista ja hyvä niin.

Jaana

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Kuulumisia

Onpas ollut menoa, mukavaa menoa sekä koulussa että vapaa-ajalla. Perjantai-iltana orkesterimme soitti teknisen toimen pikkujouluissa ja eilen illalla hirvipeijaisissa Ihastjärvellä. Torstaina koululamme kävi Itä-Suomen alueuutisten ja Etelä-Savon radion toimittajat. He haastattelivat meitä sikainfluenssasta. Miten toimimme, mikäli oppilaita on paljon pois, miten olemme varautuneet sikainfluenssaan jne.?Ohjhelmat tulivat ulos perjantaina ja lauantaina.

Mielenkiinnolla olen seurannut teollisuushalli ja Savcorkeskustelua. Valittajia "mollattiin" lehdistössä kovasti, mutta nyt kuitenkin näyttää siltä, että he juuri toivat kaupungillemme uuden rasitteista vapaan sopimuksen. Hyvä!
Tämän päivän Mikeklin kaupunkilehdessä Timo Hirvonen osuvasti kuvaakin tätä.

Huomisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa on paljon asioita: talousarvio 2010 ja taloussuunnitelman 2010-2013 ksittely. Lisäksi listalla on veroprosenttien käsittely, Etelä-Savon koulutuksen kuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen, Mikkelin seudun seutufoorumin johtosääntö, hallintosäännön muuttaminen, omavelkaisten takauksien myöntäminen Mikkelin toimintakeskukselle ja eläinsuojeluyhdistykselle sekä asemakaavamuutoksia. Asemakaavamuutoksia on käsitelty ja hyväksytty jo tekmisessä lautakunnassa ja ne ovat mielestäni ok. Samoin pidän erittäin tärkeänä, että toimintakeskuskelle ja eläinsuojeluyhdistykselle myönnetään takaukset heidän tärkeiden toimintojensa kehittämiseksi. Perehdyn parhaillaan tuohon talousarvioon ja keskeisin muutos, jota sinne halusin onkin jo kaupunginhallituksessa sinne muutettu. Kysymys on siis perus- ja lukio-opetuksen tuntikehyksestä, jota kaupunginhallitus korotti. Hyvä! Tänään valtuustoryhmämme kokooontuu pohtimaan listaa vielä.

Valma-koirani on upeassa ajokunnossa ja hänen nenänsä löytää puput ja selvittää noiden pitkäkorvien kulkureitit. Tuloksena tästä kuluneella viikolla saadut kaksi ykköstilaa. Kaksoisvalioarvo on yhden sulankelin ykköstuloksen päässä. Siis toivomme lumien sulavan vielä pois.

Hyvää sunnuntaipäivää ja kommentoikaahan!
Jaana

keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Mielipidekirjoitukseni Länsi-Savo-lehdessä tänään

Kaupunkimme lapset, nuoret ja ikäihmiset talousarviossamme vuonna 2010

Kannan huolta kaupunkimme lasten, nuorten ja ikäihmisten hyvinvoinnista tulevana vuonna 2010 tuoden muutamia konkreettisia näkökohtia esille, jotka tulee hoitaa kuntoon.

Talousarviossa linjataan, että "Sosiaali- ja terveystoimen tehtävänä on järjestää kaupunkilaisille riittävät ja tarkoituksenmukaiset sosiaali- ja terveyspalvelut. Sosiaali- ja terveystoimi tekee työtä kaupunkilaisten hyvinvoinnin (terveyden, turvallisen elämän, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn sekä oman elämän hallinnan) edistämiseksi. Ehkäisevä toiminta ja terveyden edistäminen ovat palvelujen suunnittelun lähtökohta. Palvelut järjestetään niin, että asiakkaat saavat tarpeen mukaiset palvelut oikea-aikaisesti. Kaupungin peruspalvelut ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen ydin." Mielestäni tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että erityistä tukea tarvitsevat lapset saavat tarvitsemansa tukipalvelut, kuten puheterapiaa ammattitaitoisen puheterapeutin ohjauksessa. Kaupunkimme toisen puheterapeutin virka on ollut auki useaan kertaan, mutta hakijoita siihen on ollut vähän. Syynä on huono palkkaus. Kaupungissamme on yli 70 lasta jonossa puheterapeutille puhepulmien vuoksi. Tämä asia on erittäin tärkeä hoitaa nyt kuntoon nostamalla puheterapeutin palkkaa tai ohjaamalla maksusitoumuksella lapsia yksityisille puheterapeuteille. Puheen ja kielen ongelmilla on merkittävä vaikutus lapsen myöhemmälle kehittymiselle, kasvamiselle ja oppimiselle sekä lapsen itsetunnolle. Ennaltaehkäisevä työ ja pulmiin puuttuminen riittävän ajoissa auttavat lasta parhaiten. Erityisopetuksen lainsäädäntö on muuttumassa ja sen huomioiminen jo tulevassa talousarviossamme on äärimmäisen tärkeää esim. tuntikehyskertoimen muodossa. Näin kaupunginhallitus on nyt esittämässäkin. Hienoa! Uusi lainsäädäntö korostaa erityistä tukea tarvitsevien lasten oppimista lähikoulussaan ja saaden sinne riittävät tukitoimet. Nuo tukitoimet ovat pieni ryhmäkoko, apuvälineet, avustaja, erityisopetukselliset opetuskäytänteet.

Ikäihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi on ryhdytty tarkastelemaan ja kehittelemään erilaisia muotoja. Yksi näistä on Seniorisentteri (ikäihmisten neuvola)Hyvinvoinnin edistämiseksi syntynyt monia hankkeita, joista keskeisin on Kaste-hanke. Kaste-hanke kehittelee myös erilaisia toimintamuotoja. Hankkeen tavoitteena on osallisuuden lisääminen, syrjäytymisen vähentäminen, hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen, palvelujen laadun, saatavuuden ja vaikuttavuuden paraneminen. Hankkeessa on 62 kuntaa ja hankerahaa vajaa miljoona euroa. Hankkeen keskeisenä toimintana on pyrkiä hallitusti vähentämään laitoshoitoa ja tukemaan kotiasumista. Etelä-Savossa laitoshoitoa saavia on 6-8% ja tavoitteena olisi saada se 2-3%. Etelä-Savossa yli 75-vuotiaista 88% asuu kotona ja tavoite olisi 91-92%. Tässäpä haastetta hankkeelle. Mielestäni liian nopea aikataulu ei sovi tähän laitoshoidon purkamiseen, varsinkin jos toiminta - ja tukimuotoja ei ole mietitty loppuun saakka. Pankarannan laitoshoidon purkaminen on nyt tästä yksi esimerkki. Lisäksi tulee muistaa, että laitoshoitoa tullaan aina tarvitsemaan. Merkittävintä tässä on nyt se, että hanke ja ikäihmistyössä olevat kartoittavat yhteistyössä konkreettisesti kokonaisuuden Mikkelin ikäihmisten tilanteesta ja heidän tarpeistaan ja näin varmaan ollaan tekemässäkin tai jo osakseen tehty. Kotona asumisen tuki vaihtelee varmasti ja se tuleekin räätälöidä jokaiselle henkilökohtaisesti ja tarkistella sitä usein. Merkittävänä ryhmänä näissä kotona asumisen muodoissa on arvokasta työtä tekevät omaishoitajat, joille tukitoimien järjestäminen on ensiarvoisen tärkeää. Myös muita asumismuotoja, kuten pienryhmäkotiasumista ja perhehoito sekä palvelukotiasumista tulee kehitellä eteenpäin. Tärkeää olisi huomioida kuntouttava näkökulma ja näissä tiimeissä tulisi olla myös fysioterapeutin ammattitaito ja näkemys sekä ohjaus. Taas jälleen näiden kaikkien uusien toimintojen tiedottamisella on suuri merkitys, jotta näitä palveluja tarvitsevat osaavat löytää ne.

Nyt on kaupunkimme päättäjillä ja viranhaltijoilla lupausten lunastamisen paikka ja konkreettisin toimin osoittaa, mitä nuo strategiamme korulauseet tarkoittavat käytännössä lasten, nuorten ja ikäihmisten elämässä, heidän arvokkaassa arjessaan.

Jaana Strandman (kesk.)
Kaupunginvaltuutettu
Rehtori
Vanhusneuvoston jäsen
Mikkeli

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Hyvää Isänpäivää!

Minulle tämä isänpäivä on haikea, sillä oma isäni nukkuu Keiteleen hautausmaalla. Setäni on toimittanut sinne puolestani kynttilän, kun en päässyt tänä viikonloppuna itse paikalle. Isänpäivän vieton tunnelmaan pääsin kuitenkin oppilaideni ja lapseni Tuomaksen kanssa perjantaina työstäessämme isälle muistamisia, joita olivat, kortti, runo, lahja (pipari). Kylläpäs kuulin hauskoja ja mukavia juttuja isistä. Toivotan kaikille isille, ukeille ja vaareille hyvää Isänpäivää!

Tässä viikonvaihteessa avautui myös uusi kauppakeskus Mikkeliin. Olen pari kertaa päässyt piipahtamaan sinne ja sanoisin, että viihdyin. Vaateliikkeitä on tullut runsaasti lisää ja samalla se tuo kilpailua. Itse tosin ostan niin harvoin vaatteita, että minun kannattamanani nuo vaateliikkeet olisivat pian konkurssissa. Jätskibaari oli aika mukava ja siihen näytti riittävän jonoa koko ajan. Pohtimaan jäin kovasti kauppakeskuksen kannattavuutta. Toivottavasti ostovoimaa riittää ja lähikunnista ihmiset suuntaavat ostosmatkansa yhä useammin Mikkeliin. Jukka Pöyry peräsi viikonvaihteen Mikkelin kaupunkilehdessä Mikke ry:n Janne Viitamiehen ja luottamushenkilöiden lupaamia 500 henkilön työpaikkoja. Paljonkohan uusia työpaikkoja mahtaa Akseliin syntyä? Jäänpä mielenkiinnolla seuraamaan tilannetta.

Mikkeli on tekemässä ylijäämäisen (3milj.euroa) tuloksen myös tänä vuonna. Tämä antaa hieman pelivaraa ensi vuoden talousarvioomme, jossa erityisen hyvä on se, että tuntikehystä perusopetuksessa nostetaan. Ylijäämä johtuu varmaankin osakseen alhaisista koroista, mutta myöskin tiukasta ja jatkuvasti seurattavana olevasta taloudenpidosta. Toki voimme kysyä myös sitä, olemmeko säästäneet jo liikaakin joistakin peruspalveluista tai tietoisesti jättäneet täyttämättä tiettyjä tehtäviä esim. puheterapeutin virka? Tätä keskustelua jatkamme ensi maanantain 16.11. valtuuston talousarviokokouksessa.

Nyt puen jumppatamineet päälleni ja liikahdan Ladylineen jumppaan. Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa!
Jaana

keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Vanhusneuvoston kokouksessa

Pääsin jälleen osallistumaan vanhusneuvoston kokoukseen, joka tällä kertaa oli Päiväkeskus Sinipirtissä. On aikamoinen kontrasti siirtyä lastenmaailmasta ikäihmisten maailmaan, mutta sepä tuokin uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia pohtia laajempia kokonaisuuksia.

Kokouksessa esiteltiin ikäneuvolan nykytilannetta ja Kaste-hanketta. Ikäneuvola, jonka uusi nimi tulee olemaan Seniorisentteri tulee Kiiskinmäen entisen apteekin tiloihin. Seniorisentteri on yli 65-vuotiaille tarkoitettu palvelupiste, jonka toimintaa kehitellään. Seniorisentterissä toimii kaksi sairaanhoitajaa tällä hetkellä. Ajatuksena on terveyspainotteisuus, myönteisyys, voimaannuttava ja ennaltaehkäisevä työ. Tarkoituskena on kartoittaa ne ikääntyvät, jotka eivät ole säännöllisen sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä ja tukea heidän selviytymistään ja hyvinvointiaan kotona. Tavoitteena on, että ikääntyvä tuntee olonsa turvalliseksi kotona ja että hänellä on tietoa siitä, mistä apua tarvittaessa saa. Seniorisentterin toimintamuotoja tulee olemaan nyt alkuvaiheessa 80 vuotta täyttäneille tarjotaan mahdollisuutta kotikäyntiin, jossa yhdessä sairaanhoitajan kanssa ikäihminen voi pohtia palvelun tarvetta, palveluista tiedottamista ja kotona asumisen tukimuotoja. Lisäksi Sentterin alaisuudessa aloitellaan omaishoitajien terveyskartoituksia, päivitetään ikäihmisten palveluopas, joka löytyy Mikkeli.fi -sivustolta. Myös ystäväpiiri-toiminta on käynnistymässä. Mielestäni tämä on aivan erinomaista ennaltaehkäisevää toimintaa ja arvostan kovasti sitä, että näitä erilaisia ikäihmisten toimintamuotoja kehitellään, sillä kymmenen kahdenkymmenen vuoden päästä meillä on suuri vanhusväestö.

Vanhus-Kaste-hanke kehittelee myös erilaisia toimintamuotoja. Hankkeen tavoitteena on osallisuuden lisääminen, syrjäytymisen vähentäminen, hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen, palvelujen laadun, saatavuuden ja vaikuttavuuden paraneminen. Hankkeessa on 62 kuntaa ja hankeraahaa vajaa miljoona euroa. Hankkeen keskeisenä toimintana on pyrkiä hallitusti vähentämään laitoshoitoa ja tukemaan kotiasumista. Myös muita asumismuotoja, kuten pienryhmäkotiasumista ja perhehoito sekä palvelukotiasumista kehitellään eteenpäin. Etelä-Savossa laitoshoitoa saavia on 6-8% ja tavoitteena olisi saada 2-3%. Etelä-Savossa yli 75-vuotiaista 88% asuu kotona ja tavoitte olsii 91-92%. Tässäpä haastetta hankkeelle. Mielestäni liian nopea aikatalu ei sovi tähän laitoshoidon purkamiseen, varsinkin jos toiminta - ja tukimuotoja ei ole mietitty loppuun saakka. Pankarannan laitoshoidon purkaminen on nyt tästä yksi esimerkki. Lisäksi tulee muistaa, että laitoshoitoa tullaan aina tarvitsemaan. Merkittävintä tässä on nyt se, että hanke ja ikäihmistyössä olevat kartoittavat yhteistyössä konkreettisesti kokonaisuuden Mikkelin ikäihmisten tilanteesta ja heidän tarpeistaan ja näin varmaan ollaan tekemässäkin tai jo osakseen tehty. Kotona asumisen tuki vaihtelee varmasti ja se tuleekin räätälöidä jokaiselle henkilökohaisesti ja tarkistella sitä usein. Tärkeää olisi myös huomioida kuntouttava näkökulma ja näissä tiimeissä tulisi olla myös fysioterapeutin ammattitaito ja näkemys sekä ohjaus. Nyt jälleen tiedottamisella on suuri merkitys.

Itselleni virisi monta ajatusta tuon kokouksen aikana esim. Ihastjärven koulun suunnittelussa olemme jo ideoineet ikäihmisten näkökulman, mutta vielä sen työstäminen eteenpäin on erittäin mielenkiintoista ja KASTe-hankevetäjäkin innostui asiasta. Miten koulu voisi toimia kylällä koko kylän toimintakeskuksena ja tarjota näin monia mahdollisuuksia ja toimintojen järkevöittämistä kokonaisuuden huomioiden, joka usein on myös taloudellistakin.

Jaana

keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Talousarviokuulumisia

Lomani oli rentouttava ja arksien aherruksen pariin on palattu. Se palaaminen on mielekästä, kun loma on tuntunut lomalta.

Kaupunginhallitus on käsitellyt pari päivää kaupunginjohtajan esitystä talousarvioksi vuodelle 2010 ja suunnittelukaudelle 2010-2013. Veroprosentin nostosta on käyty lehtien palstoilla kovaa keskustelua ja vertailtu koko Etelä-Savon kuntien tilanteita. Edelleen mielipiteeni on se, ettei Mikkelin pidä nostaa veroprosenttiaan. Kiinteistöveroprosenttien nosto voisi olla kyllä paikallaan, mikäli näyttää siltä, että talousarvio ei meinaa pysyä raamissaan. Olen keskittynyt talousarviossa erityisesti tutkailemaan lasten ja nuorten tilannetta ja lapsivaikutusten arviomista. Olen opetuslautakunnan esityksen kannalla perusopetuksen ja lukio-opetuksen tuntikehyskertoimen nostosta. Kaupunginjohtajan esitys on tuntikehykseksi 1,53. Kaupunkimme koulutuksen tulosalue on joutunut vime vuosina todella säästötoimien kohteeksi niin opetuksellisesti kuin rakenteellisestikin. Toki on ymmärrettävää, että pienenevillä oppilasmäärillä jotakin tuleekin tehdä ja koko ajan pohtia toiminnan järkevyyttä kokonaisuuden kannalta. Tuntikehys on suoraan verrannollinen opetuksen laatuun ja tasoon. Tuntikehyskerroin on ollut muutama vuosi takaperin 1,61, kun se nyt on ollut 1,51 ja 1,52 perusopetuksen puolella. Opetuslautakunnan esitys on korottaa sitä 1,55. 0,01 korotus vastaa noin 50 tuntia. Perusteita tuntikehyskertoimen nostolle löytyy myös jo eduskunnassa käsittelyssä olevasta lakimuutoksesta, joka koskettaa erityisopetusta. Jatkossa erityistä tukea tarvitsevat oppijat oppivat oman asuinalueensa lähikoulussa, johon tukitoimet, kuten oppilasryhmän pienentäminen, apuvälineet, erityisopetukselliset käytänteet tulee järjestää. Mielestäni 25-33 oppilaan luokat ovat aivan liian suuria ajatellen lapsen yksilöllistä oppimista, kasvamista ja kehittymistä. Mielestäni juuri tämä on parasta ennaltaehkäisevää toimintaa lapsille ja nuorille.

Toinen asia, mitsa olen koko ajan kantanut huolta on puheterapia ja toimintaterapiapalvelut. Kaupunkimme toista puheterapeutin virkaa ei ole saatu täytettyä, koska viran palkka ei ole kilapilukykyinen muihin kaupunkeihin verrattuna. Tällä hetkellä on 70 lasta jonossa ja juuri nämä kielen ja puheen pulmat ovta niitä, joihin pitäisi mahdollismaman varhaisessa vaiheessa puuttua. Niillä on suora yhteys lapsen myöhemmälle kehittymsielle, myös itsetunnollisesti.

Raviradantien koulutila kiinteistöllisesti tulee selvitellä uudelleen, sillä sieltä on löytynyt homekasvustoa. Myöskin oma kouluni eli Ihastjärven koulu on todella tukalassa tilanteessa sisäilma-, lämpötila ja korjausongelmien vuoksi sekä puutteellisten sosiaalisten tilojen ja opetussuunnitelman toteuttamiseen soveltumattomien tilojen vuoksi. Terveysviranomaisten työpaikkakäynti lausuntoineen kertoo, että uusien tilojen rakentamista on kiirehdittävä.

Seuraavaksi aion tutkia talousarviota vanhusväestön näkökulmasta. Kaupunginhallitus jatkaa talousarviokäsittelyään ensi maanantaina ja tiistaina ja valtuusto sitten 16.11. Talousarvio on nähtävissä kokonaisuudessaan kaupunginhallituksen kokouspöytäkirjan 26.10. liitteenä. Perehtykääpä ka kommentoikaapa tänne.

Yst.terv. Jaana

Nyt jumppatamineet ylle ja matkaan kohti Ihastjärveä, jossa kuntoliikkujien sekaryhmä odottelee. Taidetaanpa laittaa tänään vipinää kinttuun! Sieltä nopsasti suihkuun ja orkesterimme kanssa soittopuuhiin Honkalinnaan. Mukava iltapuhde siis tiedossa.

torstai 22. lokakuuta 2009

Lomatervehdys

Olen viettänyt syyslomaani täällä mökilläni jälleen ja olen ollut uutispimennossa myös. Avasin koneeni juuri ja puran sähköpostiliikennettä ja huomasinpa, että anonyymikommentoija oli kysynyt mielipidettäni päiväkotiasiaan. Vastaanpa nyt samantien: päiväkotiselvitys on kaupungissamme tehty ja tuolla uuden päiväkodin rakentamisella päästään pois väliaikaisista esim. kerrostalohin sijoitetuista päivähoitoratkaisuista. Se on hyvä asia. Kannatan pieniä yksiköitä, sillä niissä mielestäni toteutuu yhteisöllisyys, turvallisuus, yksilöllisyys ja kodinomaisuus. Kaikki niin lapset kuin aikuisetkin tuntevat toisensa. Pieni yksikkö on helposti hallittavissa ja näppärä monissa toiminnoissaan. Lapsi tarvitsee oppiakseen, kasvaakseen ja kehittyäkseen juuri näitä edellä mainitsemiani asioita. Lisäksi hyvin merkittävä lapsen toimintaympäristössä on luonto ja sen tuomat mahdollisuudet ja hyödynnettävyys. Mietin kovasti sitä löytyykö uudesta keskusta-alueelle sijoitettavasta päiväkodista näitä elementtejä? Onko se lapsen näköinen ja kokoinen? Toki tätä asiaa pohditaan ja kaupunkistrategiamme mukaisesti lapsivaikutukset arvioidaan ja huomioidaan.Tuota lapsivaikutusten arviointia suoritan itse oman lapseni Tuomaksen kautta. Käymme usein lautakunnan tai valtuuston asialistaa yhdessä läpi ja selitän hänelle hänen kielellään päätettäviä asioita. Hän on todella kiinnostunut ja palaa usein niihin kaupungilla liikkuessamme. Viimeisin häneltä tullut kommentti oli Graanin liikekeskuksen kattopaikoitukseen ajaminen. "Miksi tämä on tehty näin kauniille rannalle?" Mielestäni Tuomas osui naulan kantaan-on tietynlainen valinta rakentaa Saimaan rantaan parkkipaikka tai liikekeskus.Toivon, että lastenparlamentti ja nuorisovaltuusto ryhtyvät toimimaan aktiivisesti kotikaupunkimme lapsi- ja nuorisoasioiden esiintuomiseksi. Heillä voisi olla myös valtuutetuista kummi, joka työstäisi yhdessä heidän kanssaan päätettäviä asioita.Nyt saunaan ja unten maille. Huomenna jatkuu hirvenmetsästys ja vasoja etsitään...
Mukavaa ja rentouttavaa lomamenoa!
Jaana
Jaana

tiistai 13. lokakuuta 2009

Teknisen lautakunnan kokouksen päätökset

Lautakunta hyväksyi asialistalla olleet asiat esittelijän ehdotuksien mukaisesti. Jätehuoltomääräyksiin tehtiin muutama muutos ja jätehuoltomääräys astuu voimaan 1.1.2010. Käyttämässäni puheenvuorossa korostin omakotialueilla jätekimppajärjestelyjä useiden talouksien yhteisenä esim. biojätteiden lisäksi voisi muodostaa metalli- ja lasikimpan. Myöskin määräyksien hyvä informoiminen kuntalaisille on tärkeää. Näin vältytään monilta harmeilta ja valituksilta.

Kaavoitus tekee mielestäni tällä hetkellä merkittävää työtä kaavoittaessaan nyt tiuhaan tahtiin alueita. Suunnittelu on kaupunkimme kokonaiskuvan kannalta äärimmäisen tärkeää. Saimme Kalevankankaan kaavasta hyvän esityksen ja se vaikuttaa hyvältä. Kannattaa tutustua.

Leimikoiden tarjouspyyntökilpailusta lautakunta hyväksyi Stora Enson ja Versowoodin tekemät tarjoukset. Puuta myydään 3909kuutiota pystykaupalla ja kaupunki saa niistä noin 168000euroa.

Seuraava teknisen lautakunnan kokous on vasta marraskuun puolessa välissä. Jään odottamaan mielenkiinnolla ensi vuoden budjetin valmistelua. Henkilökohtaisesti sanottuna en ole veroprosentin korottamisen kannalla. Mielestäni tästä kaupungista löytyy vielä toimintojen järkevöitämistä,joilla on mahdollista saada aikaan säästöjä. Tällaista on mm. palvelujen toteuttaminen yli hallintokuntarajojen. Tätä ei ole mielestäni vielä riittävästi yhtenäistetty kokonaisuus huomioiden. Tämä vaatii uudenlaista asennoitumista viranhaltijoilta.

Palataan!
YSt.terv. Jaana

maanantai 12. lokakuuta 2009

Teknisen lautakunnan kokous ti 13.10.2009

Teknisen lautakunnan asialistalla huomisessa kokouksessa ovat seuraavat asiat:

Teknisen lautakunnan lausunto Metsäsairila Oy:n ehdotuksesta uusista Mikkelin seudun kuntakohtaisista jätehuoltomääräyksistä
6 / 197 §
Hakkuusopimuksen korjuuajan jatkaminen
7 / 198 §
Puutavaraleimikoiden myynti
8 / 199 §
Teknisen toimen investointihankkeiden väliset määrärahasiirrot
9 / 200 §
Mikkelin kaupungin 3. kaupunginosan Kalevankankaan korttelia 29 ja katu-, pysäköinti- ja puistoalueita, 21. kaupunginosan Siekkilän puisto- ja vesialueita, 20. kaupunginosan Tuskun liikenne-, puisto- ja katualueita sekä osia tiloista RN:ot 1:12, 1:6, 1:14, 2:8, 3:2 ja 3:5 sekä kaupunginosien välisen rajan siirtoa koskeva asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotus / Kalevankankaan kaava

Jätehuoltomääräyksissä on useita muuttuneita kohtia ja ne on jokaisen syytä lukea läpi. Yhä enemmän kiinnitetään huomiota jätteen hyödyntämiseen. Tutustukaapa! Minä henkilökohtaisesti pääsen tekemään mm. jätekatoksen, joka on oltava uusien määräyksien mukaan jäteastioiden suojana.

Kalevankankaan kaava on mielestäni hyvä ja perusteltu. Leimikoiden myynnistä päätösesitys annetaan kokouksessa. Investointihankkeiden väliset määrärahasiirrot ovat ok sekä hakkuusopimuksen korjuuajan jatkaminen.

Toivon kuulevani kokouksessa myös tulevan vuoden investointiosan kaupunginhallituksen käsittelystä sekä muista päätökseen tulevista asioista.

Kommentoikaapa, mikäli jollakin on teknsien lautakunnan listaan jotain huomauttamista ja näkökohtia.
Yst.terv. Jaana

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Mikkelin Kaupunkilehdessä ollut juttuni

Maaseutukaupunkimme Mikkeli

On erinomaisen hienoa, että Mikkelin keskusta-alueella on monia suunnitelmia ja toteutettavia hankkeita. Toivotaan, että niitä toivottuja työpaikkoja nyt ilmaantuu ja uusia asukkaita muuttaa kaupunkiin. Mutta Mikkelin kehittäminen on muutakin kuin keskusta-alueen kehittämistä. Maaseutukaupunki Mikkeli on myös maaseututaajamien Anttolan ja Haukivuoren sekä kylien kehittämistä.
Kaupunkimme uuden strategian mukaisesti Mikkeli haluaa olla vireä ja elinvoimainen maaseutukaupunki. Tämä tarkoittaa kylien ja maaseututaajamien kaavoittamisen tehostamista, teiden kunnossapitoa, vesiosuuskuntien tukemista, elämisen mahdollisuuksien turvaamista sekä peruspalvelujen saatavuutta maaseudulla. Yksi merkittävimmistä peruspalveluista on koulu, kyläkoulu. Kyläkoulut ovat kylien sydämiä, jotka yhdistävät oivasti kaupungin strategian mukaisia keskeisiä menestystekijöitä ja tavoitteita yhdessä kyläyhteisön kanssa aktiivisesti toimien. Kylät ja maaseututaajamat ovat luova osa maaseutukaupunki Mikkeliä, joissa yhteisöllisyys, osallisuus, käyttäjälähtöisyys sekä oman toiminnan läpinäkyvyys ovat keskeisiä elementtejä. Monet haluavat muuttaa Mikkeliin juuri sen maaseutuläheisyyden vuoksi.
Toivon, että kaupunkimme päättäjillä on tahtotilaa toimia konkreettisin toimin strategiamme mukaisesti myös maaseudun hyväksi.
Tämän parempoo palavelua et sua muuvalta!

Jaana Strandman
kaupunginvaltuutettu
teknisen lautakunnan jäsen

perjantai 9. lokakuuta 2009

Kuulumisia

Tervehdys täältä mökiltäni. Olen jälleen tullut tänne jo valmiiksi huomenaamun hirvijahtia varten. Langat on tarkastettu ja kaikki ovat nyt ehjänä. Aamulla ihmetellään sitten yöllistä hirviliikennettä.

Eilen osallistuin viranhaltijana/rehtorina perspektiivipäivään, jossa esimiehinä pohdimme kaupunkistrategiaamme ja sen "jalkauttamista" työyksiköihin. Hyvä työnantaja, osaava, motivoitunut ja innostunut henkilöstö jne. olivat näkökohtia, joita lähestyimme kehitysjohtaja Soile Kuitusen johdolla. Mielenkiintoista oli olla mukana työstämässä tätä tästä näkökulmasta. Monet kokivat strategiamme tuoreeksi, uudentyyppiseksi ja innostavaksikin. LIsäksi pohdimme varhaisen välittämisen mallia, joka on otettu käyttöön ja tullaan ottamaan käyttöön kaupunkiorganisaatiossamme. Tämä malli keskittyy siis työhyvinvointiin ja sen ennaltaehkäisevään toimintaan. Päivän anti oli mielestäni hyvä ja perspektiivipäivät jatkuvat joulukuussa. Silloin pohdimme kehityskeskusteluiden merkitystä ja kehitettävyyttä strategiamme näkökulmasta. Mielestäni kehitysjohtaja on tuonut uusia foorumeita toimintakulttuuriin ja ne selvästikin innostavat. Esimiestyö on erittäin tärkeässä roolissa kaupunkimme kehittymisessä. Korostaisin kovasti yhä edelleen kokonasivaltaisuutta ja yi hallintokuntarajojen tehtävää yhetistyötä. USkon, että siitä toimintakuviosta on löydettävissä vielä järkevöittämistä ja uusia toimintamuotoja, joilla kenties säästöjäkin saadaan aikaan.

Illan vietin työporukkamme kanssa Mikkelin teatterissa nautiskellen punaisten kukkien puutarha-esityksestä. Se kertoi Mikkelin historiasta ja oli mieelstäni oikein onnistunut! Tervemenoa teatteriin!

Ihmetystä edelleen herättää ja poliittista uskottavuus on kovilla maan johtavien poliitikoiden sähläyksissä. Toki medialla on oma osuutensa. Täytyy sanoa, että kyllä pääministerillä täytyy olla aika kovat "hermot" moisessa pyörityksessä. Joku olisi jo eronnut! Mitähän vielä paljastuukaan?

Aurinkoista viikonloppua!

Terveisin Jaana

tiistai 6. lokakuuta 2009

Vanhusneuvostossa

Eilinen valtuustonkokous oli todella lyhyt. Tosin asioitakaan ei ollut kuin kaksi ja ne hyväksyttiin esityksien mukaisesti. Ennen valtuuston kokousta pohdittiin valtuustoseminaarissa kaupunkimme tulevan vuoden talousarvion haasteita ja niistä lisää sitten, kun kaupunginjohtaja tuo oman esityksensä virallisesti julkisuuteen ja keskusteluun. Haastavalta näyttää, niinkuin arvata saattaa.

Tänään minulla oli ilo ollamukana vanhusneuvoston kokouksessa teknisen lautakunnan jäsenen ominaisuudessa. Kokouspaikaksi oli valittu Pappilanpuston palvelutalo, johon samalla tutustuimme. Perehdyimme palvelutalon asumismuotoon ja kuulimme kuulumiset.

Kokouksessa lautakuntien jäsenet toivat terveiset lautakunnistaan (sos.terv.- tekninen- ja kulttuuri- ja nuorisolautakunta). Loimme katsauksen omaishoidon strategiatyöryhmän nykyvaiheeseen ja kuulimme puhaanjohtajan terveiset Mikkelin seudun Dementiayhdistyksen juhlaseminaarista. Vanhustyönstrategia työ on käynnistynyt. Myöskin tuleva vanhuspalvelulaki tulee tuomaan lisähaasteita.

Ikääntyvän vanhusväestön lisääntyminen tuo kunnille haasteita tulevaisuudessa ja mielestäni ne kunnat, jotka nyt pystyvät luomaan sellaisia rakenteita kokonaisuudet huomioiden ovat vahvoilla. Kunnilla on hyvin erilaisia lähtökohtia vanhustenhuollolle. Väestönikääntyminen ja kunnallishallinnon muutosten tuoma problematiikka ei ole helppo yhtälö. Mikkelissä on lähdetty siitä, että mahdollismman paljon tuetaan vanhusten asumista omassa kodissaan ja vanhusten toimintakyvyn ylläpitämistä hyvänä. Tämä edellyttää kaupunkimme strategian mukaista yhteisöllisyyttä. Merkittävää työtä tekevät omaishoitajat ja heidän tukemisensa on huomioitava erityisesti. Tuo tukeminen voi olla esim. informaatiota eri mahdollisuuksista. Mielestäni ensiarvoisen tärkeää olisi kannustaa ja luoda positiivisia ja uusia, luovia toimintamuotoja esim. vanhusten viriketoimintaan. Monet vanhukset kaipaavat ihan keskustelukumppania edes pieneksi hetkeksi viikossa. Olisiko mahdollista saada Mikkelissä ja mikkeliläisissä sellainen "draivi" päälle, että yhteisesti ja yhteisöllisesti kantaisimme huolta toisistamme ja erityisesti lapsistamme ja vanhuksistamme. Onko meidän mahdllista kehitellä sellaisia palvelumalleja esim. teknologiaa, jolla pääsemme taloudelliseti laadukkaaseen vanhustenhuoltoon? Mielestäni on ja lähtökohtana sille on yhteistyö yli hallintokuntien kokonaisuudet huomioiden ja positiivisesti kannustaen. Muutamia kokeilemisen arvoisia voisivat olla seniori-juniori -työskentely, omaishoitokeskus.

Nyt törmää kaupunkimme toiminnoissa siihen, että monet hankkeet, neuvostot, yhdistykset jne. miettivät niitä samoja asioita, mutta kokonaisuuden huomioiminen ja informaation jakaminen vielä ontuu. Erittäin merkittävää on se, että nyt tapahtuu ja on tekemisen meininkiä. Hyvien käytänteiden ja mallien toteuttaminen käytännössä ja niiden pysyviksi saattaminen on se haastava vaihe, mutta eiköhän niihinkin tahtotilaa löydy. Ja mielestäni mielenkiintosta tässä on se, että kaikkeen ei tarvita lisärahoitusta.

Olen iloinen siitä, että voin tarkastella kaupunkimme tilaa ja toimintoja koko ihmisen elämänkaaren näkökulmista ja juuri niistä, mistä olen todella kantanut huolta eli lapsista ja vanhuksista.

YSt.terv. Jaana

maanantai 5. lokakuuta 2009

Valtuusto ma 5.10.

Maanantain valtuustonkokouksessa on pöytäkirjantarkastus- ja kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden lisäksi vain kaksi asiaa:
muodostettavan tontin vuokraaminen TeliaSonera Finland Oyj:lle matkapuhelintukiasemaa varten. Tuo tontti sijaitsee Tupalassa. Ainut asia, mitä jäin tuossa miettimään oli vuokrasumma 30vuotta ja 3200e?
Toisena asiana kokouksessa on tiedoksi saatettu Etelä-Savon Energian osavuosikatsaus.

Maanantaina ennen valtuustokokousta on valtuustoseminaari, jossa aiheena on kaupungin talouden tilannekatsaus toimialoittain sekä tulevan vuoden talousarvion pohdintaa. Talous tulee tiukkenemaan ja siitä merkkejä on. Nyt toteutamme tuota 1%säästötavoitetta tänä vuonna. Nähtäväksi jää riittääkö se ja mitkä ovat ensi vuoden haasteet. Verotulot joka tapauksessa tulevat tippumaan ja silloin se tarkoittaa sitä, että jostakin on löydyttävä lisää tuloja tai menoja on karsittava. Vaikea yhtälö, mutta uskon, että organisaation kokonaisuuden hahmottamisella ja toimintojen hyvällä organisoinnilla on löydettävissä säästöjä. Mutta näin ei voi aina jatkua. Olemme strategiassamme halunneet vahvasti korostaa palvelua ja sen menestystekijän eteen täytyy olla konkreettisia toimia. Jäänpä mielenkiinnolla odottamaan tuota seminaaria.

Hirviseurueessamme on 7 hirveä ammuttu ja yhdeksän on vielä jäljellä. Mutta kyllä on hirviäkin. Rentouttavaa puuhaa työn vastapainoksi. Ja nyt aamutoimille ja kohti koulutyötä.
Jaana

keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Mielenkiintoista...

Teknisessä lautakunnassa edettiin esityslistan mukaisesti hyväksyen esittelijän eli teknisen johtajan esitykset. Erittäin hyvää keskustelua käytiin tonttiasioista ja katujen kunnossapidosta. Kaupungin ensi vuoden talousarvio näyttää todella tiukalta ja karsimisia investoinneistakin varmasti joudutaan tekemään. Ensi viikon maanantaina valtuutetuilla on valtuustoseminaari, jossa käsitellään nimenomaan tämän vuoden talouden toteutumista ja vuoden 2010 talousarviota.

Eduskunnassa on meneillään erittäin mielenkiintoinen keskustelu vaalirahasotkuista. Seurasin istuntoa tänään televisiosta ja keskustelu kävi välillä kiivaanakin. Huomenna homma jatkuu ja äänestyksiä on tulossa. Pääministerin eroa on vaadittu ja nähtäväksi, miten käy. Tosiasia on se, että tällaiset vaalirahajupakat syövät päätöksenteon uskottavuutta. Tätä on mielenkiintoista seurata myös siltä kannalta, millaisia vaikutuksia tällä on kuntatasolle. Kertoilkaapa näkemyksiänne tähän asiaan.

Tervetuloa huomenna torstaina 1.10. omaishoidon keskustelufoorumiin kirjastoon Mikkeli-saliin klo 17.30 alkaen. Aihe on erittäin tärkeä ja erinomaista on se, että se on valittu foorumi aiheeksi.

Jaana

sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Tekninen lautakunta 29.9.2009

Teknisen lautakunnan esityslistalla on tulevana tiistaina liuta katusuunnitelmaehdotuksia, jotka ovat tärkeitä. Katujen kunnossapitoon tulee jatkossakin kiinnittää suurta huomiota. Listalla on liikenneväylien ja jalkakäytävien talvikunnossapito ja niihin liittyvät tilapäiset pysäköintikielloyt talviajaksi. Näihin toivoisin kommentteja, sillä asialistalla on liuta väyliä jne. joita ei aiota pitää kunnossa talven aikana. Lisäksi listalla on omakotitalotonttien varauksia Rokkala/Savisilta ja Rantakylä/Vuolinko alueilla. Viikonvaihteen Mikkelin kaupunkilehdessä oli iso mainos "rakenna omakotitalo Mikkeliin". Hyvä! Toivottavasti rakentaminen vauhdittuu taas ja kaupungin laadukkaille omakotitonteille nousee uusia taloja. Mielenkiinnolla olen seurannut Luoteis-Tupalan asuinalueen muuttumista, kun toinen toistaan upeampia puutaloja nousee kuin sieniä sateella. Hyvällä suunnittelulla ja kokonaisuudella on suuri merkitys asukkaiden viihtyisyyteen.

Asialistalla on teknisen lautakunnan jäsenen nimeäminen uuteen jätevedenpuhdistamohankeeseen. Tärkeä asia listalla on myöskin Otavan Ronkaharjun tasoristeyksen poisto. Lisäksi hankkeeseen liittyy rataosuuden perusparannusta. Kaupungin osuus hankkeesta on 700000e ja se ajoittuu vuodelle 2010.

Tässäpä asialista lyhykäisyydessään ja tutkin ja perehdyn siihen vielä huomenna lisää.
Hyvää alkavaa viikkoa!
Jaana

torstai 24. syyskuuta 2009

Vuoropuhelua kommentoijien kanssa

Hei!
Kiitos samoin värikästä syksyä teille lukijani! Noista omista intresseistäni voisin sanoa sen verran, että minulla niitä ei ole. Tärkein toimintani ajatus on oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja avoimuus päätöksenteossa ja se, että me luottamushenkilöt mietimme kaupunkimme asioita kokonaisvaltaisesti huomioiden erityisesti lapsivaikutukset. Myöskin kaupungin edun merkitys on tärkeä. Luottamushenkilönä tärkein asiani on nähdä kuntalaisen paras ja käsitellä kaupungin varoja ja omaisuutta niinkuin ne olisivat omiani. Olisinko ostanut yksityishenkilönä tyhjän teollisuushallin tai olisinko vuokrannut maani sadaksi vuodeksi. En olisi näin tehnyt. Toki mittakaava on yksityishenkilön ja kaupungin suhteen aivan erilainen, mutta näin pyrin ajattelemaan ja se on auttanut minua monissa päätöksissä. Edelleen kuulutan arvopohdiskelua päätöksentekoon. Mitä pidämme tässä kaupungissa arvokkaana, mitä haluamme säilyttää, kehittää ja miksi? Mietin myös sitä, milalinen merkitys eri puolueiden johtohenkilöillä on muiden mielipiteeseen. Jokasien luottamushenkilön/päättäjän tulisi rohkeasti miettiä oma näkökulmansa ja mielipiteensä ja tuoda se reilusti julki. Mitkä ovatkaan olleet vaalilupaukset ja miten niitä on ryhdytty toteuttamaan?

Kylläpäs tämä Keskustan vaalirahajupakka paisuu nyt taas paisumistaan. Jatkuvasti tulee ilmi uusia argumentteja. Tässä kärsii koko päätöksenteon uskottavuus.
Kertoilkaapa ajatuksianne!

Huomenna illalla suuntaan mökilleni ja lauantaiaamuna alkaa kauan odotettu hirvijahti, johon olen valmistautunut ampumarataharjoittelulla, passipaikkojen raivauksella ja lankojen vetämisellä.

Palataan taas!
Jaana

keskiviikko 23. syyskuuta 2009

Tämän illan kuulumisia Ihastjärveltä!

Tänä iltana oli erittäin loistava tilaisuus koulullani Ihastjärvellä! Ihastjärven kyläyhdistys oli kutsunut kaikki Mikkelin päättäjät ja viranhaltijat Ihastjärven koululle kylän ja koulun infotilaisuuteen. Matka taittui yhteiskuljetuksena linja-autolla ja perillä odotti oppilaiden esitys lauluineen, ruokailu ja tilannekatsaus kyläkoulumme ja kylän tämänhetkiseen tilaan. Paikalla päättäjistä/luottamushenkilöistä olivat Pirkko Valtola, Marita Hokkanen, Jyrki Manninen, Erkki Paasonen, Juha Kontinen, Pekka Auvinen, Ulla Haponen ja viranhaltijoista kiinteistöjohtaja Riitta Väänänen. Noin puolet kutsutuista oli ilmoittanut esteestään, mutta toinen puoli luottamushenkilöistä ei ollut ilmoittanut mitään. Kiitos paljon mukanaolleille ja toivottavasti kylän ja koulun tahtotila näkyi uuden koulun saamiseksi kylälle. Tämähän olisi erinomaista mainetta ja vetovoimainen tekijä kaupungillemme. Strategiamme mukainen maaseudun vireänä pitäminen ja kehittäminen ovat keskeisiä tavoitteita ja mielestäni parhaiten siihen tavoitteeseen päästään tukemalla aktiivisia, innokkaita kyliä ja heidän koulujaan. Oppilasmäärä Ihastjärvellä pyörii 50-60 tietämissä ja kylän aktiivinen tonttimarkkinointi tuottaa tulosta. Hyvä Ihastjärvi! Koulun tilat ovat huonokuntoiset ja opetussuunnitelman mukainen opetus ei toteudu teknisten töiden ja liikunnan osalta. Lisäksi luokissa on ongelmia sisäilmassa ja lämpötiloissa.

Koulu kasvattaa toiminta-ajatuksensa mukaisesti elämäniloisia lapsia ja nuoria. Lisää tietoa löydät sivulta www.ihastjärvi.fi ja koulun blogista http://ihastjarvi.vuodatus.net sekä makami.ning.com. Käykäähän tutustumassa.
No tässäpä oli nyt Ihastjärveä, mutta aivan samalla tiedän, että maaseutukaupunki Mikkeli näkyy myös muilla kylillä ja arvostan tätä näkemystä kovasti.
Yst.terv. Jaana

maanantai 21. syyskuuta 2009

Anonyymikommentoijille!

Kiitos kommenteista, vaikka niitä voi tulkita monella tapaa. Mutta vastaanpa nyt niihin näin: Valtuuston kokous 6.9. oli Mikkelin historian ehkä yksi merkittävimmistä kokouksista. Uutena valtuutettuna olen päässyt todella mittavien asioiden käisttelyyn mukaan ajatellen Mikkelimme tulevaisuutta. Mielestäni nyt täytyy nähdä pidemmälle kuin parin vuoden päähän. Millaisia vaikutuksia päätöksillämme on kymmenien vuosien päästä ja tuleville sukupolville? Tärkeää on nähdä päätökset myös kokonaisuutena ja arvioida niiden vaikutuksia niin lapsiin kuin vanhuksiinkin. Avaanpa hieman vielä tuota kyseistä valtuuston kokousta ja siihen valmistautumista omasta näkökulmastani. Kokonaisuudessaan valtuutetut eivät saaneet riittävästi tietoa päätettävistä asioista. Kaupunginjohtaja kiersi eri ryhmäkokouksissa infoamassa lisää, mutta mielestäni info tuli myöhässä ajatellen, että joillakin ryhmillä ryhmäkokous oli juuri ennen kokousta. Tämän toimintakulttuurin on muututtava ja kaikki informaatio päätöksenteon tueksi on saatava jo esityslistan mukana. Olin useaan kertaan sähköpostitse yhteydessä kaupunginjohtajaan tuon viikonlopun aikana ja esitin hänelle näkemyksiäni niin hallikaupasta, satamatontista kuin pikkutorista ja porttirakennuksistakin. Mutta esim.valtuustosalissa tuli vasta ilmi, että kyseinen halli on tällä hetkellä tyhjä. Lisäksi useat yksityishenkilöt ottivat minuun yhteyttä puhelimitse ja kertoivat näkemyksistään sekä puolesta että vastaan. Tuo kokous oli minulle hankala, sillä perusteluita ja näkökulmia oli niin paljon ja niitä kaikkia en ollut kerennyt prosessoida. Muistettava tässä päätöksessä on, että kauppa sisälsi ehdot. Nähtäväksi jää toteutuvatko nuo ehdot. Epäilen? No joka tapauksessa meille valtuutetuille painotettiin sitä, kuinka Mikkeli tarvitsee hallitilaa ja samaan aikaan informoitiin myös aurinkokennofirman tulosta Mikkeliin. En tiedä, oliko tuo todella todellista? Joka tapauksessa esityslistan mukaiset päätösehdotukset hyväksyttiin lähes esityksien mukaisesti ja niiden mukaan nyt sitten eletään. Ne tulivat äänestyksien kautta ja olin äänestämässä näiden asioiden pöydälle/uudelleen valmistelun laittoa. Näin ei kuitenkaan valtuuston enemmistön mielestä ollut viisainta menetellä. Mielestäni kaupunginjohtajalla on aikamoiset valtuudet, mutta samalla myös valtavat haasteet viedä tätä nyt eteenpäin. Täytyykin selvittää, mitä asialle nyt kuuluu?

Tämä luottamushenkilön työ on yllättänyt minut itsenikin sen äärimmäisen kiinnostavuuden vuoksi, mutta se vaatii aikaa ja perehtymistä ja siksi äitinä, luokanopettajana ja rehtorina ei aivan kaikkea ehdi selvittämään. Toki kaupungintyöntekijänä olen aika hyvin perillä monista asioista, jotka tulevat jo työni kautta tutuksi. Lisäksi näkemykseni ja ajatukseni monista asioista ovat hieman erilaisia kuin esim. valtuustoryhmämme jäsenten näkemykset. Niin oli näissäkin kyseisissä päätöksissä. Minulla on vielä opettelemista näissä kiemuroissa, sillä tarkoin tulee koko ajan pohtia sitä, missä vaiheessa muodostaa mielipiteensä mistäkin asiasta ja ketä kuuntelee. Useilla on omia intressejä asioiden suhteen. Joka tapauksessa lähtökohtani on oikeudenmukainen, rehellinen ja kaupungin edun mukainen päätöksenteko jatkossakin. Toivottavasti vastasin kommentteihinne?
Hyvää alkavaa viikkoa!
Jaana

lauantai 19. syyskuuta 2009

Kuulumisia!

Mielenkiinnolla olen seurannut Novagroup-kuviota ja yllättynyt olen siitä, miten se on näyttäytynyt myös Mikkelissä? Porttirakennuksien arviot pyydettiin sieltä ja Tapani Kansan konserttiin osa luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista pääsi kyseisellä tuella. No kuulostellaanpa lisää....

Kaupunkimme ryhtyy valmistelemaan uutta elinkeinostartegiaansa, jonka työpajaan olen saanut kutsun. Tämä onkin yksi keskeisimmistä asioista, joista on luotava linjaus ja startegia. Hyvä, että työ käynnistyy ja mielenkiinnolla seuraan ja olen mukana siinä työssä.

Muutamat omaishoitajat ovat olleet yhteydessä ja viestitelleet kovasti omaishoidon tilasta kaupungissamme. Asia on erittäin tärkeä ja omaishoitajat tekevät arvokasta työtä ja työllään he säästävät kaupunkimme laitospaikkoja. Tärkeintä on heidän omaiselleen tarjoamansa arvokas arki, jota he saavat yhdessä kotona viettää. Ymmärrän omaishoitajien näkökulmaa erittäin hyvin sitä kymmenen vuotta seuranneena, kun äitini hoisi omasihoitajana vanhempansa lapsuudenkodissani. Siinä yhdistyi myös sukupolvien välinen yhteisöllisyys. Se oli minulle aitiopaikka oppia ja nähdä ihmisen elämänkaari. Omaishoito on asia, joka tulee aika ajoin nostaa keskusteluun, tarkastella sen tilaa kaupungissamme ja pitää se mielessä päätöksenteossa. Onko kaupungissamme vielä sellaisia omaishoitajia, jotka eivät ole päässeet minkään tuen tai avun piiriin?

Uusi torimme Kirkkopuistossa on mielestäni viihtyisä. Sammaa mieltä ovat useat tapaamani ihmiset. Joulun aikaan viihtyvyyttä tulevat lisäämään vielä jouluvalot ja joulumarkkinat. Kaikki halukkaat kauppiaatkin mahtuivat Kirkkopuistoon hyvin. Varsinaisen torin kaivutyöt näyttävät kiinnostavan mikkeliläisiä kovasti. Toriparkkityö edistyy ja usein tullee kysymyksiä siitä, mihin kivet torilta laitetaan. Ne viedään väliaikaiseen säilytykseen ja asennetaan sitten takaisin toripinnoitteeksi.

Tänään suuntaamme Tuomaksen ja OSsin kanssa Flamingo-kylpylään Vantaalle. Nämä pienet retket ovat perheemme yhteinen tapa nauttia yhdessäolosta ja arvokkaasta arjestamme. Valma-koiramme saa hoitoa ystävältämme ja huomenna sunnuntaina Valma starttaa ajokokeisiin, josta kaksi parasta pääsee jatkoon piiritasolle.

Hyvää viikonloppua!

Jaana

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Kokouksen päätöksiä

Tekninen lautakunta käsitteli investointiohjelmaa useita tunteja.Muutamia pieniä muutoksia tehtiin, mutta kokonaisuudessaan tärkeimmät investoinnit vuodelle 2010 ovat Raviradantien koulun muutostyöt, uuden päiväkodin rakentaminen Ilmarisenpuistoon, Kalevankankaan yhdystien rakentaminen, Itäportin kunnallistekniset työt, Keslusta-alueen kehittäminen, Lotjasaaren veneiden ulkosäilytysalue, rautatien alikulkutunneli Otavassa sekä Ihastjärven koulun hankesuunnitelma ja mahdollinen rakentamisne aloittaminen. Mielestäni nämä hankkeet ovat erittäin perusteltuja ja ilahduttavaa niissä on se, että suurin osa niistä on peruspalveluihin kuuluvia. Lisäksi meielstäni erinomaista on se, että maaseututaajamiin ja kylille satsataan keskustan ohella myös.

Teknisen toimen strategiasta keskusteltiin myös eilisessä kokouksessa ja siellä esitin kysymyksen viranhaltijoille, mitä kaupunkistrategiassamme tarkoittaa vireä maaseutu. Tästä kirposikin erittäin hyvä keskustelu. Vireällä maaseudulla teknisen toimen strategiassa tarkoitetaan haja-asutusalueen kehittämistä kaavoituksen avulla, koulujen mahdollisimman hyvää kunnossapitoa, vesihuollon yleissuunnitelmien tekoa ja vesiosuuskuntien tukemista haja-asutusalueilla sekä yksityisteiden tukemista ja kunnossapitoa. Maaseudun kehittäminen on eri hallintokuntien yhteensovittamista ja maaseudun elinkeinojen edellytysten turvaamista. Tästä onkin hyvä jatkaa Mikkelimme mainetta myös maaseutukaupunkina.

Esityslistalla oli lausunnon antaminen Kuopion hallinto-oikeudelle kivimurskaamopäätöksistä ja sitä lausuntoa "viilattiin" vielä kokouksessa.

Esityslistalla olleet muut asiat hyväksyttiin esittelijän ehdotuksen mukaisesti.

Tässä lyhyesti eilisen kokouksen saldo.
Nyt valmistautumaan päivän opetustyöhön ja aiheenamme tänään on ilmaisutaitopaja. Vieraaksemme koululle saapuu näyttelijä Ritva Parviainen.

Jaana

perjantai 11. syyskuuta 2009

Teknisen lautakunnan esityslista 15.9. kokoukseen

Tulevan tiistain teknisen lautakunnan kokouksen asialistalla on seuraavat asiat:
* Mikkelin kaupungin visio 2020 ja strategia-teknisen toimialan näkemykset
Tässä kohdassa haluan kyllä muistuttaa siitä, että se, mitä kirjoitetaan niin se sitten pidetään. Strategiaan on aivan turha laittaa hienoja "korulauseita", jos ne eivät millään muotoa näy päätöksenteossa suunnannäyttäjinä ja konkreettisina toimina.

* Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma 2011-2013
Esittelytekstissä on linjattu monia asioita, joista ei ole vielä selkeitä päätöksiä. Yksi näistä on tilahallinnon liikelaitostaminen. Erittäin mielenkiintoista. Tässä pykälässä on myös tärkeimmät vuodelle 2010 esitettävät investointihankkeet. Siellä on Ihastjärven koulun hankesuunnitelma ja rakentamisen mahdollinen käynnistäminen. Tämän pykälän osalta selvittelen maanantaina lakimieheltä jääviyteni. Haluan korostaa, että kaupungin viranhaltijana työssäni ajan kaupungin etua ja maaseudun lapsen parasta. Usein kuulee monenlaisia mielipiteitä siitä, voivatko kaupungin työntekijät olla luottamushenkilöitä. Mielestäni voivat, sillä siihen on luotettava, että jokainen luottamushenkilö ja viranhaltija näkee kokonaisuudessaan kaupungin edun. Lisäksi kaupungintyöntekijänä olen huomannut, että olen monista asioista hyvin perillä ammattini vuoksi. Ihastjärven kyläkoulu on remontin ja lisärakentamisen tai jopa kokonaan uuden koulurakennuksen ansainnut. Kyläyhdistys yhdessä seurojen ja koulun kanssa on tehnyt aktiivista työtä saadakseen kylälle uusia asukkaita ja se on siinä onnistunut. Koulun oppilasmäärä on tällä hetkellä 55 oppilasta. Koulun tilat eivät riitä ja ne ovta todella heikossa kunnossa ja opetussuunnitelman mukaisen opetuksen toteuttamisesta ei kaikilta osin voida puhua. Koululta puuttuvat myöskin peseytymis- ja pukeutumistilat. No tässäpä oli nyt hieman perusteluja sille, miksi asia on investointihankkeena. Mielenkiintoista nyt on seurata kaupunkistrategiamme toteutumista päätöksenteossa. Kaupunkistrategiamme on linjannut mm. seuraavasti: Mikkelillä on vetovoimainen ja uudistuva kaupunkikeskusta sekä vireä maaseutu ja puhtaat vesistöt. Asiakaslähtöiset palvelut ja ympäristö luovat edellytykset turvalliseen ja laadukkaaseen asumiseen ja vapaa-aikaan. Tämä linjaus osuu kaikkiin näihin tärkeimpiin investointihankkeisiin.


Esityslistalla on lausuntojen antamiset Kuopion hallinto-oikeudelle maa-ainesluvista Vuolingon kylässä tiloilla Korpiluola ja Rantakallio. Perustelut ovat mielenkiintoiset ja kaipaavat lisäselvittelyä. Päätöshän tehtiin teknisessä lautakunnassa 28.4.2009. Silloin lautakunta joutui äänestämään asiasta. Päätökseksi tuli luvan myöntäminen vastoin esittelijän esitystä. Itse äänestin tuotä maa-aineslupien myöntämistä vastaan.

LIsäksi listalla on kaavamuutoksia koskien Hanhijärvi-Saarijärvi -rantaosayleiskaavan osan kumoamista, mikä johtuu valtatie 5 uusista linjauksista. Häyrylän kylän tilan Valkama ranta-asemakaavaehdotus ja Karkialammen kasarmialueen eteläosan ja lähiympäristön asemakaava ovat hyväksyttävinä myös. Tuo KArkialammmen kaava mahdollistaa luoda puitteet hyvin monitoimintaiselle alueelle, jonne on osoitettu asumista, työpaikkoja, palveluita ja lähivirkistysalueita.

Liponkadun katusuunnitelma on valmistunut ja siinä muodostetaan pysäköintipaikkoja päiväkodin lasten kuljetusta huomioiden.

Viimeisenä asiana listalla on Etelä-Savon mönkijät ry:lle ja Mikkelin moottorikerholle myönnettävä lupa maastoajoon Sokkala tilalla Tikkalassa. Mielestäni esitys on perusteltu ja tärkeä alan harrastajille.

Mukavaa viikon alkua!
Jaana

maanantai 7. syyskuuta 2009

Huh! Mikä kokous!

Lähes kolme ja puoli tuntia kesti ennenkuin kaupunginvaltuusto oli saanut päätettyä esityslistansa asiat. Täytyy sanoa, että olipas isoja asioita, jotka oli sidottu paketiksi ja päätöksenteko niinkuin olen aiemminkin tuonut esille oli hankalaa vähäisen informaaation takia. USeat valtuutetut käyttivät puheenvuoroja juuri tästä asiasta ja tämä meni nyt varmasti perille kaupunginjohdolle. Kaikki valtuuston esityslistan asiat hyväksyttiin kaupunginhallituksen esitysten mukaisesti. Erittäin paljon keskustelua aiheuttivat Pikkutori, porttirakennukset ja Savcor/Cencorp-paketti. Useiden äänestyksien jälkeen nämä hyväksyttiin. Henkilökohtaisesti olin Savcor/Cencorp-paketissa uudelleenvalmisteluun jättämisen kannalla, mutta se ei toteutunut. Pikkutori asiassa olin 50 vuoden vuokra-ajan kannalla. Nyt katsotaan sitten, miten päätökset toteutuvat! Pidän siitä, että valtuusto keskustelee, mutta toista valtuutettua loukkaavat puheenvuorot on syytä jättää pois. Kaikilla on mielipiteen ilmaisuoikeus ja samoin myös kirjoittamisen oikeus.

Mielenkiintoista katsoa, miten nämä asiat uutisoidaan. Palataan taas!

Jaana

lauantai 5. syyskuuta 2009

No niin...

Kiitos kommentoijille! Anonyymikommentoija viestillään osui naulan kantaan. Tietenkin yritän selvittää nuo avoimet kysymykset. Lähetin perjantaina illalla blogikirjoitukseni jälkeen kaupunginjohtajalle sähköpostiviestin noista miksi-kysymyksistäni ja hänpä vastasi minulle samana iltana. Olen ollut puhelimitse yhteydessä myös yhteen kaupunginhallituksen jäseneen ja useat kaupunkilaiset yksityishenkilöt ovat ottaneet minuun yhteyttä. Lisäksi Jukka Pöyry ja Pauli Vahtera kirjoittivat Länsi-Savon Lukijat-palstalla mielenkiintoisia näkökohtia. Osaan kysymyksistäni olen saanut vastauksen, mutta lisää kysymyksiä on noussut, joita sitten varmaan esitän tämäniltaisessa valtuustoryhmämme kokouksessa ja huomisessa kokouksessa. Mutta kerronpa nyt hieman lisää, mitä olen saanut selville:
- Pikkutorin 100 vuoden vuokrasopimukselle ei löydy kunnon perusteita. Pikkutorin vuokraaminen on mielestäni ok, mutta vuokra-aika on kysymysmerkki.
- Porttirakennukset on arvioinut kaksi kiinteistöalan ammattilaista kesällä 2008 ja tämä 1,75milj.e on kuulemma yläkanttiin niistä rakennuksista. Tähän täytyy luottaa, että näin on.
- Savcor -pakettia ei voi kuulemma irrottaa osiksi. Savcorille teollisuushalli on ollut tappiollinen. Kaupungilla on vuokrasaatavia Savcorilta.
- Cencorp Oyj on pörssiyhtiö. Tutkin internetistä yhtiön osavuosikatsausta 01-06 2009 ja lyhyesti tässä muutamia tärkeitä näkökohtia valtuuston kokousta varten pohjatiedoksi: SAvcor Group Oy omistaa yhtiöstä n. 62,4%. Yhtiön kannattavuus on erittäin heikko, mikä johtuu suurista kiinteistä ja operatiivisista kuluista suhteessa nopeasti laskeneeseen liikevaihtoon. Yhtiö on lomauttanut koko henkilöstönsä. Cencorpissa on käynnistetty toukokuussa 2009 ohjelma kannattavuuden parantamiseksi sekä uuden strategian toteuttamiseksi mm. tuotekehittely jne. Tähän liittyen heinäkuussa yt-neuvottelujen tuloksena yhtiö irtisanoi 35 henkilöä ja keskittää Suomen toiminnat Mikkeliin ja Saloon. Siis nyt vaikuttaa siltä, että Mikkeli jakaa yhtiön Salon kanssa. Tästä ei ole aiemmin puhuttu mitään. Yhtiö mainitsee riskeikseen mm. tuotteiden kysyntävaihtelut käynnissä olevien kannattavuuden parannukseen tähtäävien ohjelmien onnistumiseen, oman laitevalmistuksen ulkoistamiseen sopimusvalmistajille, rahoitusasema on heikentenyt, rahoitus varmistettu vuoden 2010 loppuun. Liiketoimintanäkymä tulevaisuuteen yrityksellä on poikkeuksellisen lyhyt. Liikevoitto on tappiollinen.
- Satamatontin on kaupungingeodeetti arvioinut ja se on 750000euron arvoinen.

Edelleen selviteltäviä kysymyksiäni ovat mihin asti Cencorp Oyj on lupautunut pitämään työpaikat?, Kuka maksaa teollisuushallin kiinteistön vakuutukset, kiinteistöverot, remontit? Miksi kaupunki myöntää omavelkaisen takauksen Naistinki Oy:lle, vaikka koko yhtiötä ei ole vielä edes käynnistetty? Kuka on toimitusjohtaja ja millaisella organisaatiolla se toimii?Ketkä ovat teollisuushallin muut yritykset (mikkeliläisiä vai ulkopuolisia), sillä Cencorp vuokraa tiloista 1100neliötä? Mistä nuo 30 työpaikkaa tulevat? Ovatko ihan uusia työpaikkoja vain alihankkijoita ja jo olevia yrittäjiä? Tässä tulee ihan periaattellisiakin kysymyksiä siitä, mikä on kaupungin linja yrityksen tukemisessa? Ymmärrän, että jokainen työpaikka on arvokas kaupungillemme ja meidän tulee olla yrittäjäystävällisiä strategiammekin mukaisesti, mutta joku raja tässäkin tulee olla ja mielestäni nyt on menty rajan yli yhden yrityksen pyörittäessä tällaista pakettia kaupungin kustannuksella.

Kokonaisuudessaan esityslistalla olevat asiat SAvcor-kuviosta eivät vakuuta minua puutteellisilla tiedoillaan ja valmisteluillaan sekä riskeillään. Aion tuoda tämän esille ryhmässäni ja huomisessa valtuustossa. Mutta edelleen korostan, että päätös tehdään vasta kokouksessa ja uusia näkökulmia tulee varmasti vielä esiin ja sitten punnitaan ja tehdään päätös.

Perehdyin eilen myös kaupunkimme talouden seurantaraporttiin. Talousraportin tavoite on luoda vuoden viimeinen arvio ennen tilinpäätöstä taloudellisesta tulosennusteesta ja samalla sitä voidaan hyödyntää seuraavan vuoden talousarvion laadinnassa. Mielestäni tämä käytäntö on erittäin hyvä ja jäsentää talouttamme. Kokonaisuudessaan ennusteen pohjalta kaupunki päätyisi 1,6 milj. euron ylijäämäiseen tulokseen. Tuloksen muodostuminen edellyttää toimialoilta tiukkaa talouden pitoa, mutta rajuihin säästötoimenpiteisiin ei ole tarvetta ryhtyä. Tämänkin vuoksi kaupungin päätöksentekokoneiston on syytä todella tarkoin harkita nämä käsittelyyn tulevat asiat.

Selvitellään lisää!!!
Kommentoikaa ihmeessä!
Hyvää sunnuntaipäivän jatkoa!

Nyt minulla Tuomakseni Starwars-oppitunti väritystehtävän muodossa!
Yst.terv. Jaana

perjantai 4. syyskuuta 2009

Jatketaanpa....

Esityslistaan on tutustuttu alustavasti ja monta mielenkiintoista näkemystä on tullut mieleeni. Korostan, että päätökset tehdään vasta kokouksessa, mutta tämä keskustelu ja pohdinta, mitä käyn täällä blogissani ja johon te hyvät lukijani osallistutte on mielipiteiden vaihtoa ja päätökseen tulevien asioiden prosessointia.

Ihmettelen sitä, miksi Savcor on sidottu tällaiseksi paketiksi? Nythän näyttää siltä, että Savcor laittaa kaiken "lihoiksi". Yrityksestä, jonka pitäisi tulla Mikkeliin tuon paketin seurauksena, ei ole tietoa mitään. Paketissa ei mainita niistä työpaikoista erikseen. Mielestäni tämä koko paketti ei vakuuta. Suoraan sanoen en usko ja luota tähän. Miksi kaupungin pitää osallistua tähän? Miten yrityksien tasapuolisuus Mikkelissä toteutuu?

Pikkutorialueen vuokraamisen ja porttirakennusten kiinteistökauppa-asiassa huomioni kiinnittyi kaupunginhallituksen käsittelyyn, jossa tämän asian kohdalla esteellisinä oli kokouksesta poistuneet jopa viisi hallituksen jäsentä. Jälleen kerran kyseenalaistan sellaisen päätöksenteon, jossa lähes puolet jäsenistä ovat esteellisiä. Mistä tämä kertoo?

Naistinki-asiassa olen edelleen sitä mieltä, että se on kikkailua. Millä korvataan kaupungin menettämä vuokratuotto? Mikä on se summa, jolla kaupungilla olevat kiinteistöt siirretään Naistingille? Perusteluina asialle on, että yhtiöstä saatavalla tulolla voidaan lyhentää kaupungin velkoja ja saavuttaa siten säästöä korkomenoissa. Pohdin, että mikä tässä muuttuu. Naistinki perustetaan ja sinne täytyy ottaa organisaatio, joka pyörittää sitä. Mikä mahtaa olla tuotto ja tuloutus yhtiöllä kaupungin suuntaan??? Mikä on Savcorin yrityksen vuokra Naistingille? Kuka maksaa hallin kulut jne. Mielestäni tässä on monia avoimia kysymyksiä ja en näillä tiedoilla olisi valmis tekemään päätöksiä.



Mielestäni kaupungin pitäisi kokonaisuudessaan yrittää päästä eroon kiinteistöistään, jota tämän kokoisella kaupungilla on aika paljon. Toki ymmärrän elinkeinoelämän näkökulmasta sen, että kaupungilla tulee olla varaus uusien yrityksien houkuttelemiseksi.

Lisäksi kaupunginvaltuuston asialistalla on Rantakylän/Vuolingon asuntoalueen asemakaavamuutos, huoltoasematontin ja Korjaamokatu 11 vuokraamiset. Ne ovat olleet käsittelyssä jo teknisessä lautakunnassa ja ovat mielestäni ok.

Päätämme maanantaina myös Tornimäen kiinteistöjen ja laitteiden myynnistä Ski Tornimäki Oy:lle 540000eurolla. Lisäksi kaupunki vuokraa maa-alueen 12,3hehtaaria 1000 euron vuosivuokralla. Mietin jälleen tuota vuokrahintaa??? Toki vuokrahintaan kuuluu mm. latujen kunnossapito vuokralaisen taholta. Mielenkiintoista olisi ollut tietää, miten kannattavaa taloudellisesti toiminta on ollut? Tottakai Tornimäki tarjoaa hyvän liikuntamuodon mikkeliläisille ja se on tärkeä näkökulma.

Kertokaahan jälleen näkemyksiänne? Olen kiitollinen niistä kaikista kommenteista ja ilahduttavaa minusta on se, että keskustelu pysyy asialinjalla. Kiitos paljon!
Palataan taas! Tutustun talouden seurantaraporttiin vielä huomisen aikana ja raportoin siitä sitten.
Jaana

tiistai 1. syyskuuta 2009

Hyvät lukijani!

Tervehdys pitkästä aikaa! Viime aikoina voimani ovat vieneet isäni saatteleminen viimeiselle matkalleen ja raju flunssa, jonka kourissa olen yhä edelleen. Ajattelin kirjoitella näkemyksiäni päivän polttaviin asioihin kaupunkimme päätöksenteossa.

Ensiksikin ihmettelen jälleen sitä toimintatapaa, jolla meitä valtuutettuja jälleen informoidaan tulevista asioista. Lehdestä olen saanut lukea sataman tonttikaupasta, Savcor-kuviosta, Pikkutorista ja vuokrauksesta sekä Hallituskadun porttirakennuksien myymisestä. Mielestäni nyt on kuitenkin niin isoista asioista kyse, että valtuutettujen informoiminen olisi ollut tarpeen. Maanantain 7.9. kokouksen asialistalla on todennäköisesti kaikki nämä asiat. Esityslista tulenee torstaina tai perjantaina ja aikaa asioiden perehtymiseen on siis muutama päivä ja se on liian vähän nyt.

Kommentoinpa siis lehtikirjoituksien perusteella näitä asioita. Pikkutorin vuokraaminen 100 vuodeksi Suur-Savolle on mielestäni aivan ihmeellinen. Miksi juuri sadaksi vuodeksi? Sehän on vain 14000e/vuosi ja jos siihen lasketaan tuolta ajalta inflaation tuomat vaikutukset niin summa ei ole todellakaan paljon. Vertaan hintaa esim. torikauppiaan paikkamaksuun, joka on esim 5000e/vuosi paristakymmenestä neliöstä. Esittäisin näillä tiedoilla, että vuokrasopimus olisi esim. 30 vuotta ja vuokrahinta laskettaisiin uudestaan. Ja jälleen kerran haluan korostaa sitä, että ymmärrän kauppakeskushankkeen ja liike-elämän näkökulmaa myös. Nyt vain on kysymys siitä, mikä on kaupungin tehtävä liike-elämän tukemisessa???

1,75milj. euroa porttirakennuksista kuulostaa kertamaksulta kovalta, mutta kun ajatellaan, että rakennuksissa on reilut 800neliötä. Rakennuksien neliöhinnaksi tulee 2187e/neliö. Keskustan kerrostaloasunnon neliöhinta vaihtelee tällä hetkellä keskustassa välillä 2500-3100e/neliö. Toki nämä ovat asuinkiinteistöjä, mutta liikekiinteistön neliöhinta voisi olla enemmänkin. Yritän nyt kovasti järkeistää tätä toimintaa.

Mielenkiintoinen on myös kiinteistöpaketti Savcor-yhtiön kanssa, joka käsittää Tuskun teollisuustilan ja satamatontin oston. Kaupungin omistama kehitysyhtiö Naistinki ottaisi hoitaakseen osan kaupungin kiinteistöomistuksesta ja niin täsyäkin. Kaupunki myöntäisi Naistingille 4,25 milj.euron takauksen. Varsinaisesti kaupungille ei tule velkaa, mutta kaupunkikonsernille kyllä. Vuokratuloista, joita on laskettu olevan 2milj. euroa tulee yhtiön maksaa veroa, joten ei kaikki ole tuottoa.
Mielestäni näillä lehdistä saamillani tiedoilla homma on kovin arveluttava. Jälleen kerran liike-elämä pyörittää kaupunkia miten tahtoo. Mietin yhtiötä, joka ei omista mitään maa-alueita tai kiinteistöjä. Sehän on valmis lähtemään ihan mihin vain. Luvattujen työpaikkojen hinnaksi tulee aika kova summa. Lisäksi kaupunki on ostamassa satama-alueen saastuneen tontin takaisin 300000 euron ylihinnalla siitä, millä Savcor osti sen aikanaan kaupungilta. Tiedän, että satamahankkeen etenemiseen tuo tontti on tärkeä saada, mutta mielestäni ei tuolla hinnalla.

Kuten huomaatte suhtaudun tuleviin päätettäviin asioihin hyvin kriittisesti, sillä kunnan perustehtävään ne eivät juurikaan kuulu. Lähes joka kerta valtuustossa on pohdittu liike-elämää ja yrityksien tukemisia ja takauksia. Arveluttavaksi sen tekee myös se, että kaupungin päättävissä elimissä on keskeiset liike-elämän yrittäjät. Nähdäänkö nyt, miten kaupunki toimii ja onko tämänlainen toiminta sitä, mitä halutaan. Nyt alkaisin jo toivoa, että alamme pohtia terveydenhuollon, opetuksen ja muiden peruspalvelujen toimintaa ja kehittämistä yhtä intensiivisesti.

Jäänpä mielenkiinnolla odottelemaan esityslistaa!

Kommentoikaapa nyt ja kertoilkaa ajatuksianne näistä. Onko jollakin tarkempaa tietoa ja näkemyksiä.

Yst.terv. Jaana

maanantai 24. elokuuta 2009

Teknisen lautakunnan asialista 25.8.

Teknisen lautakunnan kokouksen esityslistalla on varsin paljon asiaa. Listalla on pari tonttien vuokrausta ja asemakaavamuutoksia sekä rantaosayleiskaavamuutosehdotus. Karkialammen osayleiskaavaehdotusta tutkiskelen vielä tarkemmin, samoin lausuntoa Konijärven luonnonsuojelualueen uudeksi rauhoituspäätökseksi. Harmittavaa tuossa Konijärven asiassa on voimalinjan leventäminen. Tuo voimalinja on saanut julkisuutta paljon ja mielestäni aiheellisesti.
Lisäksi listalla on teknisen lautakunnan toiminnan ja talouden seuranta heinäkuun 2009 lopussa sekä lisämäärärahaesitys investointeihin ja pysäköinnin tilapäiset järjestelyt pysäköintipaikkojen lisämiseksi keskustan alueella. Viime aikoina on käyty varsin vilkasta keskustelua toriparkin ja yleensäkin keskustan alueen kehittämissuunnitelman kustannuksista. Esitetyt talousarviot eivät taida pitää, sillä listalla on lisämäärärahaesityksiä. Kauppahallin suunnittelua varten tarvitaan lisämäärärahaa, samoin pysäköintijärjestelyihin. Jälleen kerran mietin sitä, että kuka vastaa kokonaisuudesta. Kaikki nämä asiathan oli varmaan tiedossa, kun ryhdyttiin keskusta-alueen hankkeisiin. Kustannuksia tulee ja kaupunki toteuttaa ja maksaa.

Mielenkiintoinen asia listalla on vastaus oikaisuvaatimukseen lautakunnan päätöksestä 30.6.2009 § 130/ostopalvelusopimus torikaupanvalvonnasta/ Tero Puikkonen
Koko kevään ja kesän jatkunut valtava "hässäkkä" asian tiimoilta on saanut käänteen. Puikkonen luopuu torikaupanvalvojan tehtävästä. En tiedä, mikä tämän koko asian perimmäinen tarkoitus alkujaan oli, mutta oikeudenmukaisuus, reiluus, avoimuus, eettisyys ja moraalisuus toteutuvat nyt. Päätösehdotuksena listalla on, että lautakunta päättää Jukka Ahosen oikaisuvaatimuksen johdosta kumota päätöksensa ja päättää, että torikaupanvalvojan tehtävä hoidetaan toistaiseksi työllistämisvaroin palkatun henkilön avulla niin, että kaikki vastuu ja päätösvalta säilyy kaupungilla. Tarvittaessa torikaupanvalvojalle voidaan hankkia tilapäistä apua.

Hyvää viikonalkua!
Jaana

torstai 20. elokuuta 2009

Torstain menoa

Tänään torstaina päiväni alkoi lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman työstämisellä työpajoissa. Edustettuna oli laaja joukko moniammatillisia osaajia. Edellisessä kesäkuun kokoontumisessamme mietimme kolme päälinjausta, jotka ovat ennaltaehkäisy ja varhainen tuki, yhteistyö ja lasten ja nuorten terveyden edistäminen ja elämänhallinnan tukeminen. Tänään tarkoituksena oli pohtia konkreettisia tavoitteita ja toimia noiden otsikoiden alle. Tässä lyhyesti aikaansaannoksemme:
Keskeinen tavoite: kasvu- ja kehitysympäristö edistävät ja tukevat lasten ja nuorten terveyttä, turvallisuutta, sosiaalisuutta ja oppimista.
* olemassaolevat tilat tehokkaaseen käyttöön lasten ja nuorten parissa toimijoille
* toimijoiden jalkautuminen kentälle
* palvelujen tutuksi tekeminen esittelytilaisuuksien avulla
* tietopankki esim. nettiin
* kerhotoimintaa lisää joka kouluun, jolloin tavoitetaan kaikki lapset ja nuoret
* kopparitoiminta, jossa huolehditaan peruskoulunsa päättäneistä nuorista ja heidän kouluttautumisestaan
* oppilaskunnan, lasten parlamentti ja nuorisovaltuusto yhä vahvemmin osallistamaan lapsia ja nuoria
* kouluterveyskyselyn hyödyntäminen
keskeisiä asioita, joita kouluterveyskyselystä on nousuut esille ovat liikunnan puute, ylipaino, päihteet, tupakointi, koulukiusaaminen, mielenterveysongelmat ja vanhemmuus
* nuorten yhteinen palvelukeskus
* yhteistyö poikkihallinnollisesti, mukaan kolmas sektori ja SRK
* lasten ja nuorten hyvinvoinnin työryhmä, joka valvoo, toimii aktiivisesti lasta ja nuorta koskevissa asioissa laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti

Tämä hyvinvointisuunnitelma ydintyöryhmän hiomana tulee lautakuntiin lausunnolle ja sieltä sitten valtuustoon hyväksyttäväksi. Toivon todella, että näiden asioiden toteuttamiseen löytyy päättäjiltä tahtotilaa. Nämä ovat juuri strategiamme mukaisia toimenpiteitä ja joilla pystytään ennealtaehkäisemään lasten ja nuorten syrjäytymistä.

Tämän jälkeen riensin KELPO-hankepalaveriin, jossa pohdimme erityisopetusstrategian näkökulmasta peilaten ja uuden hankerahoituksen turvin toteutettavaa koulutusta. Saimme selviteltyä pari koulutuskokonaisuutta erityisopettajille lukemis- ja kirjoittamisvaikeuksisen lapsen kanssa toimimiseen sekä puheopetukseen. Työstäminen erityisopetusstrategian kimpussa sekä paikallisesti että seudullisesti jatkuu ja syyskuussa saamme eduskunnan käsittelystä normit, joita lähdemme "jalkauttamaan".

Selvittelin myös toisen puheterapeutin saamista kaupunkiimme ja nyt olisi yksi hyvä hakija, mutta palkkausasia on vielä kesken. Mielestäni Mikkelin on maksettava asiaankuuluvaa palkkaa tuosta arvokkaasta työstä. Tällä hetkellä on reilut 70 lasta jonossa ja yksi puheterapeutti ei tuota ruuhkaa pysty purkamaan. Tälläkin asialla on erittäin suuri merkitys lapsen itsetunnolle ja myöhemmälle kehittymiselle ja kasvulle sekä oppimiselle. Tämän täytyy järjestyä.

Hankepalaverin jälkeen siirryin rehtorikokoukseen, jossa pohdimme sivistystoimenstrategiaa ja oppilaanohjauksen hanketta sekä pohjoisen alueen koulujen ajankohtaisia asioita.

Työntäyteinen päivä, mutta mielenkiintoinen. Olen iloinen, että saan näin monesta näkökulmasta tarkastella lasten ja nuorten kasvamista, kehittymistä ja oppimista. Näin saan muodostettua kokonaiskuvaa ja perusteluja. Yhä edelleen vahvistuu näkemykseni siitä, että kokonaisuuksien näkeminen olisi tarpeen.

Nyt minua odottaa iltasadun lukeminen ja oppituokio StarWars -hahmoista. Tavoitteenani on oppia tunnistamaan hahmoja ja opettajanani toimii Tuomakseni. Nähtäväksi jää, mitä keinoa hän tällä kertaa käyttää, että päähäni tarttuisi nuo hahmot. Osaan jo viisi!!! ;) Droidi, prinsessa Leija, Dart Vader, BAttle Droid, Yoda :)
Yst.terv. Jaana

tiistai 18. elokuuta 2009

Tervehdys pitkästä aikaa!

Tänne blogiini kirjoittaminen on viimeisen viikon aikana jäänyt taka-alalle, sillä ajatukseni on vienyt sydänkohtaukseen menehtynyt isäni. Surun parasta lääkettä on ollut ihana työni koulussani. Kun ne kaikki pienet ja vähän isommatkin oppijat saapuvat elämäniloisina joka aamu kouluun murheet unohtuvat opeltakin. Elämä jatkuu!!!

Tämän päivän Länsi-Savosta saamme lukea, että Mikkelin ei tarvitse käyttää talouden alamäessä veronkorotuksia, lomautuksia eikä rankkoja säästötoimenpiteitä. Lisäksi ilahduttavaa oli lukea, että sivistystoimessa säästöjä ei haeta tuntikehyksestä. Koulut ovat tänä syksynä aloittaneet työnsä sikainfluenssaan varautuen ja siinä on haastetta kerrakseen.

Mukavaa oli lukea myös europarlamentaarikko Riikka Mantereen vierailusta Mikkelissä. Hän selvästikin on ottanut aktiivisen ja ihmisläheisen roolin kiertämällä Suomea ristiin rastiin ja kuuntelemalla kansalaisten näkökulmia ja mielipiteitä.

Palataan taas!
Jaana

keskiviikko 12. elokuuta 2009

Jesss!!!

Tervehdys!
Lautakunnan kokous eteni asialistan esityksien mukaisesti ja Mikke ry:n Janne Viitamies esitteli Miken toiminnan. Mielenkiintoista, josta jatkan joku toinen kerta lisää.

Tänään minulla oli mahdollisuus ja ilo osallistua torikauppiaille järjestettyyn infotilaisuuteen, jossa esiteltiin kirkkopuistoon sijoitettavan torin suunnitelmia. Perustelut Kirkkopuistoon sijoittumiselle ovat se, että uudelle kävelykadulle torimyyjät eivät mahdu ja Pikkutori tulee myös rakennettavaksi, joten ainoaksi vaihtoehdoksi on jäänyt Kirkkopuisto. Tänään esiteltyä suunnitelmaa oli saapunut kaupungin virkamiehistä selvittämään kaupungin puutarhuri Viljo Muuronen ja Merja Reinikainen. Puheenjohtajana tilaisuudessa oli teknisen lautakunnan puheenjohtaja ja mukana olivat myös asian selvittelyssä tuleva torikaupanvalvoja.
Lisäksi paikalla oli lukuisa joukko toriyrittäjiä. Yrittäjät saivat esittää toiveita, ajatuksia ja ideoita ja niitä tulikin. Tässä muutamia: Savilahdenkatu muutettaisiin yksisuuntaiseksi aamulla muutamaksi tunniksi torikauppiaiden tavaran kuljetuksen ajaksi, porrastettaisiin kauppiaiden tuloa myyntipaikoilleen, vuokrasopimus olisi mahdollista sopia lyhyeksikin ajaksi ja jokaiselle torikauppiaalle löytyisi paikka. Paikat arvotaan, maksullinen pysäköinti pois Kirkkopuistoa ympäröiviltä kaduilta, hyvät opastetaulut tienvarsiin.

Kirkkopuisto tulisi toimimaan väliaikaisena torina kaksi vuotta ja sinne saataisiin mahtumaan kuutisenkymmentä torimyyntipaikkaa. Huolta herätti ymmärrettävästi yrittäjien pärjääminen, työpaikkojen menetys, torikojujen mahtuminen ja sijoittelu, myyntipaikkojen vuokrat, torikauppiaiden pysäköinti ja Kirkkopuisto ylipäätään kauppapaikkana. Selvittelin infotilaisuuden jälkeen kustannukset, joita muutostöistä aiheutuu ja ne ovat noin 20000e ja lisäksi puiston saattaminen sitten kahden vuoden päästä puistomaiseen olemukseen tulee päälle. Tuo summa pitää sisällään muutostöitä Savilahden kadun varrelle, josta poistetaan nurmikkoaluetta ja asennetaan kivetys. Kioskista ja laululavalta on mahdollista vetää sähköä ja käyttää vesipistettä.

Harmittavaa asiassa on tietenkin kauniin Kirkkopuiston menetys kahdeksi vuodeksi, mutta en tiedä onko se niin ruma, vaikka sinne ne torikojut pystytetäänkin. Torikojut tulevat kulkuväylien yhteyteen ja Savilahden kadun varrelle. Nurmikkoalueet Savilahden vierustaa lukuunottamatta säilytetään. Lisäksi puhuttiin mainostamisesta ja itse nostin voimakkaasti esille toimijoiden yhteistyön, jossa Mikke, kaupunki ja torikauppiasyhdistys miettisivät suunnitelman erilaisiin toritapahtumiin Kirkkopuistossa. Näitä ovat lähestyvät Mikko-markkinat ja joulunaika, johon on yhdistettävissä monenlaista. Näin tori Kirkkopuistossa tulisi heti käyttäjille tutuksi ja pelko asiakkaista poistuisi. Markkinointi on olennainen osa ja siinä Markkinaviesti-ilmoitukset ja Länsi-Savo ovat avainasemassa. Lisäksi kaavailussa on kasvotusten keskustelu torikauppiden kanssa ja houkuttelu myymään torille. Merkittävä on myös torikauppiaiden yhteystietojen päivittäminen. Tämän hetkinen torikaupanvalvoja on tehnyt torikauppiaiden mielestä ansiokasta työtä ja torikauppiaat olivat hyväksymässä Kirkkopuistoratkaisun.

Tilaisuudesta mielestäni erinomaisen teki se, että toriyrittäjiä aidosti kuultiin jo tässä vaiheessa, kun toiveita on vielä mahdollista esittää. Tämä tilaisuus oli juuri sitä toimintakulttuuria, mitä Mikkelissä kaivataan ja jota esim. allekirjoittanut on kovasti perännyt. Virkamiehet olivat yhdessä asianosaisten torikauppiaiden kanssa pohtimassa järjestelyjä ja kirjaamassa toiveita ylös käsittelyä varten. Kiitos kaupungin virkamiehet ja puheenjohtaja. Minua on kritisoitu siitä, etten luota viranhaltijoihin tai että kyseenalaistan. Se kyseenalaistaminen ja kriittisyys ei ole henkilökohtaista virkamiehiä kohtaan vaan uusia toimintakulttuureja muovaavaa. Ajattelen ja moni muukin ajattelee ja tarkastelee asioita hieman eri näkökulmista ja silloin saamme aikaiseksi muutosta ja kehittymistä. Hyvä! Tätä "herkkua" lisää ja kaupunkimme alkaa kukoistamaan ja vältymme monilta ristiriidoilta ja epäselvyyksiltä ja työajan hukkaamisilta. Tämä on myös sitä aivan olennaista strategiamme toteuttamista, kuntalaisten osallistamista!

Jaana

sunnuntai 9. elokuuta 2009

Hyvää mieltä!

Eilinen hyvän mielen iltapäivä Harjukosken myllyllä tarjosi jokaiselle jotakin. Hyvää mieltä oli tullut etsimään noin satakunta "immeistä" ja ilmeistä, eleistä ja katseista sekä sanoista huomasi, että hyvä mieli löytyi. Ohjelmassa oli rantaongintakilpailu, köydenvetoa, yhteislaulua, särentäaidan tekoa, luontopolku, kirkkovenesoutua, ihastjärveläisiä herkkuja ja kotileivonnaisia sekä lupsakkaa yhdessäoloa. Kaiken kruúnasi vanha idyllinen myllymiljöö ja helteisiä säteitä heittänyt aurinko. Todella viehättävä tapahtuma! Myllyn maitolaiturin kylkeen oli kiinnitetty ilmoitus Harjumaan lavatansseista. Naapurikylälläkin tapahtuu. Tällaiset tapahtumat vetävät myös kesäasukkaita mukaansa. Ihailen aktiivisten kylien toimintaa. Ne tarjoavat nyky-yhteiskunnan elämänmenolle vaihtoehdon. Maaseutukaupunki - Mikkeli -sivuistoilla voi käydä tutustumassa Mikkelin kylien elämään tarkemmin ja osallistua keskusteluihin ja kehittämistoimintaan. Tuon sivun löydät osoitteesta http://makami.ning.com

Tänään hyvän mielen toiminta jatkui aamuisella mustikkaretkellä mustikkapaikassani. Siellä aina vain riittää noita metsän herkkuja.
Hyvää viikon alkua kaikille lukijoilleni!
Jaana

lauantai 8. elokuuta 2009

Teknisen lautakunnan esityslista

Tekninen lautakunta kokoontuu kesätauon jälkeen tulevana tiistaina. Asialistalla ei ole kovin monta asiaa, mutta nekin tärkeitä asioita. Viranhaltijoiden päätösten otto-oikeuspykälän kohdalla haluan tehdä muutamia tarkentavia kysymyksiä. Lehdistössäkin on julkistettu, että Kirkkopuistosta tulee väliaikainen tori. Haluan kysyä, miten tähän ratkaisuun päädyttiin. Kokoukseen tulee Janne Viitamies esittelemään Mikke ry:n toimintaa. Tässäpä onkin oiva tilaisuus kuulla ja esittää kysymyksiä. Haluan kuulla esim. mihin tarkalleen Mikke käyttää kaupungilta saamansa avustuksen noin 60000e. Lisäksi haluan kuulla kehittämistoimista ja suunnitelmista myös muualla kuin keskustan alueella.

Asialistalla on Otavan päiväkodin saneeraus vanhaan Otavan kouluun. Kustannusarvio on 1milj.e. Mielestäni lasten hyvinvointi on tärkeä asia ja otavalaisten päivähoitotilanne paranee huomattavasti tällä saneerauksella. Saneerattu kiinteistö pystyy tarjoamaan hoitopaikan 80 lapselle ja lisäksi perhepäivähoidon tukiyksikön sekä avoimen päiväkodin. Mielestäni asia on valmisteltu hyvin ja perusteltu. Erityisesti pidän hyvänä sitä, että henkilöstö on ollut tiiviisti mukana suunnittelussa. Lisäksi tämän päivän lehdessä pääministeri kehoittaa kuntia pitämään kiinni jo suunnnitelluista remontoimis- ja rakennushankkeistaan.

Viimeisenä asiana listalla on Marskin aukion pysäköintialueen laajentaminen. Toriparkin rakentamisen vuoksi keskustasta katoaa runsaasti lyhytaikaisia pysäköintipaikkoja. Marskin aukiolle on mahdollista rakentaa 83 lisäautopaikkaa. Hankkeen rakentaminen maksaa 22000e. Tässä kohtaa jälleen tuli mieleen, että jos 83 autopaikkaa saadaan 22000eurolla, niin oliko järkevää rakentaa toriparkkia?? Lisäksi olen pohtinut asiaa nyt kesäaikana joka kerta, kun olen parkkeerannut autoni keskustaan. Olen joka kerta löytänyt parkkipaikan ja jopa aivan ydinkeskustasta. Mutta päätös toriparkista on tehty ja sen mukaan eletään. Toivon vain, että kustannukset pysyvät kurissa ja sitten niitä käyttäjiä sille löytyy.

Lisäksi toivon, että päästään keskustelemaan lautakunnan toimintatavoista, joista yksi on esim. pöytäkirjan tarkastaminen.

Tällä viikolla on ollut monia positiivisia uutisia Mikkelliin liittyen. Uusia työpaikkoja on luvassa ja kesän tapahtumat ovat keränneet hyvin ihmisiä. Parhaillaan Visulahdessa on käynnissä Jurassic Rock ja kävijämäärä lehtitietojen perusteella on ylittämässä odotukset. Myös Marski Cup -jääkiekkoturnaus on kaupungissa. Lisäksi on tarjolla useita muita kesätapahtumia ympäri Mikkeliä ja varmasti jokaiselle löytyy menovinkki tähänkin viikonloppuun. Tämä on osoitus aktiivisuudesta. Hyvä! Tänään olen itse menossa hyvän mielen iltapäivään Harjukosken myllylle. Kerron sitten, millaista hyvää mieltä sain ja miten?

Helteistä viikonloppua!
Jaana

tiistai 4. elokuuta 2009

Kohti syksyä

Kesä hurahti nopeasti ja on aika suunnata katseet syksyyn. Koulutyö alkaa ensi viikolla ja monenlaisia valmisteluja sen suhteen on jo tehty ja vielä tehdään. Toivotaan jokaiselle koululaiselle turvallista koulutietä ja oppimisiloista lukuvuotta. Tärkeä merkitys on osaavalla ja ammattitaitoisella opetushenkilöstöllä ja koulun muulla henkilökunnalla. Tätä osaamista Mikkelissä löytyy, kun vain resurssit pidetään sellaisina, että se mahdollistaa toiminnan.


Myös kaupungin päätöksenteko käynnistyy pikku hiljaa kesätauon jälkeen. Kaupunginhallitus kokoontui jo eilen. Teknisen lautakunnan kokous on ensi viikolla ti 11.8. ja seuraava ti 25.8.


Jukka Pöyry kuvasi osuvasti Länsi-Savon lukijapalstalla mikkeliläistä päätöksentekoa. Hän peräsi kirjoituksessaan yrityksien tukemiseen liittyvää toimintaa. Tämä on mielestäni aivan keskeinen kysymys ja arvovalinta, jota on syytä tarkkaan pohtia ja käydä siitä keskustelua. Lisäksi hän puhui "jarrumiehistä", jollaiseksi nimitetään niitä luottamushenkilöitä, jotka kyseenalaistavat toimintaa. Muutamat vanhat valtuutetut ja puolueiden johtohenkilöt ovat ilmeisesti valmistautuneet "opettamaan"ja ohjaamaan liian innokkaita ja kriittisesti asioita tarkastelevia luottamushenkilöitä. Taidan kuulua tuohon joukkoon ja jäänpä mielenkiinnolla odottamaan, mitä oppia saamme.

Aurinkoisia elokuun päiviä!
Jaana

torstai 30. heinäkuuta 2009

Vielä sananen tuosta valtion budjettivalmistelusta ja vähän muustakin

Työttömyyttä torjutaan aikaistamalla investointeja. Se on erittäin hyvä ja järkevä toimintatapa. Nyt tulee olla tarkkana ja ajanhermolla myös meidän kaupunkimme noiden investointien suhteen. Kaupunkimme korjausrakentamisen tarve on suuri. Valtion budjettiesityksistä ollaan monta mieltä riippuen siitä näkökannasta, mistä katsotaan. Näyttääpä eri hallituspuolueetkin olevan eri linjoilla, joten tiukka vääntö on vielä tulossa. Toivottavasti tämä ei mene politisoinniksi ja "valtapeliksi".



Kuntien tulee sopeuttaa omaa toimintaansa yhä enemmän vallitsevaan tilanteeseen ja ottaa siitä yhä enemmän vastuuta. Kokonaisuuden huomioiminen ja hahmottaminen myös pitkällä aika välillä on erittäin tärkeää niin kuntatasolla kuin valtakunnan tasollakin. Nyt tehdään elvytäviä toimia, mutta varsinainen säästäminen on vielä edessä. Mielestäni tämä edellyttää Mikkelissäkin rohkeaa päätöksentekoa ja arvojen tutkiskelua tosissaan. Jos on pakko säästää niin koko toiminta tulee arvioida hallintokunnittain perusteellisesti. Näin on jo nyt tehtykin ja kaikki on raavitu, mitä työtä suorittavalta tasolta on mahdollista ottaa. Mutta edelleen mietin sitä, onko meillä liian paljon henkilöstöä johtoportaassa. Onko kaikille oikeasti töitä, kun puhutaan kunnan peruspalvelujen tuottamisesta. Kaupungillamme on takana useita kuntaliitoksia, joiden mukanaan tuomat henkilöstön sijoittamiset ovat ehkä osittain päällekkäisiäkin. Voidaanko toimintoja yhdistellä, järkevöittää. Tämä on vaikea tehtävä, sillä kukaan ei tietenkään halua luopua virastaan. Jokaisen pitäisi pystyä tarkastelemaan toimintaansa välillä myös ulkopuolisen silmin ja yhteistä etua ajatellen. Itse kaupungin palkkalistoilla olevana yritän koko ajan arvioida toimintaani ja pohtia sen järkevöittämistä. Opetuspuolella on selvä opettajien tarve. Siellä missä on lapsia, siellä tarvitaan opettajia. Aina voidaan kuitenkin keskustella opetusryhmien suuruudesta ja erityistä tukea tarvitsevien lasten opetuksesta.


Haluan puuttua myös eri konsulttien palkkaamiseen. Mielestäni toimialajohtajien ja kaupungin johtoportaan täytyy pystyä organisoimaan ja hoitamaan tehtäviä niin, ettei joka asiaan tarvita palkata kalliita konsultteja. Ammattitaitoa tulee löytyä tai sitä pitää sitten hankkia kouluttautumisen myötä. Yhä tiukkenevassa kuntataloudessa vaaditaan henkilöstöltä myös tulosta. Näinhän tehdään firmoissakin. Moniin pieniinkin menopuroihin kaupunkimme taloudessa on puututtava, sillä niistä kasvaa iso laskujoki. Siis kaikkea toimintaamme tulee kriittisesti arvioida ja kehitellä toimintoja uudelleen.


No kaupungin henkilöstön työtehtävien kriittinen tarkastelu ei vielä riitä näihin taloushaasteisiin. Strategiamme lähtee monista keskeisistä asioista ja niiden tarkka pohtiminen ja käytännöksi muuttaminen ovat avaimia menestykseemme.


Nyt olemmekin jo mustikkapaikassamme Juvan Hiidenmaalla ja sanoisin, että päiväpuhdetta riittää.... jos jollakin blogini lukijalla ei ole hyvää mustikkapaikkaa ja haluaisi mennä mustikkaan, niin voin antaa vinkin. Tälle mustikkamäärälle ei mahda mitään. Lisäksi tämä paikka hivelee silmiä ja mieltä.